Manifestacija ‘Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom’ počinje 15. januara

Manifestacija ‘Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom’ počinje 15. januara

 

“Rođen sam u Goraždu u toj maloj varošici Istočne Bosne kroz koju teče divna i plahovita Drina. Gotovo cijelo svoje djetinjstvo proveo sam na toj rijeci. Drina je za me jedan od najdubljih doživljaja. Zanosila me je kao neko živo, božanstveno biće. Njena bistra čarobna zelena boja, puna sunca, koja mi se tih godina redovno slijevala u dušu svakog ljeta, ispunila me za cijeli život vedrinom, čistotom i nekom čudesnom snagom…” zapisao je u pripovjetci  ‘Sunce nad Drinom”  iz  1947. godine  veliki bosanskohercegovački pripovjedač i humanista Isak Samokovlija.

Kao sjećanje na Samokovliju, goraždanski Centar za kulturu organizuje manifestaciju ” Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”.

Kako je danas rečeno na sjednici Organizacionog odbora,  petnaesta manifestacija sa ovim nazivom počeće  15. januara i kroz nekoliko tematski povezanih događaja trajaće cijelu godinu.  Tog dana, pred Samokovlijinu bistu u krugu goraždanskog Doma zdravlja koji nosi ime u svijetu čuvenog ljekara i pisca, biće položeno cvijeće uz prisustvo predstavnika organizatora manifestacije, Grada Goražda, Jevrejske zajednice BiH, resornog kantonalnog ministarstva, Općine Fojnica.

U 12 sati, u maloj sali Centra za kulturu počeće manifestacija u okviru koje će se uz prigodna obraćanja, biti predstavljena knjiga priča Isaka Samokovlije u izdanju Izdavačke kuće „ Art Rabic“. Svoje će pjesme govoriti mladi članice Književnog kluba „ Isak“ a nastupiće i hor Centra za kulturu.

Poseban doživljaj svakako će biti jedinstven koncert, muzičko putovanje sa Hektorom  Morićem ( gitara) i mladom goraždankom Meritom Bavčić ( glas) koji će nas pjesmom provesti kroz Latinsku Ameriku, Španiju, Francusku, Istočnu Evropu i Bosnu i Hercegovinu. Ovaj će koncert biti održan u četvrtak, 17. januara, sa početkom u 18 sati, u maloj sali Centra za kulturu.

Dvedeset šestog januara, u okviru manifestacije „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ očekuje nas promocija CD-a sa pjesmom koja je nezvanično jedan od simbola Goražda. Riječ  je pjesmi „ Snivaj Goražde“ koja ove godine obilježava 40 godina postojanja. Promocija CD-a i pjesme biće održani u velikoj sali Centra za kulturu, a ovo veče koje ima naslov po pjesmi „Snivaj Goražde“ biće i susret sa goraždanskim umjetnicima , uspješnim u svijetu muzike. Nastupiće između ostalih Zona isključenja, Aida Mušanović – Arsić, Adnan Dado Mušanović, Medina Turković, Džejla Ramović, grupa iz goraždanske rock škole,  goraždanski mladi pjesnici…

Manifestacija „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“  nastavlja se u februaru, kada će biti raspisan konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz regiona  za izradu literarnih radova koji su tematski vezani za život i djelo Isaka Samokovlije a  potom u proljeće tradicionalnim kvizom na kome će đaci osnovnih i srednjih škola iz BiH pokazati koliko znaju o životu i djelu slavnog pripovjedača, te nizom drugih sadržaja. Svoj  doprinos manifestaciji daće i Tetar  mladih  Goražde koji će na scenu postaviti scenski igrokaz po motivima Samokovlinije pripovjetke Mirajmina kosa. Kako je međunarodna likovna kolonija koja se dešava u okviru goraždanskog Internacionalnog festivala prijateljstva tematski uglavnom vezana za motive Drine i Goražda, to će u Fojnici i Sarajevu biti organzovane izložbe izabranih slika sa ove kolonije,a u avgustu, u Internacionalnom festivalu prijateljstva, likovni umjetnici iz svijeta biće opet bliski sa Gradom na Drini kome je veliki Samokovlija posvetio neke od njegovih najemotivnih zapisa i pripovjedaka.

 

Izvor: rtvbpk.ba

Previous Bosanci dnevno ispuše tri miliona KM, a ispiju skoro pola mil. KM (uvoznih) alkoholnih pića
Next Karadžić je Sarajevo htio preimenovati u "Principovo"

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena kulturna manifestacija ”Tešanjsko proljeće”

Na današnji datum već tradicionalno počinje manifestacija ”Tešanjsko proljeće”. I danas su učenici gimnazije ”Musa Ćazim Ćatić” zajedno sa predstavnicima Općine, kao i prijateljima iz kulturnog društva ”Musa Ćazim Ćatić”

NAŠI LJUDI

Popularni Bosanac glumi u devetom nastavku “Brzi i žestoki”

Erko Jun kojeg na Facebooku prati 4,4 miliona fanova, dok ih na Instagramu ima preko milion, najpopularniji je Bosanac na društvenim mrežama Fitness model i bodybuilder Ermin Junuzović poznatiji kao

HISTORIJA

Svjedoci bosanskih srednjovjekovnih povelja – ‘12 dobrih Bošnjana’

– Poslije naracije, u bosanskim poveljama vrlo se često pominju svjedoci. To su istaknuta vlastela koja čine jednu vrstu dvorskog savjeta vladaočeva. Istovremeno oni su jemci tome da će se