Drago Pilsel o Milanovićevom odlikovanju Jelića: ‘Posrnuće u ponor moralne katastrofe’

Drago Pilsel o Milanovićevom odlikovanju Jelića: ‘Posrnuće u ponor moralne katastrofe’

Ovih dana puno rekacija izazvao je Predsjednik RH odlukom da odlikuje optuženog za ratne zločine u našoj zemlji, Zlatana Miju Jelića.

Tim povodom komentare je dao i novinar i aktivista za ljudska prava iz Zagreba Drago Pilsel.

– Apel Predsjedniku RH: Vaša odluka o odlikovanju Policije ”Herceg-Bosne” donesena je nakon što je Sud BiH prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva da se predmet protiv zapovjednika Zlatana Mije Jelića za zločine počinjene nad Bošnjacima u Mostaru ustupi RH. Nemojte, molim vas! – napisao je prvobitno na Twitteru, a potom i zaključio:

Hrvatska kao utočište onima koji bježe od pravde?

Prema optužnici, Jelić je kao general vojne policije HVO-a bio direktno nadležan za upravljanje zloglasnim logorom Heliodrom u Mostaru u kojem je bilo zatvoreno oko 200 zarobljenika. Na dan podizanja optužnice 30. decembra 2015. godine dobio je dojavu da će biti uhapšen te je pobjegao iz Mostara s cijelom porodicom u Hrvatsku.

Jelić je samo jedan u nizu mnogobrojnih optuženika, što za ratne ili poratne zločine ili kriminal, koji su zahvaljujući dobijenom državljanstvu susjedne RH prebjegli u tu zemlju te tamo nastavili život na slobodi. Među onima koji su komotno prešli granicu i izbjegli pravdu je i Tadija Šunjić. On je 2014. pobjegao pred optužnicom za ratne zločine, počinjene također u Mostaru.

Podsjetićemo i na bivšeg člana državnog Predsjedništva Antu Jelovića, a među ‘prebjezima’ je i osumnjičeni za ubistvo navijača Sarajeva u Širokom Brijegu koje se desilo 2009.

Osumnjičeni za ubistvo Vedrana Puljića, Oliver Knezović, u ratu je bio pripadnik zloglasne Tutine Kažnjeničke bojne, brigade HVO-a čiji je zapovjednik bio osuđeni ratni zločinac Mladen Naletilić, zvani Tuta.

Knezović se poslije ubistva Puljića 4. oktobra 2009. godine predao i priznao pucanje iz vatrenog oružja na navijače Sarajeva. Međutim, nekoliko sati poslije, pod sumnjivim okolnostima „pobjegao je iz pritvora“ iz zgrade Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, naočigled sudskih policajaca.

Previous Kampanja Hrana Gurmana stavlja kvalitetnu domaću hranu na mapu
Next U Tuzli se osniva ‘Savremeno-umjetnička škola’

You might also like

NAŠI DANI

Pola miliona KM pomoći iz Bosne i Hercegovine za narod Rohinja

  Predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u četvrtak će potpisati protokol o realizaciji pomoći narodu Rohinja. Naime, Odbor za podršku narodu

NAŠI DANI

Zaokret u aferi ‘Respiratori’: Kinezi spremaju tužbu zbog navoda Tužilaštva BiH o neispravnosti respiratora

Nakon što je Institut za mjeriteljstvo utvrdio da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacionim salama, pala je tvrdnja Tužilaštva Bosne i Hercegovine

BLOG

ISTINOM U GLAVU: Kako je Nedžad Avdić ušutio negatore genocida u Srebrenici

  Piše: Dragan Bursać za Interview.ba U petak je u Srebrenici održana promocija revizionističkog smeća od knjige «Bitka za Srebrenicu – rat za civilizaciju». Među publikom su bili načelnik Srebrenice