BBC – Smog zahvatio gradove južne Evrope, mjere za smanjenje zagađenja zraka

BBC – Smog zahvatio gradove južne Evrope, mjere za smanjenje zagađenja zraka

Iznimno gusti smog obavio je mnoge gradove južne Evrope, a uzrokovan je dugim periodima sušnog, sunčanog vremena i slabih vjetrova.

Privremene zabrane dizel vozila uvedene su nekoliko većih italijanskih gradova, uključujući prijestolnicu Rim u pokušaju da se smanji zagađenje.

U Bosni i Hercegovini, demonstranti su izašli na ulice sa gas maskama na licu i zahtijevali da vlasti nešto urade po tom pitanju, piše BBC.

Aktivisti za zaštitu okoliša opisali su situaciju vanrednom. 

U Rimu, dizel i kombi vozilima i motociklima je zabranjena vožnja tokom određenih perioda dana dok je drugim vozilima koja doprinose zagađenju potpuno zabranjena vožnja.

Zabrane, koje trebaju biti sprovedene u naredna tri dana, imat će uticaja na otprilike milion vozila.

Najmanje devet od 13 područja u Rimu, koja nadziru vrijednosti PM10 čestica, zabilježile su vrijednosti koje su puno veće od dozvoljenih.

Grupe za zaštitu okoliša su se žalile da gradsko vijeće Rima presporo reaguje na ove rezultate.

Milano i Torino su među italijanskim gradovima koji su poduzeli slične mjere nakon što je došlo do naglog rasta zagađujućih čestica.

U srijedu, na stotine demonstranata u gas maskama i maskama za lice okupilo se u Tuzli kako bi zahtijevali hitno djelovanje po pitanju poboljšanja kvalitete zraka.

U prijestolnici Sarajevu, vladini zvaničnici održavaju hitne sjednice kako bi razgovarali o mjerama za smanjenje zagađenja.

Tokom vikenda je proglašena “epizoda upozorenja” i stavljena je zabrana na saobraćanje određenih automobila kako bi se smanjio broj vozila na cestama.

Mještanima je savjetovano da provode vrijeme na planinama gdje je zrak čišći, a jeftine karte su dostupne za žičaru koja vodi do obližnje planine (Trebević).

Lokalna vlada će raspravljati o ovom pitanju u petak, piše BBC.

Sarajevo je jedan od gradova s najvećim nivoom zagađenja zraka u posljednjih nekoliko dana, zajedno s glavnim gradovima susjedne Srbije, Kosova i Makedonije. 

U Srbiji, gdje je vlada održala hitnu sjednicu u srijedu, stanovnicima je izdato upozorenje da ne izlaze i da izbjegavaju fizičku aktivnost, posebno oni koji pate od hroničnih bolesti kao što je astma.

Most na Adi u Beogradu
Beograd

Srbijanska premijerka Ana Brnabić okrivila je grijanje domaćinstava i starije dizel motore za visok nivo zagađenja.

Brnabić je rekla da će mjere za rješavanje tog problema uključivati još i strože provjere emisija iz vozila, poboljšanje i zamjenu filtera na elektranama, a dugoročno, program sadnje drveća.

Zvaničnici Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske upozorili su građane da ne provode vrijeme napolju.

Previous Nastavljaju rasti: „Igman“ ulaže 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetra
Next Studenti riješili problem automobilskog pojasa za trudnice

You might also like

NAŠI DANI

Emina Terović: Trebamo popraviti stanje, dati nešto Bosni da bi postala bolja država

  S visokim prosjekom ocjena i desetkom na završnom ispitu, Emina Terović uspješno je završila studij, a Goražde je dobilo novog mašinskog inžinjera. Neobično zanimanje za djevojku, priznaje, ali pri

NAŠI DANI

Negiranje genocida u Skupštini Srbije i zahvale Mladiću

Vladimir Đukanović, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na svom Tviter nalogu, čestitao je, kako se izrazio “srpskom narodu dan oslobođenja Srebrenice”. “Hvala generalu Ratku Mladiću na briljantno izvedenoj vojničkoj

BLOG

Vučićeve nove poruke Bošnjacima: Umjesto nekadašnjih ‘100 za jednog’, novi slogan je ‘Bolje je da sto godina razgovaramo nego da jedan dan ratujemo’

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvujući na Kopaonik biznis forumu istakao je da je za dalji napredak Srbije, jako važan faktor- odnosi u regionu. “Ne pričaju na Zapadu odakle dolazi