Bosanci biraju fine poslove! Sve više umjetnika, rudnici postaju nepoželjni

Bosanci biraju fine poslove! Sve više umjetnika, rudnici postaju nepoželjni

 

Prosječan broj zaposlenih lica u Bosni i Hercegovini u 2018. godine bio je u porastu u odnosu na isti period 2017. godine i to za 2,6% – navode iz  Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Najveći rast zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen je u sektorima: poslovanja nekretninama, administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti; prerađivačke industrije; pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane i umjetnosti, zabave i rekreacije.

-U 2018. godini broj zaposlenih u sektoru poslovanja nekretninama bio je veći za 6,5%, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 5,5%, u  sektoru prerađivačke industrije za 5,0%, u sektoru pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane za 4,9%, a u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije za 4,0% u odnosu na isti period 2017. godine.

-Smanjenje broja zaposlenih lica u istom periodu zabilježeno je u sektorima vađenja ruda i kamena 3,0%, i ostalih uslužnih djelatnosti 2,8%.

 

Podaci su dostupni u Statističkom pregledu stanja tržišta rada u Bosni i Hercegovini (period januar-decembar 2018. godine).

 

(MiruhBosne)

Previous Krov „Mejdana“ krasi fotografija košarkaških prvakinja Evrope iz 1989. godine
Next Dragan Mioković, svjedok u Hagu: Odozgo su pucali “moji”, ostao sam i pobijedio

You might also like

Ekonomija/Biznis

KALETEX iz Kalesije: Rade uniforme za njemačku i slovenačku policiju, vojsku Kosova…

Bosna i Hercegovina njeguje dugogodišnju tradiciju rada u tekstilnoj industriji, a za razvoj ove privredne grane postoji nekoliko prednosti. Blizina Evropske unije, školovana radna snaga, poštivanje rokova isporuke ugovorene robe,

Ekonomija/Biznis

Ahmetlić: Želim da vraćam ljude iz inostranstva, iz drugih država

U posljednjoj epizodi sezone Hoću kući AJB, upoznajemo Izudina Ahmetlića, jednog od najuglednijih biznismena Bosne i Hercegovine, koji s velikim entuzijazmom radi na povratku radne snage u svoju zemlju i

Ekonomija/Biznis

Spojen vijadukt Babina rijeka, najviši na Koridoru 5C

Na poddionici Klopče – Donja Gračanica danas je izvršeno spajanje i druge trase na vijaduktu Babina rijeka, čime je na dionici Koridora 5C Zenička obilaznica završen jedan od najzahtjevnijih građevinskih