Iz Švedske u Bosnu: Šerif Gradašević u rodnoj Janji proizvodi jarbole za zastave

Iz Švedske u Bosnu: Šerif Gradašević u rodnoj Janji proizvodi jarbole za zastave

Nezadovoljan hladnom Švedskom i vođen velikom željom za povratkom u svoju Janju, Šerif Gradašević je odlučio pokrenuti neobičan, ali uspješan biznis pravljenja jarbola sa kojih se sada vihore zastave brojnih velikih firmi i državnih institucija u regiji.

-Jednostavno, imaš unutarnju prazninu. Koju ne možeš popuniti ni dobrom ekonomskom situacijom ni bilo čim. To su stvari koje je malo i teško objasniti, ali većina naših ljudi tamo to osjeća – govori ovaj povratnik o motivima povratka u domovinu i rodni kraj.

Iz Janje je prognan tokom rata. Živio je u Srebreniku i Lukavcu. Nakon odslužene vojske, bez posla, odlučio je napustiti Bosnu i Hercegovinu. Prvo je kratko bio u Njemačkoj, potom je otišao u Švedsku.

-U Švedskoj sam se skrasio to neko određeno vrijeme.. I nakon šest godina odlučio sam da se vratim u svoju Janju, priča Šerif za emisiju Hoću Kući regionalne televizije AJB.

-Prilikom tih radova u Švedskoj došao sam do ove tehnologije proizvodnje jarbola za zastave – koju smo kupili i odlučili da prebacimo u Janju. Nekad, od 2009. godine smo napravili prvi jarbol.

-Devedeset posto dijelova koje koristimo za jarbole mi proizvodimo sami, ovdje.

-Najveća prednost ovih jarbola je što su dugovječni – ističe Šerif. Garancija im je deset godina. Dobro podnosi vremenske uticaje, nema hrđanja. Sistem sa unutarnjim konopom, koji je isto od poliesterskih vlakana, nema cvrčanja, klepanja, škripe.. A samo rotiranje od 360 stepeni omogućava da je zastava uvijek na najmanjem otporu vjetru, tako da produžava i vijek zastave – objašnjava.

Gradašević kazuje da je njihova firma u posljednje vrijeme pokrenula i proizvodnju stubova za rasvjetu – od istog materijala i sa istim načinom montaže.

Gradašević živi u Janji sa svojom porodicom i, kako kaže, zadovoljan je životom.

Previous Život na Bjelašnici 1994. (Video)
Next Presuda za genocid! Srećko Aćimović osuđen na devet godina zatvora

You might also like

ŽIVOT

Zenica: Devet godina živi u pećini, nije se razbolio (VIDEO)

  -Žarko Hrgić poznatiji kao špiljski čovjek iz Zenice devet godina živi u špilji i nije se razbolio. Novu godinu će čekati sa svojim psima uz veliku vatru. Danas smo

Ekonomija/Biznis

Hadžići: U februaru sa poslovanjem kreće preduzeće Oba Food

  Početkom februara 2018. godine iz Hadžića će na bosanskohercegovačko i inostrano tržište biti plasirani prvi proizvodi novoosnovane kompanije za proizvodnju, preradu i pakovanje voća i povrća. Radi se o

Ekonomija/Biznis

Zenica: Otvoren 25. generalni BH sajam ZEPS, učestvuje 480 izlagača

  Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević svečano je otvorio jubilarni 25. generalni BH sajam “ZEPS“ i 15. međunarodni sajam metala “ZEPS Intermetal“, koji će trajati do 6. oktobra.  Na ovogodišnjem