Džaferović i Komšić u posjeti Crnoj Gori i južnom Sandžaku

Džaferović i Komšić u posjeti Crnoj Gori i južnom Sandžaku

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić danas putuju u službenu posjetu Crnoj Gori.

Oni bi danas trebali otputovati za Podgoricu, a večeras je planirana večera koju organizuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Sutradan će biti održan i službeni susret ovih lidera. Takođe, planirani su i neki drugi sastanci članova Predsjedništva tokom ove posjete.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora trenutno nemaju otvorenih pitanja, imaju riješenu granicu i tendenciju poboljšanja privrednih odnosa, ali i poboljšanje veoma loše putne infrastrukture. U tom smislu već postoje određene najave projekata.

Fokus odnosa ovih zemalja posljednjih mjeseci je usmjeren na to da li će Crna Gora usvojiti rezolucije kojom će institucionalno priznati genocid u Srebrenici.

Najavljena je i posjeta gradu Rožaje, tamo bi se Džaferović trebao sastati sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća CG.

Rožaje je grad na sjeveru CG, ili jugu Sandžaka. Nastanjuje ga većinski bošnjačko stanovništvo, a u njemu je osnovana i Bošnjačka stranka, vodeća politička organizacija bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

Previous Novi Pazar: Pokrenuta humanitarna akcija „Sandžak za Palestinu“
Next Učenici OŠ "Hasan Kikić" iz Gračanice uplatili 60 stipendija za Burkina Faso

You might also like

NAŠI DANI

Federica Mogherini o bosanskoj prijestolnici: ‘Lijep, fascinantan i istinski evropski grad’

Mogherini je na svečanoj dodjeli Nagrade grada Magdeburga “Car Oto veliki” izjavila da su svi stanovnici evropskog kontinenta Evropljani, ali da taj prostor još uvijek nije ujedinjen Evropski kontinent će

NAŠI DANI

Pripadnik OS BiH kojeg su optuživali za ‘atentat na Vučića’, na sudu dobio spor protiv ‘Srne’

Pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Mehdin Jakupović našao se na udaru određenih medija lani, a optuživali su ga za napad na srbijanskog predsjednika u Potočarima. Ovom istaknutom vojniku nije

NAŠI DANI

Mostar treba biti grad prosperiteta, ujedinjeni grad

Nakon sastanaka koje je danas obavio u Mostaru, predsjednik SDA Bakir Izetbegović obišao je staru jezgru grada na Neretvi, koja u vremenu pandemije izgleda čudno, ponekad sablasno prazna. Inače, u