Sarajevo: 55 studenata  prijavilo za volontiranje u trijažnim centrima

Sarajevo: 55 studenata prijavilo za volontiranje u trijažnim centrima

Sve više liječnika i medicinskih sestara obolijeva od koronevirusa. Ali i sve više studenata zdravstvenih studija u Sarajevu odlučuje se volontirati u trijažnim punktovima u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo.

Motiv im je jedan i svima isti. Jednostavno žele pomoći i građanima i svojim budućim kolegama. Biti humani, što i jeste njihov životni poziv.

– Mi smo budući zdravstveni radnici i nama je obaveza da se žrtvujemo za pacijente i građane – kaže Omer Džekman, budući volonter u trijažnom kampu.

Omer je treća godina Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu. Raduje se volontiranju u trijažnom punktu, ali i praksi koja mu je veoma bitna u ovom periodu.

– I mojim budućim kolegama je svaka pomoć od velikog značaja. Trijaža je prvi kontakt u ustanovu u koju dolazi pacijent i tu vršimo temperaturu i ispituju se informacije o pacijentu – napominje Džekman.

Trenutno se još samo čeka potpisivanje papirologije između domova zdravlja Kantona Sarajevo i dekanese Fakulteta zdravstvenih studija.

– Studenti su se masovno prijavili, njih čak 55 se prijavilo za volontiranje u trijažnim centrima, što je zavidan broj – ističe Nemanja Jovičić, budući volonter u trijažnom kampu.

– Ova vrsta volontiranja nosi veliki rizik sa sobom. Međutim, naša asocijacija i dekanesa se potrudila da sve bude na dobrom nivou kako bi sačuvali zdravlje nas i naših ukućana kojima se vraćamo kući nakon rada – kaže Sara Bećiragić, buduća volonterka u trijažnom kampu.

Studenti će od domova zdravlja dobiti svu potrebnu zaštitnu opremu. Međutim, situacija je sve teža. Pomoć studenata sa zdravstvenih fakulteta je od velikog značaja jer trenutno porodični doktori više od pola radnog dana troše na kontakte s pacijentima u izolaciji.

– Najvjerovatnije ćemo realizirati da dio vježbi oni provedu na takvim poslovima kod nas i da provedu dio stručnog staža. Ti resursi dobrovoljnog rada studenata se svugdje u svijetu koriste, jedino mi imamo ekskluzivnu mogućnost da ne koristimo te resurse – ističe prof. dr. Zaim Jatić, član kriznog štaba JU Dom zdravlja KS-a.

Od početka pandemije, gledajući na ljudske resurse, zdravstvo u Kantonu Sarajevo se nalazi u najgorem stanju. Veliki broj osoblja je zaražen koronavirusom.

– Imamo oko 60 pozitivnih uposlenika u izolaciji, dosta osoblja na bolovanju iz drugog razloga i moram napomenuti da smo mi ušli u kovid sa strahovitim manjkom zdravstvenog kadra, osobito medicinskih sestara – naglašava Jatić.

Studenti su shvatili ozbiljnost situacije, spremni da pomognu u borbi protiv pandemije. Doktor Jatić poručuje da se s pandemijom možemo izboriti samo zapošljavanjem novih zdravstvenih radnika koji se nalaze na birou i to što prije – javlja FTV.

Previous Suđenje Stanišiću i Simatoviću moglo bi potvrditi ulogu Srbije u ratovima u RH i BiH
Next Džaferović u radnoj posjeti Austriji

You might also like

NAŠI DANI

Papin sastanak sa Dodikom je diplomatska katastrofa Vatikana

Ocjena je to italijanskog portala La Nuova Bussola Quotidiana, na kojem se, kako se navodi u opisu stranice, objavljuju tekstovi katoličkih novinara ujedinjenih u vjeri. Sastanak pape Franje sa Dodikom bi,

NAŠI DANI

Prije 27 godina naša država postala punopravna članica UN

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 27 godina postala punopravna članica u Ujedinjenim nacijama i tada se prvi put zavihorila zastava Bosne i Hercegovine sa ljiljanima ispred zgrade

NAŠI DANI

Džaferović dvije trećine plaće daje za pomoć najugroženijima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović odreći će se dvije trećine svoje neto plaće koje će se tokom trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom korona virusa uplaćivati u dobrotvorne svrhe. Džaferović će