Bosanski proizvođači pilećih proizvoda imaju dovoljno sirovina i sigurnu proizvodnju

Bosanski proizvođači pilećih proizvoda imaju dovoljno sirovina i sigurnu proizvodnju

Brojne grane privrede trenutno su pogođene krizom uzrokovanom koronavirusom. Zbog nedavnog zastoja na graničnim prelazima i sankcija koje su nastupile, u teškoj situaciji moglo se naći i peradarstvo.

Podsjećamo, od jučer se transport odvija normalno, tako da za sada, a kako su i za Akta.ba kazali proizvođači piletine, nemaju problema sa sirovinama a i snabdjevanje trgovina i proizvodnja se odvija normalno.

Izvršni direktor mesne industrije Madi iz Tešnja i predsjednik Koordinacije Udruženja peradara – živinara u Bosni i Hercegovini Edin Jabandžić, izjavio je da je Srbija, iz koje trenutno naša zemlja uvozi najviše hrane za perad, prvo puštala kamione koje voze njihovi državljani nakon čega su, poštujući procedure, pustili i druge vozače.

Adnan Zaimović marketing – menadžer u kompaniji Perutnina za Akta.ba je kazao njihova fabrika ima dovoljno svojih sirovina, te da se proizvodnja u njihovim pogonima odvija nesmetano i po planu.

“Naša fabrika radi u punom kapacitetu. Trenutno nemamo nikakvih problema kada su sirovine u pitanju jer uvijek imamo dovoljno zaliha. Proizvodnja ne trpi nikakve posljedice. Naravno svjesni smo da se situacija u našoj zemlji i svijetu mijenja iz sata u sat, dana u dan, te moramo biti na sve spremni.Svi potrošaći mogu biti sigurno da naših proizvoda neće nestati u skorijem periodu”, kazao je Zaimović.

Nedžad Biberović, marketing – menadžer iz mesne industrije Ovako, kazao je da njihova fabrika ima dovoljno svježe piletine za narednih 50 dana, a prerađevina i više od toga.

“Ono što možemo potvrditi jeste da naša dnevna proizvodnja ne može pokriti kompletno bh. tržište. Sigurno je da će dalja proizvodnja zavisiti od brzine zatvaranja i otvaranja granica”, kaže Biberović.

Ova gospodarska grana u Bosni i Hercegovini za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta. Otkad je uspostavljen Sporazum o trgovini s EU domaća piletina bila je zaštićena i to je dovelo do snažnog razvoja BiH proizvodnje. Naša industrija smatra se liderom u regiji. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih šest mjeseci prošle godine Bosna i Hercegovina je izvezla 1.200 tona pilećeg mesa i prerađevina od piletine u ukupnoj vrijednosti od 3,5 miliona KM a uvezla četiri puta više proizvoda vrijednih više od 9 miliona KM. 

Previous Ponosna gospođa, koju zovemo Bosnom
Next Zatvara se državna granica sa Srbijom

You might also like

Ekonomija/Biznis

Page d.o.o. razvija vrhunske softvere i zadržava stručnjake u Bosni i Hercegovini

  Plaće i uslovi rada na svjetskom nivou, a posao i život u Bosni i Hercegovini – iako ovo zvuči utopijski ipak je moguće i takva kompanija postoji i uspješno

Ekonomija/Biznis

Fabrika obuće “Kavat” iz Novog Travnika dnevno proizvede 1.100 pari obuće

  Porodična fabrika obuće „Kavat AB“ iz Švedske postoji od 1945. godine. Svojim kvalitetom je dostigla brend jednog od najkvalitetnijih proizvođača dječije obuće u Evropi. Fabrika „Kavat“ Novi Travnik dnevno

Ekonomija/Biznis

Al Shiddi najavio otvorenje Swissotela u Sarajevu: Ovom investicijom osigurat će se 200 direktnih i 400 indirektnih novih radnih mjesta

Al Shiddi Group je u saradnji s najvećom hotelskom kompanijom u svijetu AccorHotels najavo danas otvorenje hotela Swissôtel u Sarajevo City Centru, što se očekuje početkom iduće godine, saopćio je