Crnogorci na stogodišnjicu od srpske okupacije: Nikad više 1918!

Crnogorci na stogodišnjicu od srpske okupacije: Nikad više 1918!

 

U gradovima širom Crne Gore jutros su osvanuli plakati sa natpisom “Nikad više 1918”.

Neimenovani autori, podsjećajući na historijske događaje iz prve polovine prošlog vijeka, sa plakata su poručili kako se navršava “100 godina od zločina i sramote bijelog terora”, pišu crnogorski mediji.

“U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i augusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi. Ubijeno je preko 3.200 ljudi, od kojih mnogi i zvjerski”, piše na plakatu uz slogan “Za pravo, čast i slobodu Crne Gore”.

Dodaju da je opljačkano i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata.

“Hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo je preko 4.700 muškaraca, žena i djece. Prognano je ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih porodica. U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja djevojaka i žena usljed kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vješanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj cjelokupnoj historiji”, stoji na plakatima.

Previous Makedonija postaje Sjeverna Makedonija?
Next Veliki interes - Novih 600 studenata na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Od 15. juna BH vozom prema moru

  Željeznice FBiH obavještavaju javnost da će u sezoni od 15.06. do 31.08. 2018. godine doći do promjene Reda vožnje brzog putničkog voza na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo, koji će u u

NAŠI DANI

Modernizacija cesta u FBiH – Počinje izgradnja dionice Neum-Stolac ( VIDEO)

  Ugovori o izvođenju radova na magistralnoj cesti Neum – Stolac, dionica Neum-Kiševo-Broćanac, potpisani su danas. Radovi  bi trebalo da  počnu narednog mjecesa i trajat će do godinu dana.

NAŠI DANI

25 godina od ubistva Hakije Turajlića, potpredsjednika Vlade RBiH

  Članovi porodice, prijatelji i kolege danas su u haremu Alipašine džamije u Sarajevu obilježili 25. godišnjicu ubistva prvog ratnog potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića.   Današnjem polaganju