Dalmacija: Bez gostiju iz Bosne i Hercegovine nema ni posla, ali ni zdrave i vesele atmosfere

Dalmacija: Bez gostiju iz Bosne i Hercegovine nema ni posla, ali ni zdrave i vesele atmosfere

Makarska rivijera je godinama omiljena turistima iz Bosne i Hercegovine kojih ove godine zbog mjera nema u tolikom broju. Izašao je podatak da je tek desetak posto gostiju iz Bosne i Hercegovine na Makarskoj rivijeri.

Gostiju ima na plažama, ali ugostiteljski objekti u Gradacu, Zaostrogu, Živogošću, Drveniku su uglavnom poluprazni. Jedan ugostitelj koji ima restoran na samoj plaži rekao je za portal HERCEGOVINA.in: ” Plaže su pune, ali kafići i restorani su prazni. Nema naših gostiju iz BiH koji nisu štedljivi i koji su punili naše objekte. Danas imamo Čehe i Poljake koji zahvaljujući što su u EU sa sobom donesu hranu i piće, pa čak i vodu u galonima donose”. Sve bi njih rado zamijenili za naše Hercegovce i Bosance”.

Iznajmljivačica apartmana nam kaže da je njima svejedno ko im je u objektu, ali ističe: “Prije par dana došli su nam momak i djevojka iz Poljske. Kada smo im dali ključeve oni su dobrih pola sata iznosili hranu i piće. I odu na kupanje, a u apartmanu ostave klimu da hladi zidove. Naši gosti su naši gosti i žao nam je što su ih mjere odvratile od Makarske rivijere”.

Djelatnica i vlasnica malog kioska za prodaju hrane kaže: “Nekada smo pjenili ako gosti iz Bosne i Hercegovine za marendu ponesu paštetu i narezak, a sada ovi gosti iz istočne Europe sa sobom donose sve. Bez gostiju iz Bosne i Hercegovine nema ni posla, ali ni zdrave i vesele atmosfere”.

I dok se za gostima iz Bosne i Hercegovine žali na Makarskoj rivijeri oni su ovo ljeto pootražili druge destinacije. Uglavnom Crnu Goru, ali i Grčki i Albaniju koje nemaju mjera na granicama.

Previous Na Sarajevo je prije 28 godina palo 3.777 granata
Next Bajramski koncert iz Mostara poslao poruku prijateljstva

You might also like

TURIZAM

Zanzibar, otok začina sa bijelim pijeskom i tirkizno plavim okeanom

  Bogata historija, začini, plaže sa bijelim pijeskom i plavi okean odlike su Zanzibara, otoka u Tanzaniji na istočnoj strani Afrike, prenosi Anadolu Agency (AA). U posljednje vrijeme postao je

TURIZAM

Ljubljana – raskrsnica puteva

Ljubljansko polje i Barje vječita su raskrsnica puteva između Alpa, Krasa i Panonije ka Jadranu, i dolinom Save u unutrašnjost Balkana, a zapadno prema Italiji. Zato tragovi čovjeka sežu unazad

TURIZAM

Omanski SalamAir započinje direktne letove prema Sarajevu

SalamAir će letjeti između Muscata i Sarajeva od 12. jula 2021. Nova linija će saobraćati jednom sedmično do Sarajeva. Šireći krila prema zapadnoj Evropi, najbrže rastuća avio-kompanija Sultanata Oman ‘SalamAir0