USK: Uspješna poljoprivredna priča firme „Ermo“

USK: Uspješna poljoprivredna priča firme „Ermo“

Povijanje pšeničnog klasja pred vjetrom prizor je od kojeg bi svakom zastao dah, što je samo jedna od bezbroj upečatljivih slika nepregledne površine pšenice tritikala zasijane na 100 dunuma..

Porodična poljoprivredna firma „Ermo“ u vlasništvu Ermina Veladžića iz Bužima, ubraja se u nauspješnija gazdinstva u Unsko-sanskom kantonu.

Svoju proizvodnju baziraju isključivo na mljekarstvu. Na farmi je stotinjak grla, a dnevno isporučuju najmanje 1500 litara mlijeka.

Zasijana strna žita i kukuruz, koja se uglavnom koriste za ishranu stoke, u odličnom su stanju. Klas je ispunio možda najbolje u zadnjih nekoliko godina. U svakom se nalazi barem po 100 zrna žita.

Domaćin tv ekipe rtvusk, Ermin Veladžić ponosno ističe da se radi o možda najljepšoj parceli u Unsko-sankom kantonu. Ukoliko vremenske prilike posluže, očekuju se rekordni prinosi  od oko 7 tona po hektaru.

Tritikal, kako je kazao, namijenjen  je isključivo za ishranu stoke.  

Previous Etno-selo kod Gornjeg Vakufa, netaknuti prirodni biser
Next Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda - zaštita izvornosti i geografskog porijekla

You might also like

Ekonomija/Biznis

Fabrika ‘Srebreničanka’ – Za izvoz namijenjeno 70 posto proizvodnje

Fabrika za proizvodnju pomfrita “Srebreničanka“, koja trenutno zapošljava 15 radnika, uskoro bi zvanično trebala početi s radom nakon što dobije sve potrebne dozvole. Šef proizvodnje u fabrici Osman Agić kaže

Ekonomija/Biznis

Najuspješnije tri godine u novijoj historiji Hadžića

  Iskorak ka ekonomskom, privrednom i svakom drugom napretku građani općine Hadžići su napravili 2004. godine kada su za načelnika izabrali Hamdu Ejubovića. Od te godine pa do danas uspjesi ove lokalne

Ekonomija/Biznis

Ećo Company počinje na Ilidži izgradnju jednog od najvećih salona namještaja u regionu

U sarajevskom naselju Stup, uz glavnu gradsku saobraćajnicu, Ećo Company će uskoro započeti izgradnju “najvećeg i najelitnijeg salona namještaja u regionu”, kako su rekli iz ove kompanije. Tim povodom direktor