Hamza Turulja, svjetski viceprvak u karateu: Medalja za roditelje i Bosnu

Hamza Turulja, svjetski viceprvak u karateu: Medalja za roditelje i Bosnu

Hamza Turulja,  bosanskohercegovački karatista u srijedu će se iz Čilea sa Svjetskog prvenstva u karateu za kadete, juniore i U21 , u Bosnu i Hercegovinu vratiti sa medaljom oko vrata. 

Naš predstavnik na na putu do finala odlično borio. Na putu do medalje pobijedio je prvaka Indije, Mađarske, Španije, trostrukog prvaka Evrope iz Francuske i kineskog Taipeija, a u finalu je poražen od predstavnika Maroka.

Hamza je član Karate kluba Okinawa iz Sarajeva, a iz “ratnog” Santiago de Chilea, gdje je u toku policijski sat zbog demonstracija nakon što je najavljeno poskupljenje karte za metro od četiri posto. U tim demonstracijama poginulo je 18 osoba, srećom, svi naši takmičari – 24 reprezentativca i reprezentativke, praćeni selektorima Željkom Zombrom i Borisom Jeličićem, te vođom puta Nerminom Poturom , su na sigurnom i dobro se osjećaju.  Turulja se još nalazi u Čileu, a za Radiosarajevo.ba govorio je o svom najvećem uspjehu u karijeri, medalji koju će donijeti u Bosnu i Hercegovinu, ponosnim roditeljima… 

“Iskren da budem još nisam ni svjestan šta mi se dogodilo. U svojoj glavi još nisam sumirao dojmove, šta sam ostvario na najvećem svjetskom takmičenju. Ovo je moj san koji sam godinama sanjao”, kazao je Turulja, dan nakon što je upravo ostvario svoj san.

Kada smo razgovarali, Hamza se tek probudio. Jutro je dočekao kao viceprvak svijeta. 

“Ovo je moja prva velika medalja. Imam medalju sa Svjetske lige iz Umaga prošle godine, ali se sa ovom ne može ništa porediti.  Posebno, što je, kada se sve završilo, ovo jedina medalja za moju Bosnu i Hercegovinu sa ovog svjetskog prvenstva”, nastavlja Turulja. 

On nam je opisao i situaciju koja ih je dočekala na aerodromu u Santiago de Chileu, kada su stigli na Svjetsko prvenstvo. 

“Na aerodrom je zaista bilo panike. Sve je izgledalo kao  da je ratno stanje, posebno što je cijeli haos u državi nastao prvi put nakon desetina godina. Kada smo došli u hotel, malo smo se smirili, jer nam je smještaj bio u mirnom dijelu Santiaga. Ni tokom SP-a nismo imali problema, a do nas su došle vijesti da je zapaljen hotel takmičarima iz Luksemburga, nakon čega su se repezentativci Japana i Švicarske odmah vratili kućama. Gledao sam na TV-u scene užasa, ali smo se svi mi sigurno osjećali”, govori Turulja.

Hamza ima 18 godina, učenik je pete gimnazije i iskoristio je priliku da pozdravi sve drugarice i drugove iz školskih kluba, kao i profesorice i profesore te djelatnike škole.

“Hvala svima njima, kao i mojim trenerima iz Karate kluba Okinawa, Asmeru Šeti i Adnanu Bešiću, kao i mojoj trenerici Arneli Odžaković. 

Delegacija Bosne i Hercegovine iz Čilea se u srijedu vraća u Bosnu i Hercegovinu. 

“Jedva čekam taj trenutak, da vidim roditelje Sedinu i Ahmeta na aerodromu. Samo ću jedno kazati, ovo je medalja za njih i Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Hamza.

Previous Imamo talent! Silicijska dolina – Bosna i Hercegovina Meetup
Next 'Cvijet Srebrenice' u Saint Louisu

You might also like

SPORT

Jedina smo selekcija Bosne i Hercegovine učesnica SP i EP, a kada čitam naše medije, nema lijepih stvari

Norvežani i Francuzi imaju veliki respekt prema Bosni i Hercegovini. Nismo toliki autsajderi kao što se misli. Rekao je za “Nezavisne” Benjamin Burić, jedan od najboljih golmana današnjice i aktuelni

SPORT

Reprezentacija dočekuje Kipar: Džeko lovi rekord legendarnog Ševčenka

Džeko je trenutno na brojci od 20 golova, a u kvalifikacijama od njega je više zabio samo legendarni Ukrajinac Andrij Ševčenko (26) Edinu Džeki još sedam golova treba da bude

SPORT

Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati

Legendarni Asim Ferhatović-Hase rođen je 24. januara 1933. godine u Sarajevu. Odrastao je na Kovačima, gdje je na obližnjem igralištu napravio svoje prve dodire sa fudbalskom loptom. Omladinskom pogonu Fudbalskog