Emir Muratović, bosanski plivač sa prebivalištem u SAD isplivao normu za Olimpijske igre

Emir Muratović, bosanski plivač sa prebivalištem u SAD isplivao normu za Olimpijske igre

Emir Muratović (22), reprezentativac Bosne i Hercegovine u plivanju prošlog vikenda isplivao je B normu za Olimpijske igre koje se 2020. godine održavaju u Tokiju, kao i za Svjetsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Južnoj Koreji. 

“Nisam planirao to uraditi, samo je došlo, jer uvijek pokušavam vremena da popravim”, ispričao je Muratović ekipi Anadolu Agency i dodao da se obradovao kada je čuo da je isplivao norme za Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo.

Na takmičenju “Banjaluka Open 2019” održanom u Banjaluci Muratović je postavio državne rekorde u disciplinama 50 i 100 metara slobodnim stilom, kao i na 50 metara leđnim stilom. Muratović je i prošle godine ostvario značajne rezultate, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu, ali na takmičenju održanom prošlog vikenda ostvario je značajan napredak. Na pitanje kako je došlo do toga, odgovorio je:

“Zato što sam prvi put na svom fakultetu plivao prije nego što sam došao ovdje. Prije sam plivao sam u malom bazenu 25-metarskom, a ove godine sam prvi put mjesec dana plivao za svoj fakultet, imao 50 metarski bazen i to mi je bila najveća pomoć”, ispričao je Emir. 

Ekipa AA bila je u prilici da zabilježi Emirovu pobjedu na 100 metara slobodno, kao i dodjelu medalja koja je uslijedila nakon trke. Muratovć kaže da mu je drago što je pobjeđivao u trkama, ali da mu je najvažnije da je uspio poboljšati svoje lične rekorde. 

Na početku razgovora izvinio se jer naš jezik ne govori dovoljno dobro, obzirom da se njegova porodica preselila iz Tuzle, u kojoj je rođen, u Ameriku. Tada je imao oko tri godine, a trenutno živi na Floridi gdje je zadovoljan svim osim vrućinom. U Bosnu i Hercegovinu dolazi najmanje jednom godišnje a ne propušta veliki međunarodni plivački miting koji organizuje njegov klub “Olymp”. Na pitanje kako je došlo do toga da pliva za banjalučki klub, objasnio je da im je pisao iz Amerike, a da su mu nakon toga dozvolili da pliva za njih i našli mu trenera zbog čega im je veoma zahvalan. Smatra da je izuzetno važno imati dobrog trenera i dobar tim.

Plivanje je počeo trenirati u srednjoj školi, odnosno trenira skoro sedam godina, ali činjenica da pliva za Bosnu i Hercegovinu znači mnogo.

“Zato što sam rođen ovdje, uvijek kada me neko pita odakle si, govorim da sam iz Bosne. Ovdje sam rođen, ovdje mi je krv, ne bih plivao ni za koga drugog”, rekao je ovaj mladi plivač. 

Njegovi posljednji rezultati oduševili su ostale plivače koji su mu redom čestitali, a najmlađi su iskoristili priliku da se fotografišu sa njim, što ga je iznenadilo. 

“Drago mi je puno što su došli kod mene, nisam baš navikao na to, ali bude mi drago kada mi neko dođe čestita, što su mlađi još bolje, želim da im budem dobar uzor koliko god mogu biti”, rekao je Emir Muratović. 

On je završio koledž u oblasti psihologije, ali namjerava da nastavi školovanje još tri godine, kada neće zanemariti ni sportsku karijeru. Uskoro će početi i sa pripremama za Svjetsko prvenstvo, a nada se da će moći pripremati da drugim plivačima banjalučkog kluba “Olymp”. 

Na pitanje zašto voli plivanje, odgovara da ne zna: 

“Uvijek sam volio da budem u vodi. Kada smo došli u Ameriku imao sam bazen kod kuće, pa sam svaki dan plivao, nisam propustio ni jedan dan. Žao mi je što nisam počeo trenirati do srednje škole, ali uvijek mi se sviđalo plivanje, dobro se osjećam u vodi, bude mi baš fino”. 

Previous Pet slika i jedan prsten su od njega ostali. I jedan privjesak, koji uvijek nosim sa sobom. Ugravirano "Volim te"
Next MOSTAR: Hiljade ljudi slavi povratak Veleža u Premijer ligu

You might also like

SPORT

Baždarevićev saradnik Stephane Gilli: Ako odemo inšallah na Evropsko pričat ću bosanski u Francuskoj (Video)

Kada je došao na mjesto selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine, Mehmed Baždarević nije imao nikakvih posebnih zahtjeva, osim da mu jedan od pomoćnika  bude dugogodišnji saradnik Stefan Žili (Stephane Gilli).

SPORT

Nurkić igra odlično u NBA, a na utakmicama ima podršku i svojih sunarodnjaka

  Bosanski košarkaš Jusuf Nurkić igra sve bolje i bolje u najjačoj ligi svijeta – NBA. Na posljednjem meču ekipa za koju nastupa Portland Trail Blazers savladala je u gostima

SPORT

Bašić i Džumhur u četvrtfinalu ATP turnira u Moskvi!

Bosanskohercegovački teniser, Mirza Bašić, ispisao je historiju bosanskohercegovačkog tenisa! Naime, Bašić je u osmini finala turnira iz serije ATP 250 u Moskvi sa 2:0, po setovima 6:1, 6:1 savladao tenisera