Norveški studenti organizovali izložbu o genocidu u Srebrenici

Norveški studenti organizovali izložbu o genocidu u Srebrenici

Sedamdeset studenata dizajna University of South-Eastern Norway (USN) je u januaru i februaru ove godine istraživalo genocid u Srebrenici i okolnosti oko tog događaja, javlja AA.

Rezultat istraživanja je više od 100 umjetničkih radova od kojih je polovina izložena na posebno organizovanoj izložbi na ovom norveškom univerzitetu u gradu Notoddenu.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević i pokretač ovog projekta Enver Đuliman, viši savjetnik Helsinškog komiteta Norveške, posjetili su izložbu 28. februara.

Ambasador Makarević je tom prilikom izjavio da je od izuzetne važnosti da se norveška javnost upozna sa Srebrenicom, te još bitnije da studenti u Norveškoj tematski realiziraju ovu temu kroz konkretne projekte.

Prorektor Kristian Bogen je prilikom otvaranja izložbe kazao da je ponosan što je University of South-Eastern Norway (USN) učestvavao u ovom projektu, te da je želja uprave univerziteta da studenti naučeno mogu da koriste u široj i globalnoj perspektivi.

Projekat je inače samo prva od nekoliko aktivnosti koje organizuje Helsinški komitet Norveške s ciljem obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici.

Đuliman je izjavio kako bi bilo veoma dobro da norveški studenti u svom budućem radu profesionalno sarađuju sa umjetnicima iz Bosne i Hercegovine.

Inače, na inicijativu Đulimana, svake godine više od 50 studenata s ovog norveškog univerziteta učestvuje na ljetnim školama u saradnji sa obrazovnim ustanovama u Mostaru, a pod vodstvom profesora Larsa Pettera Soltvedta.

Previous Reisu-l-ulema predvodio dženazu-namaz akademiku Muhamedu Filipoviću
Next Novi Grad: Priredbom u OŠ „Aleksa Šantić“ obilježen Dan nezavisnosti BiH i MZ „Saraj Polje“

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Priznanje za bosansku pjesmu sevdalinku stiže iz Londona – Divanhana proglašena najboljom grupom na svijetu

Bosanska grupa Divanhana je proglašena najboljom grupom na svijetu od strane britanskog muzičkog magazina Songlines! -Toliko je sjajnih i nevjerovatno talentovanih umjetnika širom svijeta koji stvaraju divnu muziku i koji

KULTURA I UMJETNOST

Stojković: Graničar, pravoslavac, mi je rekao da je uz mene zavolio Bosnu i da je veći Bosanac od mene

Dragan Stojković Bosanac, vrsni je harmonikaš i muzički djelatnik. U prošlosti je sarađivao s mnogim velikanima narodne pjesme u Bosni i Hercegovini i bivšoj državi. Posljednjih godina prepoznatljivo je lice

ŽIVOT

Maestro Sead Siočić zahvalio se Nizozemskoj na gostoprimstvu i vratio se u domovinu

Maestro Sead Siočić, profesor, docent kulture i umjetnosti, istaknuti dirigent i stvaralac je prije nešto više od godinu dana (u septembru 2019.) odlučio zahvaliti se na gostoprimstvu Nizozemskoj, u kojoj