U Žepi položen kamen-temeljac za Memorijalni centar za 457 poginulih civila i branilaca

U Žepi položen kamen-temeljac za Memorijalni centar za 457 poginulih civila i branilaca

Kamen-temeljac za izgradnju Memorijalnog centra koji će biti izgrađen u znak sjećanja na 457 poginulih civila i branilaca Žepe, nekadašnje ratne enklave u istočnoj Bosni, postavljen je danas u prisustvu velikog broja ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti kojom je najavljen skori početak radova prisustvovali su i federalni ministri za boračka pitanja, odnosno izbjeglice i raseljena lica, Salko Bukvarević i Edin Ramić, koji su najavili podršku ovom projektu, te drugi zvaničnici lokalnih i entitetskih vlasti, predstavnici IZ u BiH, kao i jedan broj povratnika i porodica žrtava agresije na BiH.

Ploču sa natpisom „Memorijalni centar Žepa“ postavili su Esma Palić, supruga ratnog komandanta odbrane Žepe Avde Palića, Idriz Hajrić, otac predsjednika Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda ef. Hajrića, i Hamida Imamović, supruga Amira Imamovića, ratnog komandanta Civilne zaštite Žepa.

“Medžlis IZ Žepa se opredijelio da, ako Bog da, ove godine realizira projekat izgradnje Memorijalnog centra za žrtve genocida u Žepi. Mnogo je razloga za to, a prije svega, to je dug prema našim šehidima, borcima i civilima koji su izgubili živote u zaštićenoj zoni UN-a. Dodatno nas zadužuje i fetva Vijeća muftija IZ u BiH kojom se prostor Srebrenice i Žepe proglašava svetim bošnjačkim zemljištem i šehitlucima genocida nad bošnjačkim narodom”, rekao je Edin ef. Šljivar, glavni imam Medžlisa IZ Žepa.

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević sa kolegom Edinom Ramićem posjetio je i učenike u područnoj školi u Žepi, te najavio podršku Ministarstva svim braniocima BiH, bez obzira u kojem njenom dijelu živjeli.

“Naša je posebna obaveza, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, i svih nas pojedinačno, da podržavamo izgradnju memorijalnih centara koji podsjećaju na sve nevino stradale u BiH, ali i najhrabrije sinove BiH”, istakao je Bukvarević.

“Ovo ministarstvo, kao i Ministarstvo za boračka pitanja, već će ove godine sufinansirati taj projekat i mislim da ćemo do kraja jula već imati završenu tu prvu fazu. Kasnije ostaje upisivanje imena na mramornim pločama”, dodao je federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica Edin Ramić.

Memorijalni centar u znak sjećanja na ubijene Žepljake imaće ovalni oblik i stepeništem će biti povezan sa kompleksom žepske džamije, a uz postojeće mezarje biće izgrađen veliki šehidski nišan te mermerne ploče na kojima će biti ispisana imena poginulih. Na posebnim pločama biće uklesana imena Avde Palića, Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića, koji su tokom pregovora zarobljeni na ukrajinskom punktu UNPROFOR-a i predati Ratku Mladiću.

Previous Džumhur nakon današnje pobjede: Berdych mi je rekao da sam danas bio predobar za njega
Next Obilježavanje 24. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine (Video)

You might also like

NAŠI DANI

BIHAĆ/LIPA: Migranti će večeras u šatore, stvoreni su minimalni uslovi za smještaj

Ubrzano se u razapete šatore Oružanih snaga na Lipi postavljaju podovi, kreveti, radi se na dovođenju struje, čemu je i krajnje vrijeme, jer su se vremenski uslovi u ovom selu

NAŠI DANI

Sastanak koalicionih partnera u Doboju rezultirao osipanjem ‘osmorke’

Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Narodni evropski savez neće biti dio vlasti na državnom nivou, jasno je to nakon sastanka stranaka Osmorke i SNSD-a, koji je održan u Doboju.

NAŠI DANI

Izetbegović i Novalić u Travniku: Prioritet izgradnja ceste i srednje škole

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović predvodio je delegaciju Stranke koja je danas boravila u posjeti Travniku. Sa predstavnicima općinske i kantonalne vlasti, te sa predstavnicima općinske i kantonalne