Dunović: Rezolucija o Srebrenici stavlja žig na zločince a ne na srpski narod

Dunović: Rezolucija o Srebrenici stavlja žig na zločince a ne na srpski narod

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović reagirao je na izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije povodom usvajanja Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu.

Vučićeva izjava da Crna Gora Rezolucijom o Srebrenici želi staviti žig na svakog pripadnika srpskog naroda je problematična u mnogo čemu.

Svjestan da je u Srebrenici počinjen, kako kaže „stravičan zločin“, ali izbjegavajući riječ genocid, manipuliše emocijama žrtava i negira presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

Svjesnost crnogorskog parlamenta da se suoči sa prošlošću, koju Vučić kritikuje, predstavlja civilizacijski i moralan čin. Ukoliko Vučić smatra da se ovakvom Rezolucijom stavlja žig na svakog pripadnika srpskog naroda, moram ga razuvjeriti.
Stavlja se isključivo žig na svakog zločinca, a on svojom izjavom svjesno ili nesvjesno poistovjećuje cijeli srpski narod sa zločincima. Zašto to radi i u čije ime, to je pitanje za njega. U moje ime, NE! 

Previous EuroBasket: Bosna i Hercegovina s RH za plasman među osam najboljih
Next Četvrti mjesec zaredom mjesečni bosanski izvoz veći od milijardu maraka

You might also like

NAŠI DANI

Boro Bjelobrk: Ponosan sam što pripadam generaciji koja se suprotstavila zlu

Priča o navodnim zločinima u Dobrovoljačkoj ulici, kao i priče o napadu na zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i dešavanjima na Aerodoromu Sarajevo nisu planirane ni 2. ni 3. maja

NAŠI DANI

Viteškom promenadom u Sarajevu obilježena 830. godišnjica Povelje Kulina bana

Glavim ulicama Sarajeva, u okviru obilježavanja godišnjice Povelje Kulina bana, održana je Viteška promenada na kojoj su učestvovali građani odjeveni u kostime i odore iz vremena srednjovjekovne Bosne. Viteška promenada,

NAŠI DANI

‘Cvijet Srebrenice’ i u Vogošći

Radnici preduzeća KJKP Park Sarajevo izgradili su na zelenoj površini u Vogošći veliki cvijet Srebrenice. Povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, rodila se ideja da na zelenom ostrvu u ulici