Komšić poručio Brnabić: Granice Bosne i Hercegovine neupitne, prestanite se poigravati

Komšić poručio Brnabić: Granice Bosne i Hercegovine neupitne, prestanite se poigravati

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je danas na izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da su „ očigledno granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“.

Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, neovisno od toga šta se dešava na granici između Albanije i Kosova.

Dodao je da pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije ne trebaju misliti kako će destabiliziranjem Bosne i Hercegovine i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju.

“Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas? Zbog čega ovakvim izjavama guraju vlastitu državu u bespotrebne verbalne konflikte s Bosnom i Hercegovinom? Umjesto da se okrenu saradnji, euroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između dijelova Bosne i Hercegovine i Kosova”, naveo je Komšić.

Bosna i Hercegovina je neupitna činjenica

Upitao je i jesu li premijerka Srbije Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Stefanović, koji također govori isto što i Brnabić, sigurni u to da li su nakon ovakvih izjava napravili korist samoj Srbiji, ili su možda napravili štetu i Srbiji, i ukupnim regionalnim odnosima, prenosi Fena.

“Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakva relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Svakom ostrašćenom pojedinci iz komšiluka ili susjedstva mora biti jasno kako je Bosna i Hercegovina neupitna činjenica i što to prije razumiju i prihvate, bit će mnogo pametniji i korisniji i za vlastitu zemlju. Stoga pozivam srbijanske zvaničnike da prestanu s povlačenjem tih nemogućih paralela. Svako iduće ‘šta ako’ i ‘kako ne može u slučaju Bosne i Hercegovine’ neće doprinijeti boljim odnosima između dviju država.”

“Mi se u Vaše odnose s Kosovom i Albanijom ne miješamo, stoga, zarad budućih odnosa, želimo vidjeti da ćete se prestati poigravati s Bosnom i Hercegovinom”, poručio je Komšić u današnjem reagovanju, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Previous Vješti spoj modernog dizajna i tradicionalnih tehnika - Namještaj Zanat iz Konjica
Next Pismo fra Antuna Kneževića pisano 1885. austrougarskim upraviteljima Bosne

You might also like

NAŠI DANI

VKBI: Doneseni Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćirilice protivan je odredbama Ustava entiteta RS i Ustavu Bosne i Hercegovine

Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma protivan je odredbama Ustava entiteta Republika Srpska i Ustavu Bosne i Hercegovine Sasvim je jasno da je „sve-srpska“

NAŠI DANI

Akademik dr. Muhić povodom popisa u S. Makedoniji: Bošnjaci, budimo ono što jesmo; Bošnjaci!

U toku je popis stanovništva u Republici Sjevernoj Makednoji, tim povodom akademik dr. Ferid Muhić uputio je jasnu poruku Bošnjacima koji stanovnici ove države, da se pišu Bošnjacima. Jer, kako

NAŠI DANI

Zbog poziva na linč Bakire Hasečić – RTRS kažnjen u iznosu od 9.000 KM

  Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine je, zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, izrekla Radio televiziji Republike Srpske jedinstvenu kaznu u iznosu od