Sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju

Sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju

Golinjevo u blizini Buškog jezera. Radovi su u toku, vlasnik kompanije “Eko sir Puđa” Tomislav Puđa nadzire rekonstrukciju objekta i njegovo proširenje. Od male lokalne firme za nekoliko godina su porasli do prepoznatljivog brenda u zemlji i regiji.

“Livanjski sir je punomasni tvrdi sir za rezanje i ribanje sa 45-60% mliječne masti u suhoj tvari sira, i 49-56% vode u bezmasnoj suhoj tvari sira. Proizvodi se od miješanog kravljeg i ovčijeg mlijeka i zrije pod korom na prirodan način minimalno 90 dana. Odlikuju ga puni okus i miris te specifična i dobro izražena pikantnost. Sirna okca su rijetka i pravilno raspoređena, pravilnog okruglog oblika i ne prevelika, a tijesto je srednje čvrsto i lako se reže. Proizvodimo ga u kolutima različitih veličina, koje stavljamo na tržište kao cijele ili izrezane i vakuumirane polovine i četvrtine s rokom trajanja od 1 godine. Čuva se i transportira na temperaturi +4 do +8 °C”, pojašnjavaju nam domaćini.

Mlađi brat Livanjskog sira, sir Livanjac nastao je kao originalni proizvod obitelji Puđa. Rezultat je dugogodišnje proizvodnje sira u obitelji, kućne radinosti, kada se sir kuhao uz peć, bez posebnih pomagala i strojeva, oslanjajući se samo na vlastita osjetila i iskustvo. Livanjac je tvrdi sir, proizveden od punomasnog mlijeka. Kao i Livanjski sir, zrije pod prirodnom korom, a originalna obiteljska receptura daje mu poseban okus, miris i teksturu. Nepregledni pašnjaci ovog dijela Bosne i Hercegovine,prepuni ljekovitog bilja već stoljećima prehranjuju ovce pramenke, male, vunene tvornice najkvalitetnijeg mlijeka. Ovčji sir s ovog područja, pravi je rudnik minerala, vitamina i amino kiselina, intenzivnog mirisa i pikantnog okusa. Isto vrijedi i za kozji, koji se odlikuje specifičnim mirisom i okusom. 

“Ukusne kriške boje slonovače kriju i brojna blagotvorna svojstva. Sir proizvodimo u velikim i malim kolutovima, pod atraktivnim crnim premazom”, dodaju domaćini.

Kroz saradnju sa USAID/Sweden FARMA II projektom osigurali su nove tehnologije u kontroli kvalitete mlijeka kod farmera. Nove prakse i efikasniji mehanizmi zaštite osiguravaju dugotrajnu saradnju i povjerenje koje je ključno za proizvođača, ali i za zajednicu. Da sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju potvrđuju i posljednje nagrade koje je ‘Eko sir Puđa’ osvojio na Balkanskom festivalu sira. I dok prodaja raste, raste proizvodnja, ali je Puđa odlučan da zaštiti kvalitetu i ostvareno povjerenje kupca.

Previous Hava Tatarević, simbol bosanske majke, dobitnica "Povelje Kulina bana"
Next Svečano predstavljen Udruženi pokret za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Washingtonu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Jedini u BiH: Sulejman Jakupović proizveo kilogram pčelinjeg otrova, gram košta 50 do 70 dolara

  Radno mjesto pčelara Sulejmana Jakupovića iz Kozarca kraj Prijedora nikad nije na istoj lokaciji. Nekad je ono na livadi, nekad u planini…  Na kamion natovari svoju šarenu tvornicu i

Ekonomija/Biznis

Otvoren kompleks Muška voda u Kladnju

Svečanim presijecanjem vrpce premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, danas je u društvu načelnika Općine Kladanj Jusufa Čavkunovića i direktora i vlasnika kompleksa „Muška voda” Kasima Selimovića otvorio ovaj rekonstruisani sportsko

Ekonomija/Biznis

Sektor peradarstva u 2019. godini zabilježio suficit

Analiza podataka o vanjskoj trgovini koju su sproveli Sweden/USAID FARMA II projekat i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine ukazuje da je sektor peradarstva nastavio sa odličnim rezultatima u izvozu, ostvarivši