Epidemiološka situacija zahtijeva odgovornost svih: obustava nastave na dvije sedmice

Epidemiološka situacija zahtijeva odgovornost svih: obustava nastave na dvije sedmice

Odlukom Kriznog štaba Federacije BiH od sutra na dvije sedmice bit će obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima u Federaciji BiH, te otkazane pozorišne i kino predstave, kao i sportske aktivnosti i drugi javni skupovi.

Federalni ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić izjavio je danas na pres-konferenciji da je epidemiološka situacija u FBiH još povoljna ali i da zahtijeva maksimalnu orgovornost svakog pojedinca.

Odluka o obustavi nastave će tokom dana biti zvanično saopćena za sve škole i fakultete, a te mjere poduzimaju se nakon situacije u vezi s koronavirusom u Evropi, ali i regiji.  

Ministar Mandić upozorio je učenike da vrijeme koje je trebalo da provedu na nastavi ne provode u zatvorenom i prostoru gdje ima više ljudi jer je to način prijenosa te bolesti.

Članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva savjetuju stanovništvu da ne putuje u države gdje je zabilježeno najviše slučajeva koronavirusa.

Odsad je naloženo i osobama koje dolaze iz Njemačke, Francuske, Španije (bh. i strani državljani) da ostanu kući po povratku u BiH, narednih 14 dana.

Ponovno su apelirali na stanovništvo koje je stavljeno pod zdravstveni nadzor da se pridržavaju tih mjera kao i održavanju lične i kolektivne higijene.

Naglašeno je da je važna suradnja svih aktera da bi situacija bila što bolja, a zdravstveni sistem postigao što bolje rezultate.

Na području FBiH pod zdravstveni nadzorom su 384 osobe, 32 osobe su testirane od čega su tri pozitivne na koronavirus.  

U utorak su potvrđena još dva pozitivna testa na koronavirus u FBiH. Radi se o dva člana porodice ženske sredovječne osobe, koja je prva zaražena. Svi su boravili u Italiji i zajedno se u BiH vratili osobnim automobilom 5. marta. Te dvije osobe nemaju simptome, nalaze se u kućnoj izolaciji.

U Bosni i Hercegovini je dosada potvrđeno ukupno sedam slučajeva zaraženih koronavirusom.

Previous Zabranjen ulazak državljanima Italije, Kine, Južne Koreje i Irana
Next 70. godišnjica poslovanja: 'Igman' proizvodi dvostruko više sada nego prije rata

You might also like

NAŠI DANI

Genijalan odgovor na provokativne bilborde “PRAVOnaSLAVLJE“

Bilbordi sa porukom “PRAVOnaSLAVLJE“ postavljeni širom RS-a uoči proslave 9. januara, a koji jasno asocijaraju na pravoslavni karakter tog neustavnog praznika, su dobili i svojevrstan odgovor. Imajući u vidu da

NAŠI DANI

Nova Vlada TK ispunila prvo obećanje: Poništena odluka o povećanju plata izabranim zvaničnicima

Tuzlanski kanton danas je dobio novu Vladu, na čijem čelu je Irfan Halilagić, član Stranke demokratske akcije. Na hitnoj sjednici Skupštine TK potvrđeno je imenovanje novog saziva kantonalne Vlade, koju

NAŠI DANI

Dušanu Bajeviću dodijeljena državna nagrada za sport

  Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uručio je danas Državnu nagradu za sport za 2018. godinu proslavljenom fudbaleru i treneru Dušanu Bajeviću. Ministarstvo civilnih poslova BiH svake