USK: Uspješna poljoprivredna priča firme „Ermo“

USK: Uspješna poljoprivredna priča firme „Ermo“

Povijanje pšeničnog klasja pred vjetrom prizor je od kojeg bi svakom zastao dah, što je samo jedna od bezbroj upečatljivih slika nepregledne površine pšenice tritikala zasijane na 100 dunuma..

Porodična poljoprivredna firma „Ermo“ u vlasništvu Ermina Veladžića iz Bužima, ubraja se u nauspješnija gazdinstva u Unsko-sanskom kantonu.

Svoju proizvodnju baziraju isključivo na mljekarstvu. Na farmi je stotinjak grla, a dnevno isporučuju najmanje 1500 litara mlijeka.

Zasijana strna žita i kukuruz, koja se uglavnom koriste za ishranu stoke, u odličnom su stanju. Klas je ispunio možda najbolje u zadnjih nekoliko godina. U svakom se nalazi barem po 100 zrna žita.

Domaćin tv ekipe rtvusk, Ermin Veladžić ponosno ističe da se radi o možda najljepšoj parceli u Unsko-sankom kantonu. Ukoliko vremenske prilike posluže, očekuju se rekordni prinosi  od oko 7 tona po hektaru.

Tritikal, kako je kazao, namijenjen  je isključivo za ishranu stoke.  

Previous Etno-selo kod Gornjeg Vakufa, netaknuti prirodni biser
Next Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda - zaštita izvornosti i geografskog porijekla

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Harun Hindija, jedan od najboljih studenata: Ostaću u Bosni i Hercegovini, nemam namjeru napuštati svoju državu

Harun Hindija, s prosjekom 10, jedan je od pet najboljih studenata koji su diplomirali akademske 2014./15. godine na Univerzitetu u Sarajevu. Time su mu, kako je Feni kazao, otvorena brojna

MADE IN BOSNIA-387

Ljekovito bilje, šumski plodovi i med – pokrivenost uvoza izvozom 246%

Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda, prema analizi Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i USAID/Sweden FARMA II projekta, u posljednjih pet godina bilježi rast izvoza sa 29 na 41

Ekonomija/Biznis

Gračanički Kovan tunele za dezinfekciju plasira i na inostrano tržište

Kompanija Kovan M.I. Gračanica preko noći se sa proizvodnje peći na pelet prebacila na proizvodnju tunela za dezinfekciju i počela izvoz u cijeli svijet, prenosi Indikator. Prvih deset smart prolaznih