Clinton o antibosanskoj politici evropskih sila

Clinton o antibosanskoj politici evropskih sila

1993. godine, u jeku agresije na Bosnu i Hercegovinu, bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton reako je novinaru Tayloru Branchu bitne činjenice o odnosu evropskih sila prema našoj državi.

-Što se tiče Bosne, predsjednik je izjavio da je njegova vlada bila podijeljena po pitanju prijedloga za direktnu intervenciju da se zaustave sramni ispadi nasilja, etničkog čišćenja, koje je bilo prisutno u bivšoj Jugoslaviji od završetka Hladnog rata. Rekao je da su general Powell i drugi bili protiv vojnih operacija, govoreći da su zračni napadi bili sigurni, ali da ne bi mogli iznuditi prekid vatre i da bi vojnici na terenu među neprijateljskim vojnicima bili izloženi opasnosti. Za nekoliko sedmica nova vlada je tražila načine da olabavi međunarodni embargo isporuke oružja, argumentirajući time da taj embargo kažnjava najslabije, narod koji je najviše bio žrtva u Bosni i Hercegovini.

Za razliku od susjednih država, Srbije i Hrvatske, većinsko muslimansko stanovništvo bilo je izolirano i bez pristupa oružju krijumčarenim preko granica.

Bosanska vlada zahtijevala je ukidanje embarga tako da bi se stanovnici sami mogli braniti stvarajući vojnu ravnotežu neprijateljskih snaga koja bi vodila do političke ravnoteže.

Clinton je rekao da su evropski saveznici blokirali odluku ukidanja embarga. Svoju odluku argumentirali su opravdanim humanitarnim razlozima, govoreći da bi više oružja značilo samo više krvoprolića. Ali, u četiri oka, rekao je predsjednik, ključni saveznici rekli su da bi nezavisna Bosna bila ‘neprirodna’ kao jedina muslimanska nacija u Evropi. Rekao je da su bili za embargo jer tako Bosna ostaje zaglavljena u nepovoljnom položaju.

-Iako su podržavali svoje mirovne trupe kao znak svoje opredjeljenosti, oni su ove trupe učinkovito pretvorili u štit za nesmetano rasturanje Bosne od strane srpskih snaga.

Kada sam izrazio šokiranost takvim cinizmom, podsjećajući na tragediju evropskih Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata, predsjednik Clinton je samo slegnuo ramenima. Rekao je da je posebno francuski predsjednik Francois Mitterand bio direktan u izjavama da Bosni nije mjesto u Evropi, i da su britanski zvaničnici govorili o bolnoj ali realističnoj obnovi kršćanske Evrope.

Clinton je još rekao da je nasuprot Francuske i Britanije bio njemački kancelar Helmut Kohl, koji je bio od onih koji su podržavali poteze koji su vodili do preispitivanja UN embarga na oružje, ali to nije izvršeno i zbog toga što Njemačka nije bila članica Vijeća sigurnosti UN.

Previous Ovo je unutrašnjost novog modela Aston Martina - izrađena na istoku Bosne
Next Strani analitičari: Bosna se snalazi bolje od Francuske; Evropa je veća nego samo njen zapadni dio

You might also like

OTPOR BOSNE

Kako se šila prva zastava sa ljiljanima

  Zlatni ljiljani… Simbol otpora, borbe, stradanja, ali i pobjede golorukog bosanskohercegovačkog naroda protiv vojne sile JNA i domaćih izdajnika. Pod ovom zastavom je nakon strahovitog četverogodišnjeg rata, izvojevana krvava,

HISTORIJA

Sudstvo u srednjem vijeku: Dok kod drugih presuđuje sam vladar, u bosanskoj državi – ‘Bosna sudi’

Vrlo je zanimljivo što dvije povelje predviđaju čak mješoviti međunarodni sud .. Najznačajnija je razlika bosanskih povelja od raških (srpskih) u tome što o nevjeri ne presuđuje sam vladar, nego

NASLIJEĐE

Bosanski kraljevski grad – VISOKI

Visočko polje, koje je puklo niže sastava Fojničke rijeke sa Bosnom, jedno je od najrodnijih i najpitomijih polja bosanskih. Već iz daleka ugledaće putnik, kako zapadnim krajem toga polja dominira