Varoška džamija u Travniku  nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Varoška džamija u Travniku nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na posljednjoj je sjednici proglasila Graditeljsku cjelinu – Varošku džamiju u Travniku te Mjesto i ostatke graditeljske cjeline – Vanekov mlin u Bijeljini nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Usvojene su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za nacionalne spomenike: Graditeljska cjelina – Hadžimuratovića Daire (Velike Daire) u Sarajevu; Građevina – Katedrala (Katedrala-Crkva Srca Isusova) u Sarajevu; Građevina – Kuća Damić u Radićevoj ulici broj 10 u Sarajevu; Historijsko područje – Mramorje u zaseoku Raonići, Kaoštice, općina Višegrad; Građevina – Banka na Obali (bivši Objekat Filijale austrougarske banke) u Sarajevu; Grobljanska cjelina Alifakovac u Sarajevu te Pokretno dobro – Sarajevska Hagada.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem tih dobara.

Odluke su donijeli predsjedavajući Komisije Radoje Vidović te članovi Goran Milojević i Amir Pašić, navodi se u saopćenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Više o: Vanekov mlin u Bijeljini

Varoška džamija je jedna od najstarijih džamija izgrađenih u užoj jezgri grada Travnika, a pretpostavka je da je nastala odmah nakon džamije u tvrđavi Stari grad što bi vremenski odgovaralo periodu prvih decenija XVI stoljeća. Travnik je nesretnim događajem- velikim požarom koji je izbio 1903. godine ostao bez mnogih objekata uključujući i Varošku džamiju  od koje su tada ostali samo zidovi. Obnovu džamije već 1906. godine, pokrenula je Travničanka Ziba- hanuma Kopčić, koja je po projektu arhitekte Miloša Miloševića izgradila novi objekat u neomaurskom stilu.  Prvobitna džamija na ovom mjestu bila je najvjerovatnije izgrađena od drveta, čerpića i pokrivena šindrom. Danas je ova vrijedna graditeljska cjelina na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Previous Bauk bosanstva - Izgonjenja bosanskih ljudi u tuđe predstave o njima
Next Podrinje - sjećanje na genocid nad bošnjačkim civilima u Drugom svjetskom ratu

You might also like

BAŠTINA

Na granici sjećanja: Kameni most preko rijeke Bune

Takozvani „Rimski most” preko rijeke Bune, bio je najveći most u Hercegovini. Nijemci su ga, 1945. godine, pri povlačenju minirali i na njegovu mjestu i danas je novi betonski most.

MADE IN BOSNIA-387

Tradicionalni i historijski motivi sve prisutniji na domaćim proizvodima

  Tradicija predstavlja jedan od glavnih temelja opstanka jedne zajednice kao kolektiva. Bogatstvo i važnost bosanskohercegovačke tradicije, njenih kulturnih, historijskih i društvenih vrijednosti prepoznali su mnogi ovdašnji umjetnici. Danas ih

BAŠTINA

Machu Picchu (Video)

Machu Picchu, grad je kojeg su Inke izgrdili u 14. ili 15. vijeku, ali i napustili već u 16. vijeku brinući da će ga Španci otkriti i uništiti. Na odlasku