Bosanci biraju fine poslove! Sve više umjetnika, rudnici postaju nepoželjni

Bosanci biraju fine poslove! Sve više umjetnika, rudnici postaju nepoželjni

 

Prosječan broj zaposlenih lica u Bosni i Hercegovini u 2018. godine bio je u porastu u odnosu na isti period 2017. godine i to za 2,6% – navode iz  Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Najveći rast zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen je u sektorima: poslovanja nekretninama, administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti; prerađivačke industrije; pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane i umjetnosti, zabave i rekreacije.

-U 2018. godini broj zaposlenih u sektoru poslovanja nekretninama bio je veći za 6,5%, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 5,5%, u  sektoru prerađivačke industrije za 5,0%, u sektoru pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane za 4,9%, a u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije za 4,0% u odnosu na isti period 2017. godine.

-Smanjenje broja zaposlenih lica u istom periodu zabilježeno je u sektorima vađenja ruda i kamena 3,0%, i ostalih uslužnih djelatnosti 2,8%.

 

Podaci su dostupni u Statističkom pregledu stanja tržišta rada u Bosni i Hercegovini (period januar-decembar 2018. godine).

 

(MiruhBosne)

Previous Krov „Mejdana“ krasi fotografija košarkaških prvakinja Evrope iz 1989. godine
Next Dragan Mioković, svjedok u Hagu: Odozgo su pucali “moji”, ostao sam i pobijedio

You might also like

Ekonomija/Biznis

Koliko zemljišta i posla je potrebno da prosječna bosanska porodica proizvodi hranu za sebe

Uvijek kada se dogode neke od vanrednih okolnosti lokalnih ili globalnih razmjera kao što su ratovi, prirodne nesreće i katastrofe, uzrokom su odudaranja od uobičajenog načina življenja i svakodnevnih aktivnosti.

MADE IN BOSNIA-387

Nastavak lijepe priče iz Dite: Proizvedeno preko 200 tona Arix-a, izvoz za Kosovo, Srbiju i Albaniju

U proteklih mjesec dana, otkako je u Fabrici deterdženata Dita u Tuzli počela proizvodnja praškastog programa, proizvedeno je preko 200 tona čuvenog praška “Arix Tenzo”, potvrdio je za Faktor Almir

TURIZAM

Sarajevo i Rim povezani aviolinijom, od novembra redovni letovi (VIDEO)

Sarajevo i Rim povezani su aviolinijom bosanskohercegovačke kompanije FlyBosnia, danas je upriličena promotivna vožnja, a redovni letovi će početi u novembru.