Bh. pčelari počinju sa proizvodnjom pčelinjeg otrova – lijek koji uništava i ćelije raka

Bh. pčelari počinju sa proizvodnjom pčelinjeg otrova – lijek koji uništava i ćelije raka

„Već decenijama pčelari iz Hercegovine proizvode meda, ali proizvodnja pčelinjeg otrova je nešto novo u Bosni i Hercegovini. To je vrlo zahtjevan proces, ali cijena proizvoda je vrlo visoka, 40.000 KM po kilogramu, i to ga čini vrijednim uloženog truda. Nadalje, to ne utiče na proizvodnju meda,“ kaže Dobro Zovko, predsjednik Saveza pčelara „Kadulja“, sa sjedištem u Ljubuškom.

Dobro navodi da pčelinji otrov ima široku primjenu u farmaceutskoj industriji. Koristi se u proizvodnji krema za lice, kao i krema koje se koriste za liječenje sportskih ozljeda, i bolesti poput reumatizma i bronhijalne astme.

Kako bi diverzifikovali proizvodnju i učinili pčelarstvo profitabilnijim, „Kadulja“, uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, trenutno provodi obuku o proizvodnji pčelinjeg otrova za planiranih 160 pčelara iz Posušja, Mostara, Čapljine i Trebinja.

„Pčelarstvo u Hercegovini ima dugu tradiciju. Naš Savez okuplja dvanaest općinskih pčelarskih udruženja. Većina njihovih članova, koji su na obuci, su treća generacija pčelara,“ kaže Dobro. Savez okuplja oko 750 do 800 pčelara, od kojih mnogi pokušavaju da pčelarstvo učine svojom jedinom profesijom.

Hercegovački med je odličnog kvaliteta. Članovi Saveza godišnje proizvedu oko 300 tona meda, i obično uspiju sve prodati. Pčelinji otrov bi trebao biti još jedan proizvod koji će također imati svoje tržište.

„Potrebno je proizvesti prilično velike količine pčelinjeg otrova da biste ga mogli ponuditi na tržištu. Minimalna količina je dva do tri kilograma, a potrebno je oko 100 do 120 košnica da se proizvede jedan kilogram pčelinjeg otrova godišnje,“ objašnjava Dobro. „Imajući na umu veličinu Saveza, i uz mnoge naše članove koji su stekli znanje o tome kako izvaditi i pravilno skladištiti otrov, mogli bismo postati pouzdan dobavljač farmaceutskoj industriji.“

Vađenje pčelinjeg otrova zahtijeva vrlo specifičan uređaj koji se postavlja unutar košnice. Voditelj obuke, Tvrtko Matijević, iz Daruvara u Hrvatskoj, je također i izumitelj jedne vrste ovog uređaja. Dokazano je da njegov uređaj prikuplja visokokvalitetni pčelinji otrov, a to je potvrdio i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu.

„Planirali smo održati četiri obuke sa po četrdesetak učesnika. Ali zbog pandemije, na prve dvije sesije održane krajem juna, ukupno smo imali 41 polaznika. Nove sesije su sada na čekanju. Ljudi su zabrinuti zbog mogućnosti zaraze i nisu voljni prisustvovati većim okupljanjima. Morat ćemo pričekati povoljnije vrijeme da nastavimo sa obukom,“ kaže Dobro.

Pošto Dobro i članovi Saveza nemaju kontakte s farmaceutskom industrijom, za početak planiraju surađivati sa Tvrtkom i koristiti njegove kontakte. „Prvo ćemo raditi na proizvodnji dovoljnih količina visokokvalitetnog pčelinjeg otrova, a zatim ćemo pokušati ostvariti kontakt sa farmaceutskom industrijom, kako ovdje u BiH, tako i u inostranstvu. Do tada nam preostaje da učimo od Tvrtka i obučavamo što više pčelara,“ zaključuje Dobro.

Otkriveno da pčelinji otrov uništava ćelije raka dojke

U Australiji je sprovedena studija u kojoj je otkriveno da otrov medonosnih pčela uništava teško lječive ćelije raka dojke, a mogao bi se koristiti i u kombinaciji sa hemoterapijskim lijekovima.

Istraživanje na Institutu za medicinska istraživanja Harry Perkins i Univerziteta Zapadne Australije otkrilo je da otrov medonosnih pčela brzo ubija agresivne i teško lječive ćelije raka dojke, piše abc, prenio je AgroKlub. Jedinjenje iz otrova koji tako djeluje naziva se melitin.

Članovi tima, kojeg je vodila mlada naučnica dr. Ciara Duffy, otkrili su da otrov i njegova glavna komponenta melitin ne samo da brzo uzrokuju smrt trostruko negativnog karcinoma dojke (TNBC) i HER2 ćelija raka već su to uspjeli postići u koncentracijama koje nisu naštetile zdravim ćelijama.

Istraživanje je takođe utvrdilo da je glavna komponenta otrova u kombinaciji sa postojećim hemoterapijskim lijekovima bila izuzetno učinkovita u smanjenju rasta tumora.

Duffy se nada da bi otkriće moglo dovesti do razvoja liječenja TNBC-a, koji čini 10 do 15% svih karcinoma dojke i za koji trenutno ne postoje klinički učinkovite ciljane terapije.

Otkrili smo da je otrov medonosnih pčela izuzetno učinkovit u uništavanju nekih od ovih agresivnih ćelija raka u koncentracijama koje nisu toliko štetne za zdrave ćelije“, kazala je dr. Duffy.

Istraživanje je pokazalo da je specifična koncentracija otrova ubila 100% TNBC-a. To je vrsta raka dojke u kojem na površini tumorskih ćelija nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomjerno izražen HER2 protein.

Zato su mehanizmi koji tu vrstu podstiču na rast i dijeljenje uglavnom nepoznati i zbog toga se on izuzetno teško liječi. Trenutno nema klinički učinkovitih ciljanih tretmana za ovaj oblik karcinoma, mogućnosti liječenja su ograničene, a prognoze često loše.

Otkrili smo da melitin uspijeva uništiti membrane ćelija raka u roku od 60 minuta“, kaže dr. Duffy. Napominje i da je ovo jedinjenje imalo još jedan izvanredan učinak – za samo 20 minuta značajno je smanjilo njegove hemijske poruke ćelija, ključne za rast i njihovo dijeljenje.

Glavni naučnik Zapadne Australije, prof. Peter Klinken, rekao je da je to značajan razvoj događaja, koji pruža još jedan primjer gdje se jedinjenja u prirodi mogu koristiti za liječenje ljudskih bolesti.

Duffy ipak ističe da je ovo tek početak i da treba obaviti još puno istraživanja kako bi se došlo do lijeka koji stvarno djeluje i nije štetan za ljudsko zdravlje.

Previous Hadžibegić: Rekao sam i predsjedniku Budućnosti 'navijač sam Sarajeva i nadam se da idemo u play-off Evropa lige'
Next U Visokom otvoren novi pogon za proizvodnju HTZ opreme

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Donji Vakuf: Oživio mlin star preko 100 godina

Emir Zjajo u svom Donjem Vakufu poznatiji kao Mance oživio je mlin star preko 100 godina na kojem melje sve vrste žitarica koje uspije kupiti od eko proizvođača a najčešće

Ekonomija/Biznis

NEVRA, voda iz srca bosanskih planina pije se i na Bliskom istoku

  Ako je po čemu Bosna i Hercegovina poznata, uz njezinu bogatu historiju i kulturnu baštinu, svakako su prirodni resursi i na prvom mjestu – voda za piće. Naša zemlja

Ekonomija/Biznis

Njemački investitori napustili TV „UNA“

„Foundcenter Investment GmbH“ iz Berlina, dosadašnji većinski vlasnik firme „Una World Network“, potpuno se povukao iz projekta čiji je cilj bio stvaranje regionalne TV stanice „UNA“ i kao jedini vlasnik