Park prirode Blidinje posebno uljepšava najveće planinsko jezero u zemlji te nekropola stećaka

Park prirode Blidinje posebno uljepšava najveće planinsko jezero u zemlji te nekropola stećaka

Park prirode Blidinje obuhvaća područije planinske masive Čvrsnice, Čabulje i Vrana, a obuhvaća područje grada Mostara te općina Posušje, Tomislavgrada, Prozor-Rame i Jablanice.

Zbog geomorfoloških osobina, bogatstva biljnog i životinjskog svijeta 1995. godine Blidinje je proglašeno parkom prirode. Blidinjsko jezero je geomorfološki spomenik prirode po kome je Park prirode Blidinje dobio ime, prenosi Anadolu Agency.

Slika

Najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini, Blidinjsko jezero, koje se nalazi u dnu Dugog polja, na 1.184 metara nadmorske visine, ovih dana, u vrijeme mjera uvedenih zbog širenja koronavirusa, posjećuje samo mali broj domaćih turista.

Iako je proljeće i temperature se kreću i preko 25 stepeni Celzijusa, u Parku prirode Blidinje još uvijek se, na nekim mjestima, može vidjeti snijeg. Pored snijega tu su i različite vrste cvijeća, podsjetnik da je zima iza nas i da je kalendarski već uveliko nastupilo proljeće.

Proljeće u Parku prirode Blidinje: Cvijeće, snijeg i mali broj posjetitelja

Blidinjsko jezero se prvenstveno napaja vodom topljenjem snijega sa okolnih planina, Vrana i Čvrsnice. Ljeti velik dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne razina jezera. U njemu se nalaze brojne porodice klijena, oštrulje, podbile i kalifornijske pastrmke. Uz jezero se proteže Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto.

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero, između ostalog su i bogata arheološka nalazišta, a posebno se izdvaja nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Slika

Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno na 2.228 metara nadmorske visine, u mjestu zvanom Masna Luka, a u njemu je smještena i umjetnička galerija.

Previous Nisu srpski vojnici bježali iz Bosne zbog misterioznih talasa, već ih je tjerala bosanska armija!
Next O genocidnim ratovima protiv Bosne i njenog naroda

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Prestižna nagrada za Turističku zajednicu Kantona Sarajevo

  Turistička zajednica Kantona Sarajevo dobila je priznanje za najbolje organizirani štand na 22. međunarodnom sajmu turizma EMITT 2018., koji se četvrti dan održava u Istanbulu. Nagradu je uručila direktorica

BH RAZGLEDNICA

Putovanje talgo vozom: ‘Bolji voz nego u Švicarskoj’ (Video)

Pogledajte kako izgleda putovanje talgo vozom: Saznajte i cijene za koliko novca možete doći do mora Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine su još prošle godine zvanično u željeznički putnički saobraćaj

NASLIJEĐE

‘Digitalizacija’ vrandučke tvrđave, modernizacija nakon šest stoljeća (Foto)

  Šest stoljeća stara vrandučka tvrđava ”zakoračila” je u 21. stoljeće kroz Projekt ”Fortress reinvented”. Zajedno sa četiri tvrđave iz regiona posjetiocima se predstavlja i putem savremenih tehnologija. Projekt realiziraju