Cromex očekuje veliko interesovanje iz Evrope za mopede Torini – U toku pregovori za lokaciju novog pogona

Cromex očekuje veliko interesovanje iz Evrope za mopede Torini – U toku pregovori za lokaciju novog pogona

Na nedavno održanom sajmu industrijskih tehnologija Hannover Messe, mopedi Torini firme Cromex iz Prijedora bili su jedini gotov proizvod iz Bosne i Hercegovine koji je tamo predstavljen.

Da je moped privukao pažnju partnera dokaz je i to što je sa holandskom firmom Damler Motors potpisan ugovor o distribuciji na svjetsko tržiste.

– Interes je jako veliki. Evropskom tržištu je svakako najinteresantniji električni model. Upiti su uveliko krenuli, kako pojedinačni tako i upiti određenih firmi koje bi motocikle koristile za dostave i slično – kažu iz Cromexa za eKapiju.

Cijene (bez PDV-a) električnih mopeda, kako kažu, su 1.700 EUR, benzinskih automatskih mopeda 1.330 EUR, a benzinskog sa mjenjačem 1.315 EUR.

– Prvi modeli Torinija, čiji je konstruktor Tone Rifelj, na tržište su izbačeni 1984. Od Rifelja smo kupili licencu i sa nama je proveo skoro dva mjeseca nadgledajući proizvodnju i unapređujući modele.

U Cromexu su skoro instalirali novi, kombinovani laser LC5, osim već postojećeg cijevnog lasera LT8.10. Time su unaprijedili kvalitet i brzinu usluga i mogu udovoljiti najzahtjevnijim upitima evropskog tržišta. 

– Proširenje pogona je nešto što dinamika rasta zahtjeva. Postojećih 7.000 m2 sa kojima raspolažemo nisu dovoljni za sve naše želje i planove. Pregovaramo o novoj lokaciji. Zapošljavanja kod nas uvijek ima. Trenutno smo završili selekciju kadra za pogon koji proizvodi mopede i posao će dobiti 15 žena – rekli su iz Cromexa.

Ova prijedorska firma u svom portfoliju nudi i projektovanje muških, ženskih i univerzalnih toalet kabina, a koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom. Toaleti su rađeni po evropskim standardima i otporni su na oštećenja, tzv. “vandal proof model”. 

– Prodaju ćemo vršiti kao cjelinu, sva tri modela zajedno ili svaki pojedinačno. U slučaju prodaje kao cjeline, uz toalete će biti ugrađena i manja prostorija u kojoj se može držati pribor za čišćenje.
Idealni su za gradove, autoput, nacionalne parkove. U Cromexu su sigurni da će zbog širokih mogućnosti primjene i izuzetne kvalitete imati svoje mjesto na tržištu.

– U BiH je svakako došlo do ekspanzije metalne industrije. Evropsko tržište prepoznaje mogućnosti i kvalitet koje nude naše firme. Problem je nedovoljna podrška institucija, od lokalnih pa do entiteskih ili državnih. Nema poreskih olakšica. U našem slučaju konkretno nemaju sluha za veći prostor koji nam je potreban. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti i da će privrednici dobiti podršku koja im treba – zaključuju iz Cromexa za eKapiju.

Previous Pozitivni primjeri: Općine Novi Grad i Kakanj osnažuju porodice - novčani pokloni za novorođenčad
Next Obilježena 26. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Biznis povratnika iz Danske: Poslužavnici od bosanskog drveta hit u Skandinaviji (Video)

Nesvakidašnji životni putevi Amira Reke vodili su ga od siromašnog goraždanskog sela Gudelj, preko vojne akademije i redovne službe u pješadijskim trupama bivše JNA, do ratne 1992. u Bosni i

Ekonomija/Biznis

Ekspanzija domaćih trgovinskih lanaca: Iza sedam od 10 najvećih u Bosni i Hercegovini stoji domaći kapital

  Vodeći evropski magazin za maloprodaju, European Supermarket Magazine (ESM), objavio je novi tekst o Bosni i Hercegovini, u kojem se konstatuje velika ekspanzija domaćih trgovinskih lanaca. Magazin se najprije poziva na

Ekonomija/Biznis

GS Tvornica mašina Travnik početkom narednog mjeseca otvara novi pogon u koji je investirano 4,5 miliona maraka

GS Tvornica mašina Travnik (GS TMT) već nekoliko godina proizvodi luksuzna bicikla za svoje partnere u Njemačkoj. Kada dobiju svoj konačan izgled ova bicikla dostižu i nevjerovatne cijene i do