Na Sarajevo je prije 28 godina palo 3.777 granata

Na Sarajevo je prije 28 godina palo 3.777 granata

Na današnji dan prije 28 godina na Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, palo je 3.777 granata.

Rat u Sarajevu trajao je više od godinu dana, a ovaj će dan ostati upamćen kao dan kada je palo najviše granata na grad. 

Granate su u ratu napravile ogromnu štetu, a najveću su pretrpjeli civilni, kulturni i vjerski objekti. 

Dnevno je na glavni grad Bosne i Hercegovine u prosjeku padalo 329 granata.

Tokom opsade Sarajeva, koja je trajala četiri godine, na okolnim brdima bilo je stacionirano 120 minobacača i 250 tenkova JNA, koji su poslije dospjeli u ruke tzv. vojske RS. 

Cilj im je bio mučenje glađu i demoralizacija stanovništva na najokrutnije načine

Sarajevska opsada, s 1425 dana, jedna je od najdužih u historiji modernog ratovanja.

Za to vrijeme ubijeno je više od 11.000 civila u gradu, od kojih oko 1.600 djece, a više od 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno.

-Zbog teroriziranja civila tokom opsade Sarajeva u periodu 1992-1995, u ostalo, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove na kazne doživotnog zatvora osudilo je ratnog predsjednika entiteta RS Radovana Karadžića, kao i ratnog komandanta tzv. Vojske Republike srpske – komandanta Glavnog štaba 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije, Ratka Mladića.

(Ukazom predsjednika SRJ Zorana Lilića od 16. juna 1994. godine, zločinac Ratko Mladić vanredno je unaprijeđen u čin general pukovnika, što nam dovojno govori odakle se vodio višegodišnji rat protiv Bosne – kao države, kulture… a koji je podrazumijevao i samo fizičko zatiranje bošnjačkog naroda.)

Previous Sedmogodišnja Daša: „Želim biti bosanski vojnik“
Next Dalmacija: Bez gostiju iz Bosne i Hercegovine nema ni posla, ali ni zdrave i vesele atmosfere

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Izložba ‘Pazi snajper!’ još jedna svjedodžba agresije na Bosnu i Hercegovinu

Paul Lowe, britanski fotograf koji je za vrijeme opsade Sarajeva napravio značajan doprinos dokumentiranju rata, večeras je u Historijskom muzeju otvorio multimedijalnu izložbu ”Pazi snajper!”. Izložba je još jedna svjedodžba

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Brošura ‘Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini’

Udruženje žrtava i svjedoka genocida nastavlja sa objavljivanjem brošura koje se odnose na naslijeđe međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a s tim u vezi na progon ratnih zločinaca u Bosni i

NAŠI DANI

Presuda Ratku Mladiću u srijedu: Optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistva…

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će u srijedu, 22. novembra, prvostepenu presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene na