Preduzeće ‘Bosna raste organski’ lani isporučilo 4 tone osušenog ljekovitog bilja na tržište Evrope

Preduzeće ‘Bosna raste organski’ lani isporučilo 4 tone osušenog ljekovitog bilja na tržište Evrope

Preduzeće “Bosna raste organski” iz Dervente u prošloj godini isporučilo je četiri tone osušenog ljekovitog bilja na tržište Evrope, a koje je proizvedeno na parcelama u derventskom selu Bijelo Brdo.

Vlasnik preduzeća Ivana Stjepanović rekla je da je proizvodnja tek drugosezonska i da je protekla sezona bila veoma izazovna zbog neočekivano obilne kiše.

“Još se učimo. Želimo da imamo što veću količinu proizvoda i vrhunski organski kvalitet. Početkom ove godine za kvalitet proizvodnje dobili smo `Bio Svis sertifikat`, što znači da smo među svjetskim najkvalitetnijim organskim proizvođačima i na to smo posebno ponosni”, rekla je Stjepanovićeva.

Ona je dodala da će u ovoj sezoni zasaditi i nešto sadnica lavande i mente sa ciljem testiranja pogodnosti zemljišta i klime za proizvodnju, a do sada najveća proizvodnja se odnosi na koprivu i šipak.

“Konstantno rastemo i proširujemo tim, tako da će u vrhuncu sezone ove godine oko 20 ljudi raditi na našim njivama”, dodala je Stjepanovićeva.

Ona je rekla da će uskoro preduzeće biti u potrazi za sezonskom podrškom čiji će glavni zadatak biti ručna njega biljaka i njiva – okopavanje i plijevljenje, kao i podrška pri berbi i sušenju.

Previous Završena prva faza sanacije nekropole stećaka u Breškama kod Tuzle
Next Ostrožac - krajiški dragulj polahko vraća stari sjaj

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Pišem ti o Edhemu Mulabdiću da ga ne zaboraviš

Moralnu obavezu dajem sebi u nadi da će nekoliko mlađih naučiti nešto o ovom velikom čovjeku. Svjedok: Ševal Kovačević Pišem ti priču rijetko kazivanu u našem gradu i državi, a

MADE IN BOSNIA-387

Sudije na SP-u u Rusiji nosit će kopačke proizvedene u Bosni i Hercegovini

  Tvornica obuće Sanino iz Dervente u sjedište Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) otpremila je 336 pari kopački koje će na predstojećem svjetskom prvenstvu u Rusiji nositi svi djelioci pravde. Zahvaljujući

MADE IN BOSNIA-387

Alat d.o.o. bilježi konstantan rast u Bosni i Hercegovini, ali i na evropskom tržištu

  Kompanija Alat d.o.o. Konjic osnovana je 1952 godine, a kroz dugogodišnje iskustvo specijalizirana je za izradu alata za obradu metala plastičnom deformacijom, kalupa za brizganje plastike i obojenih metala