Vojvodina: Sremski Karlovci u 17. vijeku – svi stanovnici Bošnjaci!

Vojvodina: Sremski Karlovci u 17. vijeku – svi stanovnici Bošnjaci!

Opisujući Sremske Karlovce 17. vijeka putopisac E. Čelebija u svojoj Sejhatnami piše i sljedeće:

-Prije svega, u ovom šeheru (on ga naziva Karlovac) ima vrlo mnogo vinograda i bašta. Od njihovih specijaliteta naročito su na glasu hljeb i šljive.

Svi stanovnici su Bošnjaci.

Ima osobito mnogo hadžija i trgovaca. Iz ovoga šehera vidi se grad Kovilj, preko Dunava nasuprot ovoga grada, na teritoriji segedinskog sandžaka – piše Čelebija.

Karlovački mir i promjena etničke strukture stanovništva

-Veliki Bečki rat je okončan u Karlovcima 1699. godine, potpisivanjem Karlovačkog mira između Osmanskog Carstva s jedne te Habsburške Monarhije, Mletačke Republike, Poljske i Rusije s druge strane. Posrednici su bili Englezi i Holanđani.

Pregovori su trajali sedamdeset i dva dana, poslije kojih je u potpunosti prekrojena politička karta Evrope u korist kršćanskih naroda. Tim sporazumom Bosna je izgubila neke teritorije, ali je dobila i izlaze na more: Neum-Klek i Sutorinu.

U ovom gradiću smještenom u vojvođanskoj regiji Južna Bačka, između Novog Sada i Beograda, prema posljednjem popisu živi oko 8 hiljada stanovnika, Srba uglavnom.

Srbi su se u Karlovce doselili upravo krajem 17. vijeka i od tog grada čak uspostavili nasljednika Pećke patrijaršije (vrhovno upravno tijelo crkve). S Kosova su krenuli ka sjeveru za austrijskom vojskom, nakon što su se prethodno stavili na njenu stranu tokom Bečkog rata. Vuk Karadžić o tome je pisao:

A 1690 godine Arsenije III. Čarnojević, patrijar Srpski, na pozivanje cesara Leopolda I. pobuni narod Srpski protiv Turaka, i u jedan put prevede u Madžarsku 37,000 familija, i naseli Srbe čak do više Budima.’

Previous Foča: Sjećanje na 3.000 ubijenih Bošnjaka tokom genocidnog rata
Next Bosanci su srčani i strašni ratnici - da su imali 10% naoružanja kao Srbi ili Hrvati, završili bi rat u svoju korist u maju '92.

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Svjedoci bosanskih srednjovjekovnih povelja – ‘12 dobrih Bošnjana’

– Poslije naracije, u bosanskim poveljama vrlo se često pominju svjedoci. To su istaknuta vlastela koja čine jednu vrstu dvorskog savjeta vladaočeva. Istovremeno oni su jemci tome da će se

HISTORIJA

O četničkim zločinima: U Sandžaku poklali 23 hiljade ljudi, pobili više partizana nego svi okupatori zajedno (Video)

Učesnik NOB-a iz Crne Gore Vlado Dapčević o zloglasnim četnicima i zločinima u Sandžaku i Crnoj Gori tokom Drugog svjetskog rata. 1998. Iz Intervjua Vlada Dapčevića crnogorskoj privatnij televiziji “Blue

KNJIŽEVNOST

Muke po književnici Muberi Mujagić

Nakon što je zatražila da se iz škola izbaci Njegošev Gorski vijenac zbog stihova tipa „nekrstu se gore usmrđeše…odža riče na ravnom Cetinju…kako smrde ove poturice“, uslijedio je njen ideološki