‘Pokreni svoj posao u Kaknju’ šansa za mlade (Video)

‘Pokreni svoj posao u Kaknju’ šansa za mlade (Video)

 

U Kaknju već nekoliko godina lokalna administracija podržava mlade koji odluče pokrenuti vlastiti biznis.

Zahvaljujući toj podršci najmanje 70 mladih osoba ima registrovanu djelatnost i osiguranu egzistenciju. Kraj prošle godine za 15 novih korisnika ovog programa bio je početak puta u profesionalnom osamostaljivanju.

Od frizerskog salona, autoservisa, servisa za bijelu tehniku do poljoprivredne proizvodnje, djelatnosti su u kojima će se okušati mladi Kakanjci i Kakanjke zahvaljujući programu „Pokreni svoj posao u Kaknju“.

Iz općinskog budžeta osigurano je sufinansiranje za pokretanje i održavanje malih biznisa tako što su korisnicima osigurana sredstva za refundaciju dvogodišnjih troškova doprinosa za penzijsko, zdravstveno i osiguranje od nezapsolenosti u prvoj godini u punom iznosu, a u drugoj u iznosu od 50%, te sufinansiranje nabavke sredstava za rad, repromaterijala, opreme u iznosu do 3.000 KM.

Za svakog korisika u prosjeku se, u zavisnosti od djelatnosti, izdvoji 9.500 maraka. Iako se na prvi pogled čini da to i nije mnogo, za većinu je već činjenica da će moći plaćati doprinose dovoljno motivirajuća.

– Za cijeli ovaj period od kako radimo ovaj projekat od prilike je 100 ljudi prošlo kroz podsticajni program “Pokreni svoj posao u Kaknju”, opstojnost tih poslovnih subjekata je negdje na 70% – navodi Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika Općine Kakanj za privredu urbanizam i zaštitu okoliša.

To je i razlog što će u ovoj općini program „Pokreni svoj posao u Kaknju“ biti budžetska stavka i u ovoj godini. Kreiraju i nove modele podrške kako bi poslovnim subjektima koji su opstali na tržištu osigurali dalji razvoj, a njihovim vlasnicima siguran posao i priliku za otvaranje novih radnih mjesta.

Program 'Pokreni svoj posao u Kaknju' šansa za mlade

U Kaknju već nekoliko godina lokalna administracija podržava mlade koji odluče pokrenuti vlastiti biznis. Zahvaljujući toj podršci najmanje 70 mladih osoba ima registrovanu djelatnost i osiguranu egzistenciju. Kraj prošle godine za 15 novih korisnika ovog programa bio je početak puta u profesionalnom osamostaljivanju. Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/261408

Gepostet von federalna.ba am Freitag, 4. Januar 2019

 

Izvor: federalna.ba

Foto: Zastava Bosne i Hercegovine na kakanjskoj Gradini

Previous Bosna i Hercegovina: Dok je u Sarajevu padao snijeg, Mostar obasjan suncem
Next Svi hotelski kapaciteti u bosanskoj prijestolnici bili popunjeni tokom proteklih praznika

You might also like

Ekonomija/Biznis

Malezijski trgovački lanci zainteresovani za bosanske proizvode

  Predstavnici bosanskohercegovačkih kompanija Hepok, Klas, Livno mljekare i Sultan jučer su u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Kuala Lumpuru održali sastanak s predstavnicima dva najveća distributivna trgovačka lanca u

Ekonomija/Biznis

FBiH – Izvoz namještaja veći za devet posto

Izvoz namještaja iz Federacije Bosne i Hercegovine i dalje raste i u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 245 miliona KM, što je za devet posto više u odnosu

Ekonomija/Biznis

Fibraworld iz Gradačca izvozi skoro kompletnu proizvodnju

  Firma Fibraworld iz Gradačca bavi se proizvodnjom profila od fiberglasa ili stakloplastike, što podrazumijeva složeni materijal od staklenih niti međusobno povezanih sintetskom smolom. Firma proizvodi oko 400 raznih profila od fiberglasa,