Grupa bosanskih hirurga napisala kapitalno djelo iz oblasti moderne hirurgije

Grupa bosanskih hirurga napisala kapitalno djelo iz oblasti moderne hirurgije

Iz štampe je izašla knjiga pod nazivom “Hirurgija/Kirurgija“, ima 16 autora urednika, 22 poglavlja i 11 koautora, najistaknutijih hirurga iz cijele Bosne i Hercegovine.

Radi se o eminentnim stručnjacima pet državnih medicinskih fakulteta iz Tuzle, Sarajeva, Foče, Mostara i Banja Luke. Oni su udružili znanje i praksu te, po ocjenama recenzenata, napisali vrhunski udžbenik iz oblasti moderne hirurgije.

Knjiga sadrži 1.246 stranica i pokriva sve oblasti hirurgije. Namijenjena je za usavršavanje studenata i specijalizanata, ali i starijih ljekara.

Grupu autora zaslužnih za taj veliki projekt čine hirurzi Samir Delibegović, Ismet Gavrankapetanović, Ismar Rašić, Nermir Granov, Mirsad Hodžić, Reuf Karabeg, Goran Krdžalić, Benjamin Kulovac, Ante Kvesić, Nenad Lalović, Siniša Maksimović, Radmilo Marić, Fuad Pašić, Nedžad Rustempašić, Milan Simatović i Nikica Šutalo.

Profesor dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i jedan od autora kaže da se radi o modernom znanju zasnovanom na personalnom iskustvu a da je posebna vrijednost u tome što je prvi put sublimirano znanje i iskustvo hirurga iz cijele Bosne i Hercegovine.

Naglašava da je urađen  sjajan i veliki posao od kojeg će puno koristi imati generacije studenata.

I dr. Ismar Rašić, abdominalni hirurg iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i jedan od autora suglasan je da je, po mnogo čemu, to izuzetno djelo.

-Dobili smo štivo koje u ovom kvantitetu i kvalitetu dosad kod nas nije postojalo. Ovo je prva kompletna knjiga tog sadržaja. Oni koji će je koristiti imati će na jednom mjestu koncentrisano znanje s puno podataka – kaže dr. Rašić, saopćeno je iz Opće bolnice ‘ “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

“Hirurgiju/Kirurgiju” objavljuju Dobra knjiga, Sarajevo i Udruženje endoskopskih hirurga BiH, a promocija je planirana za septembar ove godine u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Foči.

Izvor: Agencije/rtvtk

Previous Noć kad se spašavala historija: Prije 28 godina zapaljena sarajevska Vijećnica
Next Svečano otvoren 47. Sajam šljive u Gradačcu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

INZ jedini predstavnik Bosne i regije u svjetskoj mreži ‘Jednog zdravlja’

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dio je svjetske “One Health” (Jedno zdravlje) mreže, i to jedini u regionu, s obzirom na to da svojom unutrašnjom organizacijom i predstavlja koncept “One

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovisao 5.578 diplomanata i magistranata

  Univerzitet u Sarajevu danas je u  Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” organizovao svečanu promociju i dodjelu diploma za 5.578 diplomanata i magistranata.  Diplome su uručene svim svršenim studentima prvog,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sarajevo: Kako su dva brata za tri godine napravila multimilionsku kompaniju

  Iako postoji samo tri godine, sarajevska kompanija već sada u Bosni i Hercegovini postavlja svjetske standarde u poslovanju Nastala u maju 2015. godine, za samo tri godine kompanija Ministry of