Zenica: Replika Bilinopoljske izjave obogatila park Kulina bana

Zenica: Replika Bilinopoljske izjave obogatila park Kulina bana

U organizaciji Foruma građana Zenice danas je u parku Kulina bana kod stadiona Bilino polje, obilježena 818. godišnjica „Bilinopoljske izjave“ dokumenta u kojem su poglavari bosanske crkve, pred izaslanikom rimskog pape, predvođeni bosanskim banom Kulinom izjavili da se odriču svoje hereze.

Tom povodom organizovan je prigodan programski sadržaj tokom kojeg su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i predsjednik Foruma građana Zenice Faruk Kadrić otkrili historijski eksponat – repliku „Bilinopoljske izjave“.

Postavkom ovog historijskog eksponata nastavljen je kontinuitet zajedničkih aktivnosti Foruma građana Zenice, Grada Zenica i drugih institucija i organizacija na uređenju i historijskom obogaćivanju parka Kulina bana.

„Kroz ove aktivnosti kulturom sjećanja promovišemo prošlost i kulturno-historijsko nasljeđe BiH i grada Zenice. Projekat je finansiran iz Budžeta Grada Zenice na čemu iskazujemo zahvalnost“, rekao je Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice.

O „Bilinopoljskoj izjavi“ kao značajnom historijskom događaju vezanom za višestoljetnu državnost Bosne i Hercegovine i prošlost našeg grada, govorio je historičar, dr. Amir Ismić.

„Drago mi je da se danas nalazimo na ovom mjestu, gdje se podsjećamo na hrabrost, mudrost i vizionarstvo bosanskog vladara Kulina bana i slavimo 818. godišnjicu njegove Bilinopoljske izjave. Zahvaljujem se Forumu građana Zenice, Udruženju na koje trebamo biti ponosni, koje  istrajava u svojoj misiji očuvanja identiteta, duha i tradicije našeg grada i naše domovine. Priča o Kulinu banu treba da traje i mnogi u današnjoj Zenici i BiH mogu se ugledati na njegova djela i hrabrost kada je u pitanju zaštita građana i države. Gradska uprava sa mnom na čelu, podržavala je i nastavit će da podržava ovakve projekte koji doprinose jačanju identiteta našeg naroda i države“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Previous Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Sarajeva
Next Preminuo Jovan Divjak, bivši general ARBiH

You might also like

NAŠI DANI

Kreševo – pomjereni stećci iz nekropole, radove nadzirao student

Pet stećaka pomjereno je i izmješteno iz nekropole na lokalitetu Polje, u općini Kreševo, tokom građevinskih radova na lokaciji na kojoj je planirana izgradnja policijske stanice, kazao je Feni voditelj

NAŠI DANI

Mostarski učenici obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (VIDEO)

Zajednička manifestacija osnovnih i srednjih škola Mostara pod nazivom “Volim BiH” održana je u petak u Mostaru u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

NAŠI DANI

Poznata glumica Elizabeth Olsen o Srbiji – Niko nema razloga da ide tamo

Mlada američka glumica, Elizabeth Chase “Lizzie” Olsen poznata je po ulogama u filmovima Tiha kuća (2011), Liberal Arts (2012), Godzilla (2014), Osvetnici 2: Vladavina Ultrona (2015) i Kapetan Amerika: Građanski