Rub-tahta iz Zavičajnog muzeja u Konjicu

Rub-tahta iz Zavičajnog muzeja u Konjicu

Tragom islamskog vjerskog naslijeđa, a povodom Međunarodnog dana muzeja, putujemo u Hercegovinu: u Zavičajni muzej u Konjicu.

U ovom muzeju se čuva jedna od najstarijih rub-tahti – to je najomiljeniji instrument za tačno određivanje molitvenog vremena, koji se koristio u Bosni i Hercegovini.

Mjerenje vremena u Islamu je važno zbog toga što su vjerski obredi vremenski precizirani. Osobe koje se bave mjerenjem i računanjem vremena se zovu muvekiti. Oni su morali poznavati osnove astronomije i matematike.

Za računanje vremena molitvi su se kroz historiju koristili razni astrološki instrumenti: astrolabi, sunčani i mehanički satovi. Ove instrumente su izrađivali astronomi različitih vjeroispovjesti.

Rub-tahta je ravna ploča u obliku četvrtine kruga. Instrument iz Konjica, iz sela Parsovići, spada u deset primjeraka rub-tahti koje su sačuvane u Bosni i Hercegovini. Napravio ju je Emin, sin Omera 1794/1795. godine. Naučnici smatraju da je napravljena u nekoj domaćoj radionici. Materijal od kojeg je napravljena je drvo.

Poslije nanošenja laka na drvo, na instrumentu su iscrtavane linije, oznake i natpisi. Spoljne dimenzije su 148 x 168 mm, a debljina je 22 mm – ovaj po dimenzijama mali predmet je specifičan po tome što je imao na sebi ispisane mjesece julijanske, sunčane godine. Pomoću rub-tahte se određivao i pravac Kible, pravac prema kojem trebaju biti licem okrenuti muslimani tokom molitve. Također, na ovom instrumentu su ispisana i sazviježđa.

Rub-tahta ima i svoju torbicu za nošenje na ramenu, a uputstvo za upotrebu je ispisano na samom instrumentu.

Izvor: Historijski Muzej BiH

Previous Zenički muzej postavio virtuelnu izložbu 'Digitalni Kulin ban'
Next Nisu srpski vojnici bježali iz Bosne zbog misterioznih talasa, već ih je tjerala bosanska armija!

You might also like

KNJIŽEVNOST

Predstavljena knjiga ‘Prijestolni Bobovac: arheološko-historijski vodič’

Promocija knjige o Bobovcu „Prijestolni Bobovac: arheološko-historijski vodič“, autora Envera Imamovića, održana je danas na Bobovcu.    Imamović je izjavio da je značaj toga vodiča u tome da sada Bobovac

NASLIJEĐE

Uspješno realizovana akcija čišćenja Starog grada Bužima (Foto)

Svjetski Dan Planete Zemlje u Bužimu je jučer obilježen nizom aktivnosti. U jutarnjim satima otpočela je akcija čišćenja Starog grada. Ovoj akciji koju je organizirala Općina Bužim u suradnji sa

NASLIJEĐE

Pašina tabija i Počitelj bit će centar kulturno-umjetničkih dešavnja

  Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je danas potpisala ugovor sa Ecoplan d.o.o. Mostar, kao izvršiocem projekta realizacije planiranih aktivnosti nužnih za završetak Druge faze rekonstrukcije i revitalizacije