Vojvodina: Sremski Karlovci u 17. vijeku – svi stanovnici Bošnjaci!

Vojvodina: Sremski Karlovci u 17. vijeku – svi stanovnici Bošnjaci!

Opisujući Sremske Karlovce 17. vijeka putopisac E. Čelebija u svojoj Sejhatnami piše i sljedeće:

-Prije svega, u ovom šeheru (on ga naziva Karlovac) ima vrlo mnogo vinograda i bašta. Od njihovih specijaliteta naročito su na glasu hljeb i šljive.

Svi stanovnici su Bošnjaci.

Ima osobito mnogo hadžija i trgovaca. Iz ovoga šehera vidi se grad Kovilj, preko Dunava nasuprot ovoga grada, na teritoriji segedinskog sandžaka – piše Čelebija.

Karlovački mir i promjena etničke strukture stanovništva

-Veliki Bečki rat je okončan u Karlovcima 1699. godine, potpisivanjem Karlovačkog mira između Osmanskog Carstva s jedne te Habsburške Monarhije, Mletačke Republike, Poljske i Rusije s druge strane. Posrednici su bili Englezi i Holanđani.

Pregovori su trajali sedamdeset i dva dana, poslije kojih je u potpunosti prekrojena politička karta Evrope u korist kršćanskih naroda. Tim sporazumom Bosna je izgubila neke teritorije, ali je dobila i izlaze na more: Neum-Klek i Sutorinu.

U ovom gradiću smještenom u vojvođanskoj regiji Južna Bačka, između Novog Sada i Beograda, prema posljednjem popisu živi oko 8 hiljada stanovnika, Srba uglavnom.

Srbi su se u Karlovce doselili upravo krajem 17. vijeka i od tog grada čak uspostavili nasljednika Pećke patrijaršije (vrhovno upravno tijelo crkve). S Kosova su krenuli ka sjeveru za austrijskom vojskom, nakon što su se prethodno stavili na njenu stranu tokom Bečkog rata. Vuk Karadžić o tome je pisao:

A 1690 godine Arsenije III. Čarnojević, patrijar Srpski, na pozivanje cesara Leopolda I. pobuni narod Srpski protiv Turaka, i u jedan put prevede u Madžarsku 37,000 familija, i naseli Srbe čak do više Budima.’

Previous Foča: Sjećanje na 3.000 ubijenih Bošnjaka tokom genocidnog rata
Next Bosanci su srčani i strašni ratnici - da su imali 10% naoružanja kao Srbi ili Hrvati, završili bi rat u svoju korist u maju '92.

You might also like

HISTORIJA

Zvečan na sjeveru Kosova; nekada je bio istočna bosanska granica

  Naš historičar Mustafa Imamović o osmanskom osvajanju Bosne spominje Zvečan, kao istočnu bosansku granicu, a navodi i primjere saradnje najistaknutijih bosanskih velikaša (Sandalja , Hrvoja Vukčića, Pavloviće) sa Osmanlijama…

NAŠI DANI

Obilježena 554-ta godišnjica krunisanja kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu

27.11. od 14 sati u Domu kulture obilježena je 554-ta godišnjica krunisanja posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu. Nakon pozdravnog govora Samira Agića, menadžera Centra za obrazovanje i druženje

HISTORIJA

Po čemu su naselja u Sarajevu dobila nazive?

Evo kako su neka od naselja u Sarajevu dobila imena… Marindvor-Marijin dvor Marijin dvor je zgrada u Sarajevu. Nalazi se u naselju koje nosi isto ime, naselju Marijinu Dvoru. Nacionalni