Na platou pored Bregave: Festival kulture “Slovo Gorčina” od 24. do 26. jula u Stocu

Na platou pored Bregave: Festival kulture “Slovo Gorčina” od 24. do 26. jula u Stocu

Festival kulture “Slovo Gorčina” i ove godine će biti održan uprkos izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, javlja AA.

Manifestacija će započeti 24., a završiti 26. jula. Organizatori su na današnjoj konferenciji za medije kazali kako su odgovorno i strpljivo pratili razvoj zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini i Stocu, kao i da su se potrudili osmisliti način da održe dugu tradiciju festivala, poštujući odluke i preporuke nadležnih. Gorčin Dizdar rekao je da festival ima i veliku važnost za cijelu zemlju. Pandemija je, navodi, poremetila određene planove koji se odnose na mjesto održavanja “Slova Gorčina”.

“Prvobitni plan bio je da se programi održe na kulturno-historijskim mjestima, međutim odlučili smo se na koncu za kamp pored Stoca, odnosno pored rijeke Bregave na velikoj površini”, rekao je Dizdar.

Navodi i kako je i ovog puta bilo teško iznaći sredstva za organizaciju festivala, te kako su organizatori imali sreću što se “poklopio” s projektom “Stolac raskršće civilizacija”, u kojem su organizovana dva muzička događaja. Najavio je sa zadovoljstvom nastup Semezdina Mehmedinovića, koji će nakon dugo vremena čitati svoju poeziju.

“Imali smo rekordan broj prijava mladih pjesnika, njih 68. Tri autorice izabrane su kao najbolje”, dodao je Dizdar.

Žiri koji je birao najbolje pjesnike, prema riječima Adnana Žetice, činili su Alija Pirić, Dubravka Bogutovac i Darko Cvijetić. Pobjednik će biti poznat 24. jula.

“Vjerujem da je žiri ispravno postupio. Moram da kažem i kako nas je broj prijava sve ugodno iznenadio”, istakao je Žetica.

Voditeljica projekta “Stolac raskršće civilizacija” Ruba Velagić kazala je kako je zajednički cilj Fondacije “Mak Dizdar” i Udruženja “Slovo Gorčina” oživljavanje kulturno-historijskog naslijeđa Stoca.

“Ovog puta smo ozbiljno istražili i objedinili Antiku, Daorson, Srednji vijek i Osmansko doba. Morali smo educirati i vodiče koji su radili s gostima predavačima, a u sklopu projekta zaposlili smo i četiri osobe. Cilj je baštinjenje ljepota Stoca i naslijeđa ovog grada. Sve bi bilo nemoguće da nije bilo sponzora – Evropske unije”, rekla je Velagić.

“Slovo Gorčina” je manifestacija koja nudi priliku za okupljanje oko sadržaja koji su poezija, muzika, slika, film, filozofija i historija. Cilj je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno te oživljavanje ideje Maka Dizdara da na festivalu, pod stolačkim svodom, dovede cjelokupno bh. umjetničko stvaralaštvo.

Video Fena

Izvor: Agencije

Previous Mediji u Srbiji! Neum: Bosansko more nova turistička atrakcija
Next Sarajevo će dobiti centralno spomen obilježje borcima Armije RBiH sa simbolom ljiljana

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Obezbijeđeno 300.000 KM za rad Zemaljskog muzeja BiH

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić danas je potpisao ugovor sa direktorom Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsadom Sijarićem kojim je obezbijeđeno 300.000 KM za rad ove institucije

NASLIJEĐE

Predstavljen katalog “Avlije i bašče Svrzine kuće”

  Katalog ‘Avlije i bašče Svrzine kuće’, autora Mustafe Arslanovića, predstavljen je danas u Svrzinoj kući u Sarajevu. Radi se o fotomonografiji koja svjedoči o kulturi stanovanja bošnjačkih gradskih porodica

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevo novogodišnji centar regije uz Čolića i Crvenu jabuku (Video)

Postavljajući nove standarde organizacije dočeka Nove godine, Sarajevo će ovaj put uz koncerte Zdravka Čolića i Crvene jabuke zasigurno biti centar regije. U Sarajevu će tako slavlje trajati tri noći