Bosanci biraju fine poslove! Sve više umjetnika, rudnici postaju nepoželjni

Bosanci biraju fine poslove! Sve više umjetnika, rudnici postaju nepoželjni

 

Prosječan broj zaposlenih lica u Bosni i Hercegovini u 2018. godine bio je u porastu u odnosu na isti period 2017. godine i to za 2,6% – navode iz  Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Najveći rast zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen je u sektorima: poslovanja nekretninama, administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti; prerađivačke industrije; pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane i umjetnosti, zabave i rekreacije.

-U 2018. godini broj zaposlenih u sektoru poslovanja nekretninama bio je veći za 6,5%, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 5,5%, u  sektoru prerađivačke industrije za 5,0%, u sektoru pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane za 4,9%, a u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije za 4,0% u odnosu na isti period 2017. godine.

-Smanjenje broja zaposlenih lica u istom periodu zabilježeno je u sektorima vađenja ruda i kamena 3,0%, i ostalih uslužnih djelatnosti 2,8%.

 

Podaci su dostupni u Statističkom pregledu stanja tržišta rada u Bosni i Hercegovini (period januar-decembar 2018. godine).

 

(MiruhBosne)

Previous Krov „Mejdana“ krasi fotografija košarkaških prvakinja Evrope iz 1989. godine
Next Dragan Mioković, svjedok u Hagu: Odozgo su pucali “moji”, ostao sam i pobijedio

You might also like

Ekonomija/Biznis

Klas somuni na EU tržištu

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo uspješno je implementirala program certificiranja organske proizvodnje i izvoza svojih proizvoda – Sarajevski somun i Somun od integralnog brašna na tržište EU. Ovo su

Ekonomija/Biznis

Prošle godine u našoj državi povećao se broj zaposlenih za 24.774 osobe

  Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamer Bandić izjavio je danas da je 2018. bila godina u kojoj se konstantno smanjivala stopa nezaposlenosti, a povećavala stopa

Ekonomija/Biznis

Hifa Oil Grupacija u protekle dvije godine povećala broj zaposlenih za sedamdeset posto

  Hifa Oil Grupacija povećala je broj zaposlenih u protekloj 2018. godini za 33 posto u odnosu na 2017. godinu. Kompanija je zaključno s prošlom godinom zapošljavala 467 radnika, dok je