Bijela tabija Sarajevo: Virtuelna šetnja kroz prošlost

Bijela tabija Sarajevo: Virtuelna šetnja kroz prošlost

Utvrđenje poznato pod nazivom Bijela tabija, ili kako se nekada zvalo – Vrhbosna, predstavlja jednu od najimpresivnijih i najvažnijih historijskih lokacija u Sarajevu. Nalazi se na jugoistočnim ivicama nekadašnjeg starog grada, sa pogledom na kanjon Miljacke.

Tokom historije utvrđenje je imalo važnu stratešku poziciju, i bila je to prva linija odbrane srednjovjekovne župe Vrhbosna u bosanskom kraljevstvu. Smješteno na vrhu impresivne litice, vojnicima je kroz vijekove pružalo sjajan pregled na jugoistočni ulaz u grad.

Udruženje Digi.ba posljednjih je mjeseci pripremalo 4D virtuelnu prezentaciju Bijele tabije koja ima za cilj da predstavi historijski razvoj ovog objekta kroz kombinaciju digitalnih priča i interaktivnih 3D modela tabije u različitim vremenskim periodima.

Ovi modeli sadrže digitalizirane arheološke nalaze i njihove 3D rekonstrukcije.

Trenutno je završena II faza projekta. Kreirano je šest 3D modela pretpostavljenog izgleda Tabije i to: jedan iz srednjevjekovnog perioda, tri iz osmanskog i dva iz austrougarskog perioda. Digitalizirani su odabrani arheološki nalazi sa lokaliteta, koji su dio zbirke Muzeja Sarajeva i kreirane virtuelne rekonstrukcije tih predmeta.

U sljedećoj fazi radiće se produkcija digitalnih priča o Bijeloj tabiji kroz historiju, te o legendama, događajima i ličnostima vezanim za nju. Kreirani 3D modeli će biti prikazani na internetu u interaktivnoj formi, tako da se će posjetioci moći kroz njih kretati kao u kompjuterskoj igri.

Rekonstruisani arheološki nalaze bit će ubačeni u ta interaktivna okruženja, kako bi posjetioci mogli saznati koji je bio njihov kontekst. U okruženjima će biti moguće pogledati i digitalne priče o pojedinim važnim događajima i ličnostima vezanim za Tabiju. Projekat će se nastaviti kad se obezbijedi potrebna finansijska podrška.

https://www.youtube.com/watch?v=enU7tFNtvHs%20

(mb/oslobođenje.ba/digi.ba)

Previous Savez udruženja boraca "Patriotske lige": Dosta je izjednačavanja dželata i žrtve
Next Ekshumacija u Kozluku: Na lokalitetu deponije strijeljano oko 1.000 žrtava bošnjačke nacionalnosti

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sidran: Naš čovjek ne umije poštovati onoga koga se ne boji

Abdulah Sidran, književnik, pjesnik, akademik, scenarista, autor najčitanijih knjiga i najgledanijih i nagrađivanih filmova koji su promijenili tok bosanskohercegovačke kinematografije… Izvod iz razgovora za Faktor. O liku Nurije.. -Dao sam

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu predstavljena instalacija “Prijedor ‘92“: Putujući spomenik koji govori o stradanju civila

Mlada umjetnica Anita Zečić danas je u Sarajevu predstavila svoju instalaciju “Prijedor ‘92“, kojom želi obilježiti 25. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva u Prijedoru, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, javlja

INTERVJU

Morgan Freeman o nama: Da bi živjeli u jednoj zajedničkoj zemlji morate svi biti Bosanci (VIDEO)

Poznati filmski umjetnik Morgan Freeman razgovorao je sa novinarom Senadom Hadžifejzovićem prilikom nedavne posjete našoj zemlji. Freeman je boravio u Bosni i Hercegovini profesionalno, snimao je dokumentarni film. Boravio je u