‘Index dobrih zemalja’: Bosna 14. po naučnom i tehnološkom globalnom doprinosu

‘Index dobrih zemalja’: Bosna 14. po naučnom i tehnološkom globalnom doprinosu


Prije pet godina pretstavljen je projekt ‘Good Country Index’ koji mjeri koliko dobra pojedina država čini za ostatak svijeta.

Ideja ‘Indeksa dobre zemlje’ je jednostavna: da se izmjeri šta svaka država na zemlji doprinosi zajedničkom dobru čovječanstva, i ono što oduzima, u odnosu na njenu veličinu. Koristeći širok spektar podataka iz UN-a i drugih međunarodnih organizacija, dat je svakoj zemlji bilans stanja kako bi se vidjelo da li određena nacija doprinosi čovječanstvu ili je teret na planeti, ili nešto između.

Sedam je kategorija u kojima se gleda globalni doprinos u ovom istraživanju: Nauka i Tehnologija, Kultura, Međunarodni Mir i Sigurnost, Svjetski Poredak, Planeta i Klima, Prosperitet i Jednakost, Zdravlje i Blagostanje.

Za 2019. godinu istraživanjem su obuhvaćene 153 zemlje. Najbolje rangirana je Finska, druga je Holandija, potom Irska.. dok je Irak na začelju.

Bosna i Hercegovina zauzima 43. poziciju u globalu, dok je najbolje rangirana u prvoj kategoriji. Respektabilna 14. pozicija po pitanju nauke i tehnologije dokaz je našeg doprinosa svijetu u kojem živimo.

Što se tiče ukupnog poretka zemalja regije, S. Makedonija je pozicionirana visoko – 25. Slovenija je 33., Srbija 50., CG 57., Hrvatska 58.

(MiruhBosne)

Previous Povratnik u Srebrenicu: Šteta je što povratnici ne koriste plodna imanja
Next Krnjić: Nakon naslova profesionalnog prvaka Evrope, želim i svjetski naslov

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dodijeljena priznanja učesnicima BOSEPO olimpijade (VIDEO)

Učesnicima Naučne olimpijade Bosanski naučni projekt (BOSEPO 2020) dodijeljena su prizanja, a kao i ranijih godina učenici sa najboljim projektima će Bosnu i Hercegovinu predstavljati u cijelom svijetu.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zenica: Mašinski i Medicinski fakultet planiraju izradu ortopedskih pomagala

Projekat “Razvoj metoda i tehnologija u primjeni inženjerskih znanja u oblastima medicine i zdravstva” predstavljen je predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Zavoda zdravstvenog osiguranja i Ljekarske komore ZDK. Projekat je

NAŠI DANI

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru obilježava 44. godišnjicu osnivanja

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru danas je započeo s manifestacijama u okviru obilježavanja 44. godišnjice osnivanja i uspješnog rada. Prva u nizu aktivnosti je polaganje cvijeća na spomen bistu Džemala