Dobro rodio glamočki krompir: Nedžad Kovačević broji rekordan rod

Dobro rodio glamočki krompir: Nedžad Kovačević broji rekordan rod

Iako je ova godina bila daleko od idealne kada je u pitanju uzgoj povrća, glamočkom krompiru odgovarao je raspored padavina i sušnog razdoblja pa Nedžad Kovačević broji rekordan rod. Naime, po dulumu je pokupio 3,5 do 4 tone krompira. 

Ove godine nije bilo bolesti, dok na drugim teritorijima je, zbog kiše. U Glamoču se krompir i kasnije sadi. Sadio sam ga tri puta, 20.5., 1.6. i 10.6. Ovaj posljednji je najbolji“, priča nam Kovačević koji ističe dobrobit ovčjeg stanjaka. 

Kvaliteta ovogodišnjeg krompira je odlična, a sve zbog stajskog gnojiva“, kaže Kovačević koji na pitanje o tome planira li, možda, certificirati svoju proizvodnju kao organsku jer ima preduslove za to, kaže: “Treba za to dosta novaca i ozbiljnija proizvodnja. Četrdeset tona koliko ja imam nije ozbiljna količina za ishoditi certifikat. Dolazili su mi iz sarajevskog Federalnog zavoda za poljoprivredu i potvrdili kvalitetu krompira. Ali, za nas male proizvođače certifikat organske proizvodnje je skup“, kaže Kovačević koji relativno brzo pronađe kupce za svoj krompir. 

Prodam prekupcima na pijaci koji imaju svoje stalne mušterije koje im vjeruju i znaju da kupuju od domaćeg čovjeka. Nešto prodam i direktno. Ljudi su jako zadovoljni“, priča Nedžad otkrivši nam i cijenu krompira. “Na veliko je cijena 50 do 60 feninga, marka za kilogram na malo.

Pitali smo Kovačevića i da nam prokomentira i vijest da će iduće godine i u Bosni i Hercegovini biti zabranjena prodaja, skladištenje i upotreba klorprofama koji sprječava klijanje konzumnog krompira. 

Stalno govorim o sredstvu protiv klijanja krompira. I ove godine je bilo onih koji su od nepoznatih kupili sjemenksi krompir pa su morali presijavati. Ništa im nije niknulo jer je krompir bio tretiran tim sredstvom. Zato je važno krompir kupiti od poznatog proizvođača“, ističe. 

A kako onda čuvati krompir od klijanja? 

Najvažnije je imati dobro skladište ili hladnjaču. Krompir neće klijati bez svjetla i na niskim temperaturama. Oni koji nemaju tu mogućnost, preporučam čuvanje krompira u trapu“, zaključuje Nedžad Kovačević. 

Izvor: AgroKlub

Previous U okolini Vogošće spašena povrijeđena mlada srna
Next Proizvodi Hercegovine: Sok od mostarskog divljeg nara

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Na najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda prisutno 8 bosanskih kompanija

  Jučer je Nirnbergu, Savezna Republika Njemačka, svečano otvoren najveći svjetski sajam organskih proizvoda – BIOFACH 2019, koji će trajati do 16. 02. 2019. godine. Šestu godinu za redom Vanjskotrgovinska

Ekonomija/Biznis

Uspješan, ali mukotrpan put zeničke firme: “Pet servis” među najvećim izvoznicima otpada

  Zeničani Edina Dilberović i Hakija Porča prije četiri godine pokrenuli su firmu “Pet servis” koja se bavi reciklažom ambalažnog otpada. A danas se nalazi među pet najvećih izvoznika ove

MADE IN BOSNIA-387

Mladi krompir iz Ljubuškog uskoro na tržištu zemalja EU-a i Rusije

  Direktor Poljoprivredne zadruge ”Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević kazao je u izjavi za Fenu kako su osigurani svi uslovi i dozvole za izvoz mladog krompira iz Ljubuškog u zemlje Evropske