Selo Šahbegovići – jedinstven kulturno-historijski spomenik u blizini Sarajeva

Selo Šahbegovići – jedinstven kulturno-historijski spomenik u blizini Sarajeva

U svijetu postoji jedno jedinstveno selo čije su kuće i štale ukrašene najljepšim muralima te kao takvo predstavlja jedan mikrolokalitet koji bi kao cjelina mogao postati prepoznatljiv kulturno-historijski spomenik. Ovo selo se ne nalazi u ruralnim predjelima Španije, Italije, Meksika ili neke druge civilizacije čiji su preci oslikavali zidove i pisali najljepše priče o historiji svojih naroda. Ovo je malo povratničko selo Šahbegovići koje pripada općini Sokolac i koje je udaljeno od Sarajeva svega 26 kilometara.

Fotografija korisnika/ce Mirnes Osmanovic.

U knjizi Husnije Kamberovića „Begovski zemljišni posjedi u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1918. godine se spominje begovska porodica Šahbegovića: „Za zemljišne posjede u istočnoj Bosni karakteristično je da je većina begluka i kmetskih selišta bila u rukama sitnih zemljoposjednika. Pored krupnih begovskih porodica Čengića, Fadilpašića, Hrasnica, Sulejmanpašića, Kulenovića, Gradaščevića i Filipovića, na ovom prostoru je svoje posjede imala i begovska porodica Šahbegovića, sa koncentracijom kmetskih selišta u mjestima Vrtoče, Derventa i Milići u kotaru Vlasenica.“ Međutim, nije precizno definisano da njihovo porijeklo vodi iz ovoga sela, niti da je ovo selo dobilo naziv po lozi begovske porodice Šahbegović koja je imala svoje posjede nešto sjeveroistočnije od trenutne lokacije sela.

Fotografija korisnika/ce Mirnes Osmanovic.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine zabilježeno je svega 41 stanovnik ovog sela. Nekada je u njemu bilo preko 200 osoba (u zadnjim desetljećima XX stoljeća). Svakog ljeta, posljednjih desetak godina, ovo selo postaje destinacija stotinjak studenata iz Katalonije iz Španije koji provedu ljetni raspust oslikavajući fasade kuća i štala, pomažući mještanima u poljoprivrednim poslovima i uživajući u prirodnim ljepotama čitavog kraja. Uz sve to ostave i novac za hranu i spavanje, realizuju projekte u vidu socijalno-ekonomskog osnaživanja ljudi u selu, doniraju traktore i novac za vodovodnu mrežu u selu i još mnogo toga.

Fotografija korisnika/ce Mirnes Osmanovic.

Na jednoj od više informativnih ploča u selu spominje se i legenda Olokvis koja opisuje fantastične stanovnike planina, obučeni na smiješan način sa neobičnim šeširima, teško ih je vidjeti, a kada dođu u selo crtaju crteže na zidovima kuća.

Fotografija korisnika/ce Mirnes Osmanovic.

Sudbina ovog sela je ista kao većine povratničkih sela, a broj stanovnika se iz godinu u godinu smanjuje. Obzirom da će ove godine najvjerovatnije biti otežan dolazak prijatelja iz Katalonije, zbog trenutne situacije sa virusom COVID-19, pišem ovu priču o njima kako bismo ih obradovali svojom posjetom i popunili selo tokom ljetnog perioda umjesto njihovih već redovnih gostiju. Stoga, neka se na vašem spisku nevjerovatnih destinacija Bosne i Hercegovine, koje morate posjetiti ovog ljeta, nađe i posjeta selu Šahbegovići.

Fotografija korisnika/ce Mirnes Osmanovic.

Piše: Tarik Jažić

Foto: Mirnes Osmanović

Previous Ljubav prema sportu jača je od svih nesuglasica (Video)
Next Presude za genocid: Za Prijedor izrečena još ‘95; pored Srebrenice dokazan je u još nekoliko općina

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Neobičan ranč u Gornjoj Sanici: Mjesto gdje jeleni jedu iz ruke i odazivaju se na imena

  Sedamdesetak kilometara od rodnog Kozarca, nedaleko od Gornje Sanice, Muhamed Kahrimanović uzgaja alpske jelene. Ovih dana je stigao iz Austrije, gdje, inače, boravi, a ono malo slobodnog vremena iskoristio

TURIZAM

Rekordan broj posjetilaca Nacionalnog parka smaragdne Une (VIDEO)

  Nacionali park “Una” je u 2017. godini zabilježio rast u svim segmentima poslovanja i to je najuspješnija godina do sada – kazao je Feni direktor Parka Amarildo Mulić.  

BH RAZGLEDNICA

Misterija kamenih kugli: ‘U selu nema bolesnih, niko nije imao rak i dugo se živi’ (Video)

U ovom videu donosimo priču o kamenim kuglama u Zavidovićima, koju nam je ispričao Nedžad Ikanović, na čijem imanju se nalaze.