Bosanci biraju fine poslove! Sve više umjetnika, rudnici postaju nepoželjni

Bosanci biraju fine poslove! Sve više umjetnika, rudnici postaju nepoželjni

 

Prosječan broj zaposlenih lica u Bosni i Hercegovini u 2018. godine bio je u porastu u odnosu na isti period 2017. godine i to za 2,6% – navode iz  Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Najveći rast zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen je u sektorima: poslovanja nekretninama, administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti; prerađivačke industrije; pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane i umjetnosti, zabave i rekreacije.

-U 2018. godini broj zaposlenih u sektoru poslovanja nekretninama bio je veći za 6,5%, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 5,5%, u  sektoru prerađivačke industrije za 5,0%, u sektoru pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane za 4,9%, a u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije za 4,0% u odnosu na isti period 2017. godine.

-Smanjenje broja zaposlenih lica u istom periodu zabilježeno je u sektorima vađenja ruda i kamena 3,0%, i ostalih uslužnih djelatnosti 2,8%.

 

Podaci su dostupni u Statističkom pregledu stanja tržišta rada u Bosni i Hercegovini (period januar-decembar 2018. godine).

 

(MiruhBosne)

Previous Krov „Mejdana“ krasi fotografija košarkaških prvakinja Evrope iz 1989. godine
Next Dragan Mioković, svjedok u Hagu: Odozgo su pucali “moji”, ostao sam i pobijedio

You might also like

Ekonomija/Biznis

Tuzlanski gljivari bilježe rast proizvodnje: S domaćeg tržišta potisnuli uvoznu gljivu (VIDEO)

Grupacija proizvođača komposta i gljiva Tuzlanskog kantona koja djeluje pri Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Tuzlanskog kantona proteklih godina bilježi pozitivne rezultate, a najvećim uspjehom smatraju to

Ekonomija/Biznis

FBiH – Izvoz namještaja veći za devet posto

Izvoz namještaja iz Federacije Bosne i Hercegovine i dalje raste i u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 245 miliona KM, što je za devet posto više u odnosu

Ekonomija/Biznis

Bosanske čokoladice BarDo na londonskom Sajmu hrane i pića

  Kompanija “TeOra”, pokrenuta investicijom Bosanke Lilijan Sulejmanović sa adresom prebivališta u Londonu, našla je svoje mjesto na IFE 2019 – Internacionalnom sajmu hrane i pića u Londonu. U sklopu