Rub-tahta iz Zavičajnog muzeja u Konjicu

Rub-tahta iz Zavičajnog muzeja u Konjicu

Tragom islamskog vjerskog naslijeđa, a povodom Međunarodnog dana muzeja, putujemo u Hercegovinu: u Zavičajni muzej u Konjicu.

U ovom muzeju se čuva jedna od najstarijih rub-tahti – to je najomiljeniji instrument za tačno određivanje molitvenog vremena, koji se koristio u Bosni i Hercegovini.

Mjerenje vremena u Islamu je važno zbog toga što su vjerski obredi vremenski precizirani. Osobe koje se bave mjerenjem i računanjem vremena se zovu muvekiti. Oni su morali poznavati osnove astronomije i matematike.

Za računanje vremena molitvi su se kroz historiju koristili razni astrološki instrumenti: astrolabi, sunčani i mehanički satovi. Ove instrumente su izrađivali astronomi različitih vjeroispovjesti.

Rub-tahta je ravna ploča u obliku četvrtine kruga. Instrument iz Konjica, iz sela Parsovići, spada u deset primjeraka rub-tahti koje su sačuvane u Bosni i Hercegovini. Napravio ju je Emin, sin Omera 1794/1795. godine. Naučnici smatraju da je napravljena u nekoj domaćoj radionici. Materijal od kojeg je napravljena je drvo.

Poslije nanošenja laka na drvo, na instrumentu su iscrtavane linije, oznake i natpisi. Spoljne dimenzije su 148 x 168 mm, a debljina je 22 mm – ovaj po dimenzijama mali predmet je specifičan po tome što je imao na sebi ispisane mjesece julijanske, sunčane godine. Pomoću rub-tahte se određivao i pravac Kible, pravac prema kojem trebaju biti licem okrenuti muslimani tokom molitve. Također, na ovom instrumentu su ispisana i sazviježđa.

Rub-tahta ima i svoju torbicu za nošenje na ramenu, a uputstvo za upotrebu je ispisano na samom instrumentu.

Izvor: Historijski Muzej BiH

Previous Zenički muzej postavio virtuelnu izložbu 'Digitalni Kulin ban'
Next Nisu srpski vojnici bježali iz Bosne zbog misterioznih talasa, već ih je tjerala bosanska armija!

You might also like

NASLIJEĐE

Vrijedna zbirka sarajevskog kolekcionara: Posebni jatagani, dokument bosanskog vezira Ali Namik-paše koji je 1831. pokušao zaustaviti Gradaščevićev pokret…

“Nema tog alarma, tog ključa i tih blindiranih vrata, koji bi mogli sačuvati ovo moje blago”, kazuje nam kolekcionar, ipak, najviše ljut na nadležne institucije koje, tvrdi, ne čine ništa

KULTURA I UMJETNOST

Muzej drvorezbarstva u Konjicu

Sredinom juna ove godine Konjic je dobio prvi Muzej drvorezbarstva, jedinstveni objekat u Bosni i Hercegovini koji čuva tradiciju specifičnog zanata Konjičana, a koja seže sve do 1885. godine. Muzej

NASLIJEĐE

Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost

Nekada jedna od najvećih jugoslovenskih vojnih tajni, Titov bunker ARC DO u brdima nadomak Konjica autentično svjedoči prohujalim hladnoratovskim vremenima i posjetioce doslovno vodi u putovanje kroz vrijeme, javlja Anadolu