Komšićeva poruka Zagrebu: Nema toga u Sarajevu ko će pristati na ono što oni traže

Komšićeva poruka Zagrebu: Nema toga u Sarajevu ko će pristati na ono što oni traže

Gostujući na FTV član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je o posjeti članova državnog Predsjedništva Briselu. Rekao je poziv nije bio iniciran od naše strane i da je pomalo iznenađen istim.

Govorio je o presudama Suda za ljudska prava i onome što iste podrazumijevaju, te koliko se to razlikuje od onoga što žele HDZ i SNSD.

O zagrebačkom sastanku (Plenković-Čović-Izetbegović…)

-Mislim da je pogrešno da se u Zagrebu legitimira priča o unutrašnjim temama u Bosni i Hercegovini. Mislim da je to jako pogrešno. Šta, na kraju krajeva, Hrvatska ima sa izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini? Ni mi se petljamo kakav je Izborni zakon u Hrvatskoj. Dakle, na ovaj način, pozivanje funkcionera iz Bosne i Hercegovine kao predstavnika isključivo naroda je otvaranje priče o unutrašnjopolitičkim temama u Bosni i Hercegovini – po meni je potpuno pogrešno.

Ja ne bih nikada pristao da učestvujem u takvoj vrsti komunikacije, a pogotovo ne bih dao za pravo bilo kome van Bosne i Hercegovine da sad se tutorski ponaša prema nekom pitanju koje je unutrašnjopolitičko u Bosni i Hecegovini. Ali, nismo svi isti… Ja ne bih dopustio sebi da učestvujem na ovakav način u ovim razgovorima.

Komšić je još rekao da je o tome razgovarao sa Izetbegovićem i da mu je on rekao da je bolje razgovarati.

-Ja se slažem da je bolje razgovarati. Ali u odnosima između dvije države, u diplomatiji pa i u protokolu, uvijek moraš da paziš kako je to postavljeno, kako razgovaraš. Da li kao šef stranke… Komšić kaže da je savjetovao Izetbegovića po tom pitanju.

-Mislim da nije dobro legitimizirati ovakvu vrstu komunikacije na relaciji Zagreb – Bosna i Hercegovina. Jer, oni nas očigledno, strateški, posmatraju kao teritoriju, ne kao državu. I sebi daju za pravo da određuju s kojim će poglavicama naroda da pričaju u Bosni i Hercegovini. I sebi daju za pravo koje teme čak da otvaraju.

Na taj način trenutno i dugoročno zapravo, drže Bosnu i Hercegovinu u jednoj vrsti političke i ekonomske ovisnosti o onome što Zagreb hoće – kazao je.

Komšić se osvrnuo i na prijetnje Dodika i Čovića koji bi izvodili narode iz Bosne i Hercegovine.

Upozorio je i na to da i sami nekad dopuštamo Zagrebu i Beogradu da se ponašaju kao tutori.

-U suštini je riječ samo o držanju Bosne i Hercegovine u jednom podređenom položaju u odnosu na te centre. I politički i ekonomski. Pa vi ne možete ništa više poduzeti u Bosni i Hercegovini, jer se to pobogu ne sviđa nekome u Zagrebu, a on preko svoje filijale ovde to obara – rekao je, pomenuvši i Beograd u istom kontekstu.

Na pitanje o Izbornom zakonu Komšić je odlučno odbacio miješanje susjeda.

-Zagreb nema ništa s tim. I krajnje je nepristojno, neumjesno, i nije standard u ponašanju dvije zemlje koje teže tome da budu prijateljske. Zagrebu je najbolje reći, ako ćemo biti pošteni, da odbije malo od Bosne i Hercegovine. Od priče o Izbornom zakonu u Bosne i Hercegovini, jer se ni mi njima i niko drugi ne miješa u izborne zakone. Mi ne govorimo o tome jesu li Srbi u Hrvatskoj konstitutivni ili nisu konstitutivni. A dalo bi se pričati, pogotovo kako su izgubili tu konstitutivnost. Ne znam zašto oni to rade.

-Samo na taj način kontaefekat prave, čak i u smislu realizacije njihovih interesa. Oni bi trebali da budu svjesni da nema toga u političkom Sarajevu, kakvi god da smo, ko će pristati na ono što oni traže. I da nakon rata im da ili praktični ili virtualni treći entitet. To se desit neće – poručio je član Predsjedništva naše države.

Previous Povratničke zajednice upozoravaju na izborni inženjering: Sve više prijava za krađu identiteta (Video)
Next Svečanom akademijom u Skoplju obilježen Dan Bošnjaka

You might also like

NAŠI DANI

Berlin u saradnji s Moskvom: Njemačka ruši Inzka

Njemačke vlasti pokreću inicijativu za “razrješenje” aktualnog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka te da nakon toga na njegovo mjesto postave njemačkog diplomatu Christiana Schmidta, saznaje Istraga iz

NAŠI DANI

U Žepi položen kamen-temeljac za Memorijalni centar za 457 poginulih civila i branilaca

Kamen-temeljac za izgradnju Memorijalnog centra koji će biti izgrađen u znak sjećanja na 457 poginulih civila i branilaca Žepe, nekadašnje ratne enklave u istočnoj Bosni, postavljen je danas u prisustvu

NAŠI DANI

Optuženi za “živu lomaču” u Višegradu Radomir Šušnjar izručen u Bosnu i Hercegovinu

  Vlasti Republike Francuske su udovoljile zahtjevu Tužilaštva BiH i pravosuđa naše zemlje te je iz Pariza izručen i predat pravosuđu BiH optuženi Radomir Šušnjar zvani „Lalco“, rođen 1955. godine