Ministrica vanjskih poslova sastala se sa umjetnicom Aidom Šehović

Ministrica vanjskih poslova sastala se sa umjetnicom Aidom Šehović

Tokom susreta koji je održan 1. jula 2020. godine razgovarano je o umjetničkoj instalaciji „Što te nema“, koju je kao znak sjećanja na stradale Srebreničane postavila autorica Aida Šehović.

Naime, umjetnica godinama prikuplja fildžane koji se tradicionalno koriste za kafu u Bosni i Hercegovini, a koji istovremeno simbolično predstavljaju broj žrtava genocida u Srebrenici.

Tom prilikom ministrica dr Turković je izrazila podršku tom spomeniku sjećanja te istakla da je riječ o još jednom doprinosu kulturnoj diplomatiji naše zemlje. Dodala je da taj spomenik ove godine ima posebno značenje jer se obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

Aida Šehović je naglasila da je njena misija postavljanja instalacije širom svijeta bila da ukaže kako se kroz umjetnost sjećamo žrtava genocida.

Sastanku je prisustvovala i Velma Šarić iz Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC).

Previous „Merhamet“ uputio interventnu pomoć medicinskim ustanovama i građanima Tutina
Next Memorijalni centar Srebrenica predstavio publikaciju „Srebrenica. Genocid. 25 godina poslije"

You might also like

NAŠI LJUDI

Tribina u Berlinu: Historija Bosne i Hercegovine prije dolaska Slavena na Balkan

Knjiga “Goti u Bosni” je plod traženja istine, odnosno dugogodišnjeg istraživanja Gota i Bošnjaka, a sve kako bi se odogovorilo na pitanja: koliko su “dobri Goti” (Vizgoti) preci “dobrih Bošnjana”,

KULTURA I UMJETNOST

Hiljadu planinara na pohodu za rođendan Srebrenika

Planinarsko društvo “Majevica” Srebrenik okupilo je više od hiljadu planinara iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na tradicionalnom susretu “Povelji u pohode”, koji je održan u okviru obilježavanja rođendana

HISTORIJA

Mojoj dragoj BiH – nesuđena himna naše države

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=50EsiHXlIuE Pjesma “Mojoj dragoj BiH”, snimljena ratne 1992. godine, jedna je od najljepših pjesama posvećenih jedinoj nam domovini. Njen kompozitor je Ismet Kurtović, dugogodišnji frontmen nekadašnje rock grupe “Drugi način”.