Obilježena 23. godišnjica osnivanja 4. Korpusa ARBIH

Četvrti korpus Armije RBiH je bio jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu djelovao u sastavu Armije RBiH. Osnovan je 17. novembra 1992. godine sa sjedištem u Mostaru.

 

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, na mostarskim Šehitlucima danas je, u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK-a, obilježena 23. godišnjica formiranja 4 Korpusa ARBiH.

O značaju i ulozi 4. Korpusa u oslobođenju Mostara i Hercegovine govorio je vojni imam Ibrahim Ćatić.

Potom je u Amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru održan čas historije pod nazivom „Uloga i značaj 4. Korpusa ARBiH u odbrani Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine“, a prigodan govor održao je brigadni general Mustafa Polutak, ratni komandant 4. Korpusa ARBiH.

U Studentskom hotelu Mostar održan je prijem, koga su upriličili predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago i bošnjački ministri u Vladi HNK-a.

Danas je i u Jablanici upriličeno obilježavanje 23. godišnjice 4. korpusa Armije RBIH.
Ceremonija obilježavanja počela je učenjem Jasina šehidima i poginulim borcima na mezarju “Jasen”, nakon čega su predstavnici lokalne vlasti, kao i mnogobrojni drugi položili cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Jablanici.

Na istom mjestu održan je i čas historije. Među prisutnima, između ostalih, bili su i učenici JU Srednje škole Jablanica.

Četvrti korpus Armije RBiH je bio jedan od 7 korpusa koji je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu djelovao u sastavu Armije RBiH. Osnovan je 17. novembra 1992. godine sa sjedištem u Mostaru.

Neke od jedinica 4. korpusa koje su bile okosnica odbrane Hercegovine od agresora su:

41./441. slavna mostarska brigada – Mostar
42./442. bbr “Bregava – (Stolac, Dubravska visoravan – Čapljina)
43./443. bbr. – Konjic
44. /444. bbr. – Jablanica
45./445. bbr “Neretvica” – Buturović Polje
SB Prozor/446. bbr. – Prozor
48./448. bbr – Blagaj
49./449. istočnohercegovačka bbr. – Nevesinje
SB “Šargan” – Gacko
Specijalni odred policije “Bosna 4” – Mostar
4. muslimanska lahka bbr. – Konjic

(MiruhBosne/Novasloboda.ba/agencije)

Previous Edin Džeko ljut nakon ispadanja u baražu: Ovo je utakmica koju nismo ni igrali
Next MOSTARI – Bosanska dijaspora u Tunisu

You might also like

NAŠI DANI

Mirko Šarović: Draga mi je i Hrvatska i Srbija, ali moj novčanik je u Bosni i Hercegovini

U intervjuu koji je dao za Face TV u petak navečer Mirko Šarović potvrdio je da bi trebao biti novi državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ukoliko se

NAŠI DANI

Tuzla: Svečanom priredbom u BKC-u mališani iz vrtića ˝Aladin˝ proslavili Dan državnosti Bosne i Hercegovine

  Već tradicionalno mališani iz tuzlanskog vrtića Aladin obilježavaju značajne datume iz bosanskohercegovačke historije i na taj način uče od malih nogu kako da vole i poštuju svoju domovinu.  Ovoga

NAŠI DANI

Šehidsko mezarje u Gornjoj Kalesiji: Smiraj za devet ubijenih zvorničkih Bošnjaka

U Gornjoj Kalesiji danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen je ukop devet zvorničkih Bošnjaka, koji su ubijeni 1992. godine. Najmlađa žrtva imala je 19 godina, a najstarija 76, javlja Anadolu