Drago Pilsel o Milanovićevom odlikovanju Jelića: ‘Posrnuće u ponor moralne katastrofe’

Drago Pilsel o Milanovićevom odlikovanju Jelića: ‘Posrnuće u ponor moralne katastrofe’

Ovih dana puno rekacija izazvao je Predsjednik RH odlukom da odlikuje optuženog za ratne zločine u našoj zemlji, Zlatana Miju Jelića.

Tim povodom komentare je dao i novinar i aktivista za ljudska prava iz Zagreba Drago Pilsel.

– Apel Predsjedniku RH: Vaša odluka o odlikovanju Policije ”Herceg-Bosne” donesena je nakon što je Sud BiH prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva da se predmet protiv zapovjednika Zlatana Mije Jelića za zločine počinjene nad Bošnjacima u Mostaru ustupi RH. Nemojte, molim vas! – napisao je prvobitno na Twitteru, a potom i zaključio:

Hrvatska kao utočište onima koji bježe od pravde?

Prema optužnici, Jelić je kao general vojne policije HVO-a bio direktno nadležan za upravljanje zloglasnim logorom Heliodrom u Mostaru u kojem je bilo zatvoreno oko 200 zarobljenika. Na dan podizanja optužnice 30. decembra 2015. godine dobio je dojavu da će biti uhapšen te je pobjegao iz Mostara s cijelom porodicom u Hrvatsku.

Jelić je samo jedan u nizu mnogobrojnih optuženika, što za ratne ili poratne zločine ili kriminal, koji su zahvaljujući dobijenom državljanstvu susjedne RH prebjegli u tu zemlju te tamo nastavili život na slobodi. Među onima koji su komotno prešli granicu i izbjegli pravdu je i Tadija Šunjić. On je 2014. pobjegao pred optužnicom za ratne zločine, počinjene također u Mostaru.

Podsjetićemo i na bivšeg člana državnog Predsjedništva Antu Jelovića, a među ‘prebjezima’ je i osumnjičeni za ubistvo navijača Sarajeva u Širokom Brijegu koje se desilo 2009.

Osumnjičeni za ubistvo Vedrana Puljića, Oliver Knezović, u ratu je bio pripadnik zloglasne Tutine Kažnjeničke bojne, brigade HVO-a čiji je zapovjednik bio osuđeni ratni zločinac Mladen Naletilić, zvani Tuta.

Knezović se poslije ubistva Puljića 4. oktobra 2009. godine predao i priznao pucanje iz vatrenog oružja na navijače Sarajeva. Međutim, nekoliko sati poslije, pod sumnjivim okolnostima „pobjegao je iz pritvora“ iz zgrade Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, naočigled sudskih policajaca.

Previous Kampanja Hrana Gurmana stavlja kvalitetnu domaću hranu na mapu
Next U Tuzli se osniva ‘Savremeno-umjetnička škola’

You might also like

NAŠI DANI

Naša stranka neće podržati Koaliciju, HDZ i Kordić dobijaju Mostar

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara najavljen je za danas, s početkom u 16 sati kada će se po treći put pokušati izabrati gradonačenik Mostara. Iz Naše stranke navode da

NAŠI DANI

Tanja Fajon, zastupnica u EP pozvala kolege iz Hrvatske da se suzdrže od korištenja parlamenta kao poligona za nametanje svojih nacionalnih interesa

Izražavam duboko žaljenje što je Evropski parlament (EP) još jednom zloupotrebljen za promoviranje partikularnih interesa hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini, izjavila je u svom obraćanju Tanja Fajon, zastupnica u

NAŠI DANI

CG: I Kačavenda bi da ustoliči Joanikija

Umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski Crkve Srbije (SPC) Vasilije Kačavedna raspitivao se u Patrijašiji Srbije za dozvolu da prisustvuje ustoličenju Joanikija Mićovića – potvrđeno je „Anteni M” iz više izvora. Kačavenda (82)