‘Index dobrih zemalja’: Bosna 14. po naučnom i tehnološkom globalnom doprinosu

‘Index dobrih zemalja’: Bosna 14. po naučnom i tehnološkom globalnom doprinosu


Prije pet godina pretstavljen je projekt ‘Good Country Index’ koji mjeri koliko dobra pojedina država čini za ostatak svijeta.

Ideja ‘Indeksa dobre zemlje’ je jednostavna: da se izmjeri šta svaka država na zemlji doprinosi zajedničkom dobru čovječanstva, i ono što oduzima, u odnosu na njenu veličinu. Koristeći širok spektar podataka iz UN-a i drugih međunarodnih organizacija, dat je svakoj zemlji bilans stanja kako bi se vidjelo da li određena nacija doprinosi čovječanstvu ili je teret na planeti, ili nešto između.

Sedam je kategorija u kojima se gleda globalni doprinos u ovom istraživanju: Nauka i Tehnologija, Kultura, Međunarodni Mir i Sigurnost, Svjetski Poredak, Planeta i Klima, Prosperitet i Jednakost, Zdravlje i Blagostanje.

Za 2019. godinu istraživanjem su obuhvaćene 153 zemlje. Najbolje rangirana je Finska, druga je Holandija, potom Irska.. dok je Irak na začelju.

Bosna i Hercegovina zauzima 43. poziciju u globalu, dok je najbolje rangirana u prvoj kategoriji. Respektabilna 14. pozicija po pitanju nauke i tehnologije dokaz je našeg doprinosa svijetu u kojem živimo.

Što se tiče ukupnog poretka zemalja regije, S. Makedonija je pozicionirana visoko – 25. Slovenija je 33., Srbija 50., CG 57., Hrvatska 58.

(MiruhBosne)

Previous Povratnik u Srebrenicu: Šteta je što povratnici ne koriste plodna imanja
Next Krnjić: Nakon naslova profesionalnog prvaka Evrope, želim i svjetski naslov

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ensar Gackić – od izbjeglice iz Bosne i Hercegovine do inžinjera u Boeingu

Ne znam da li postoji neko u dijaspori ko ne razmišlja o povratku, a bosanski jezik, bosanska kultura je integralni dio našeg života. Bosanskohercegovačka dijaspora je jedna od najbrojnijih u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru 649 diplomanata u 2018. godini

  U subotu, 9. 2. 2019. godine održana je Svečana promocija i dodjela diploma, u sklopu programa obilježavanja 42. godišnjice postojanja i rada Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. U 2018.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Australija: Bosanac Denis Savić namjerava proizvoditi električne motocikle

  Australijski Magazin o motorima, koji izlazi svake dvije sedmice i jedna je od najuticajnijih svjetskih novina o toj industriji (AMCN), nedavno je na osam stranica objavio tekst o Denisu Saviću (Dennis Savić),