Mehmedagić oslobođen! ‘Politički odstrel preko suda. Željela se učiniti velika šteta jednoj od značajnijih institucija, a to je OSA ‘

Mehmedagić oslobođen! ‘Politički odstrel preko suda. Željela se učiniti velika šteta jednoj od značajnijih institucija, a to je OSA ‘

Sudija Branko Perić izrekao je oslobađajuću presudu Osmanu Mehmedagiću i Muhamedu Pekiću, direktoru i uposleniku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA).

Odmah po završetku ročišta koje održano jutros na kojem su iznesene završne riječi, sudija Branko Perić je najavio da će presuda u ovom slučaju biti donesena danas, a potom je i izrečena u 12 sati.

Prilikom obrazlaganja presude sudija Perić je kazao da, otkako postoji Sud Bosne i Hercegovine nije vršen ovakav pritisak na sud kao što je to bilo u ovom slučaju. Taj pritisak, između ostalog, se ogledao u dva otvorena pisma “vrlo ružne sadržine i sticao se utisak da duh nekih politika lebdi nad Sudom”, obrazložio je sudija Perić.

On je dodao da uprkos svemu, sud nije podlegao pritiscima. Kazao je i da se rijetko u praksi dešava da svjedoci optužbe potpuno sruše koncept tužioca.

– Događalo se da svjedoci promijene iskaz, ali u toku ovog procesa svjedoci su davali takve iskaze da ih nisu osporavali ni branioci optuženih – kazao je sudija.

Perić je kazao i da su ključni svjedoci optužbe potvrdili da je poduzimanje radnje izuzimanja snimaka iz pošte bilo od obavještajnog značaja, da su oni znali o čemu se radi, te da je operacija bila već zavedena i trajačla je duži period.

– Iskazi svjedoka Međedovića i Buhe bili su vrlo jasni i iz njih je jasno da se radilo o operaciji koja traje duže vremena. Oni su objasnili da se radi o oblicima hibridnog rata, odnosno širokog spektra djelovanja koje ugrožava institucije BiH. Posebno je to jasno objasnio svjedok Međedović. Sud nije mogao ignorisati iskaze ovih svjedoka – rekao je Perić.

Sudija Perić je kazao i da su zloupotrebe položaja česta pojava u našem društvu, alii da “svaka zloupotreba nije krivično djelo”.

– Krivično djelo je samo ako postoji namjera da se ostvari neka šteta, odnsono počini krivično djelo sa direktnim umišljajem. Ovdje to nije čak ni opisano u optužnici, a tokom dokaznog postupka mi nismo mogli doći do zaključka da su optuženi u obavljanju poslova iz okira svojih ovlaštenja imali namjeru da proizvedu štetu za dva lica koja su spomenuta u optužnici kao oštećeni – kazao je sudija Perić.

Prema tužilaštvu, oštećene u ovom navodnom krivičnom djelu, koje zapravo nije dokazano na sudu, su svjedokinje Mirela Bubalo i Amina Ohranović.

– Svjedokinje Bubalo i Ohranović ovdje ustvari postupaju kao posrednici, a koje ne znaju o čemu se radi. Mirela Bubalo nam je ovdje objasnila da je od NN lica dobila da pošalje anonimnu krivičnu prijavu, čiji sadržaj joj nije poznat, pritom je ona savjetnica ministra MUP-a (Aljoša Čampara, op.a). Kako je moguće da neko ko savjetuje ministra, poduzima radnje o kojima ne zna ništa i kakve su posljedice toga? One u ovom postupku nisu oštećene, tako da ni ta činjenica ne ispunjava obilježje bića krivičnog djela – obrazložio je sudija.

Tužilac Olog Čavka je u hodniku Suda BiH na pitanje novinara hoće li se žaliti, vidno iznerviran dobacio: “Naravno!”

Tužilac Oleg Čavka je u završnoj riječi kazao kako smatra da je potpuno dokazao krivnju optuženih, a od Suda je tražio da ih proglasi krivim i osudi “po zakonu”. Međutim, ono na čemu je insistirao, a što je po mišljenju odbrane ključno za ovaj predmet, je da se Mehmedagiću “zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e” i to na pet godina.

S druge strane, advokatica Osmana Mehmedagića novinarima pred Sudom je ponovila svoj raniji stav da se ovaj proces vodio isključivco s ciljem diskreditacije Mehmedagića.

– Odbrana mora reći da iako je ovo jedna pobjeda, da nije pobjeda koja zaslužuje radovanje i slavljenje, jer se cijelim ovim postupkom željela učiniti velika šteta jednoj od značajnijih institucija, a to je OSA – kazala j Nožica.

Dodala je da je sudija Perić prilikom obrazlaganja presude “apsolutno sve rekao”.

– Ovdje se vodio jedan rat, politički odstrel preko suda protiv našeg branjenika. Cilj svega je bilo da se odstrani on od svog posla – rekla je Nožica.

Video: Faktor
Previous Bosanka prodala kuću suosnivaču WhatsAppa za 87 miliona dolara
Next Spahić: Hitno poduzeti mjere da se Bošnjaci u Foči osjećaju sigurno

You might also like

NAŠI DANI

Čaušević: Trojka je sigurnost države predala u ruke čovjeka koji je nekoliko dana ranije odlikovao Putina

 Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Midhat Čaušević saopćio je da su stranke “Trojke” i njihovi partneri, nakon što su izuzetno važno Ministarstvo sigurnosti

NAŠI DANI

Javnost u RH negoduje zbog novca kojeg tamošnja vlast izdvaja za zdravstvo u našoj zemlji

  Vijest da je Vlada R. Hrvatske izdvojila 40 miliona kuna (oko 10 miliona BAM), navodno za zdravstvo u Bosni i Hercegovini, naišla je na  osude tamošnje javnosti. Navode se

NAŠI DANI

Lavić: Stvorena je komunikativna zajednica bosanskih mislilaca; to nikad ranije nije postojalo

Sve priče o upitnosti Bosne i Hercegovine su privremene, ideološke, sporne i sumnjive, i trebaju biti dezavuirane svim raspoloživim sredstvima znanosti – poručio je panelista devetog naučnog skupa ”Bosanskohercegovačka država