Crnogorci na stogodišnjicu od srpske okupacije: Nikad više 1918!

Crnogorci na stogodišnjicu od srpske okupacije: Nikad više 1918!

 

U gradovima širom Crne Gore jutros su osvanuli plakati sa natpisom “Nikad više 1918”.

Neimenovani autori, podsjećajući na historijske događaje iz prve polovine prošlog vijeka, sa plakata su poručili kako se navršava “100 godina od zločina i sramote bijelog terora”, pišu crnogorski mediji.

“U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i augusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi. Ubijeno je preko 3.200 ljudi, od kojih mnogi i zvjerski”, piše na plakatu uz slogan “Za pravo, čast i slobodu Crne Gore”.

Dodaju da je opljačkano i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata.

“Hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo je preko 4.700 muškaraca, žena i djece. Prognano je ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih porodica. U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja djevojaka i žena usljed kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vješanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj cjelokupnoj historiji”, stoji na plakatima.

Previous Makedonija postaje Sjeverna Makedonija?
Next Veliki interes - Novih 600 studenata na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Počela turistička sezona u glavnom gradu: Turisti ocjenjuju Sarajevo top destinacijom za posjetiti

Turistička sezona u Sarajevu je uveliko počela. To dokazuje veliki broj turista, kako na Baščaršiji, tako i u cijelom gradu. Turisti ocjenjuju Sarajevo top destinacijom za posjetiti. Glavni grad Bosne

NAŠI DANI

Sarajevo: Proslava Đurđevdana na Gorici uz pjesmu, janje i jorgovan

Pjesma danas odjekuje Goricom, sarajevskim naseljem gdje deseci romskih porodica proslavljaju svoj najveći praznik Đurđevdan. Posebno je veselo u porodici Kasima Zahirovića gdje ni kišni pljusak nije uspio pokvariti raspoloženje.

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

24 GODINE OD POGIBIJE SLAVNOG OLOVSKOG KOMANDANTA SENAHIDA BOLIĆA BOLE

  Na današnji dan prije 24 godine, poginuo je Senahid Bolić Bolo, legendarni komandant Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade, dobitnik „Zlatnog ljiljana“ i nosioc „Ordena za vojne zasluge