U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u je preminuo Stočanin dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnik američke vojske i naučnik s brojnim doktoratima.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je na svom Facebook profilu da će Duraković biti ukopan danas. Post prenosimo u cjelosti:

Uz najviše vojne počasti američke vojske danas će u Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) biti klanjana dženaza i obavljen ukop Stočanina dr. Asafa Durakovića, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnika američke vojske i naučnika sa mnogostrukim doktoratima. Bila mi je izuzetna čast poznavati i imati za prijatelja ovog, prije svega, velikog čovjeka, ali i svjetskog stručnjaka rođenog u Bosni i Hercegovini. Dr. Duraković je bio sufijski šejh refaiskog reda i okupljao je svoje sljedbenike, mahom stručnjake u području nuklearne fizike, u tekiji u Voterfortu blizu Nijagarinih vodopada, gdje će biti i ukopan. Iza njega ostaje tekija u američkom gradu Medini kao i mnogobrojni objekti koji su ostavljeni u vlasništvo njegovim sljedbenicima. Bio je poseban po obimu svoga znanja, visoko poštovan u Pentagonu, sa posebnom ljubavlju prema svom rodnom kraju, prema Stocu i Bosni i Hercegovini.Bio je svjestan da ga mnogi svojataju ali za njega njegova pripadnost nikada nije bila upitna.Na dan dženaze poželio je da mu se tevhid prouči u Bosni i Hercegovini, što će biti i učinjeno u tekiji na Mejtašu u Sarajevu.Molim dragog Boga da Asafu Durakoviću podari lijepi Džennet.”

Doktor Duraković je rođen 16. maja 1940. godine u Stocu. U Zagrebu je završio gimnaziju, 1962. godine doktorirao veterinarsku medicinu, 1965. magistrirao biologiju, a tri godine kasnije doktorirao medicinu.

U Hrvatskoj se bavio istraživanjima iz biologije, fiziologije i toksikologije, a rad je potom nastavio u Kanadi i Americi.

Bio je direktor za medicinska istraživanja u Uranium Medical Research Centru, profesor nuklearne medicine i radiologije, te stručnjak za sve aspekte nuklearne i radijacijske medicine. Njegovo bogato iskustvo uključuje istraživanje nukelarnih katastrofa u Americi, Kanadi, Evropi i Aziji. Objavio je više od 75 naučnih radova o medicinskim efektima radijacije. U Indiji je 2004. dobio Internacionalnu nagradu za mir.

Godine 1980. postao je član američke vojske, a potom pukovnik vojnog ljekarskog zbora. Bio je član brojnih američkih i kanadskih ljekarskih i naučnih društava. Bio je poznat kao vrstan govornik, a iza njega su ostali brojni naučni članci, studije i priručnici na nekoliko svjetskih jezika, kao i pjesme, te članci i eseji o kulturi i politici.

U svojstvu časnika američke vojske nekoliko puta je pred Kongresom i drugim institucijama upozoravao na smrtonosni učinak upotrebe streljiva napravljenog od osiromašenog uranija.

(BHDINFODESK/MiruhBosne)

Previous Bugarska protjerala ruskog diplomatu
Next Vlada FBiH: Osigurana sva sredstva za nabavku vakcine protiv COVID-19

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Heroji kao što je Samir Mišić ne smiju biti zaboravljeni

  Spomen-obilježje treba biti podsjetnik mladim polaznicima Policijske akademije da su na tom mjestu srpski policajci ubili učenika drugog razreda Na Vracama je danas obilježena 26. godišnjica odbrane Centra za

NAŠI LJUDI

Bosanka Dženita Abaza: Od izbjeglice do gradonačelnice najboljeg turističkog grada u Švedskoj

Dženita Abaza, koja je kao izbjeglica došla u Kalmar, na čelu je ovog grada, koji je treći put zaredom proglašen najboljim ljetnim odredištem u Švedskoj. Dženita Abaza s porodicom je iz

NAŠI DANI

 Američki vojnik se zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu zbog rata u Gazi

  Aktivni pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva zapalio se u nedjelju ispred izraelske ambasade u Washingtonu u znak protesta protiv rata u Gazi, navode brojni američki mediji, a prenosi Anadolu. “Više