Prof. Imamović: Bez obzira koliko je o Sarajevu rečeno, nikada nije dovoljno

Prof. Imamović: Bez obzira koliko je o Sarajevu rečeno, nikada nije dovoljno

 

Međunarodnu naučnu konferenciju “Isa-beg Ishaković” danas je u sarajevskoj Vijećnici otvorio historičar, prof. dr. Enver Imamović, govoreći da će učesnici iznijeti najnovija dostignuća o pitanju poznavanja Sarajeva.

Bez obzira koliko je o Sarajevu rečeno, nikada nije dovoljno. Zato ću danas u okviru svog predavanja govoriti o tome kada su se na ovom prostoru prvi put ljudi naselili, a to je bilo prije 5.000 godina – rekao je Imamović.

Ukazao je da je Isa–beg Ishaković Vakufnamom 1462. godine odredio današnje Sarajevo i budući izgled grada sa kaldrmisanim sokacima, avlijama, šadrvanima i česmama.

– Porodica Ishakovići je jedina na ovim prostorima svojim vakufskim dobrima i zadužbinama doprinijela nastanku Sarajeva. Oni su i kao vojskovođe i kao državnici osnivali škole, edukativne centre, čaršije i sve ono šo razvija jedno mjesto kao urbanu sredinu – rekao je historičar prof. dr. Enes Pelidija.

Konferenciju je organiziralo Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković uz pokroviteljstvo Gradske uprave.

–  Nadamo se da ćemo kroz naučni program potaknuti diskusiju o liku i djelu Isa-bega, kao i njegovom uticaju na region. Također, želimo napomenuti javnost da grad Sarajevo puni 557 godina i na taj način obilježava kulturnu baštinu različitih vjera i kultura u srcu Evrope – poručio je predsjednik Udruženja Elvis Pivić.

Za ovogodišnju konferenciju posebno su pripremljeni naučni radovi koji na bazi činjenica predstavljaju ogroman trag koji je Isa-beg ostavio na našim prostorima.

Bit će predstavljeni radovi gostujućih autorica, profesorice Univeziteta u Edinburgu Ines Aščerić-Todd o temi “Uticaj derviša u formiranju urbanih sredina u Bosni” dok će dr. Vesna Miović sa Sveučilišta u Dubrovniku objaviti rad “Isa-beg Ishaković i Dubrovčani”.

O tome ko je zapravo bio Isa-beg Ishaković govorit će profesor na Univerzitetu u Skoplju Ferid Muhić, a profesor Ismet Bušatlić predstavit će rad o temi “Gazi Isa-beg i djeca bosanskog kralja”.

Previous U Bosanskoj Krajini migranti iz Afganistana, Njemačke..
Next Održana tribina pod nazivom „Bosanski jezik – pitanje identiteta“

You might also like

HISTORIJA

Bili smo pokusni kunići, ali smo zauzvrat dobili titulu prvog grada u Evropi koji je dobio tramvaj

Navršilo se 130 godina otkako je ulicama Sarajeva počeo voziti prvi tramvaj, piše bh. novinska agencija Patria. Od tada do danas, saobraćaj najpopularnijeg gradskog prevoza u glavnom gradu Bosne i

HISTORIJA

Majka kirgiske nacije: Žena koja je ujedinila narod i suprotstavila se Rusima i Kinezima

Jednu od značajnih uloga u historiji Republike Kirgistan predstavlja Kurmanjan Datka.   Ona je zbog svoje hrabrosti i zalaganja za ujedinjenje i nezavisnost te države priznata kao majka kirgiske nacije.

HISTORIJA

Prije četvrt vijeka ozvaničen prijem Bosne i Hercegovine u UN: Historijski moment!

Vijeće sigurnosti UN-a 20. maja 1992. godine usvojilo je odluku kojom se preporučuje Generalnoj skupštini da Republiku Bosnu i Hercegovinu primi u članstvo UN-a. Dva dana kasnije Bosna i Hercegovina