Prva prijava zbog negiranja genocida: Ćamil Duraković podnosi krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića

Prva prijava zbog negiranja genocida: Ćamil Duraković podnosi krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, najavio je da će sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici.

– Nakon što je na snagu stupio Zakon sa izmjenama koje je nametnuo visoki predstavnik, on je napravio je službeni tvit gdje je rekao da nije bilo genocida u Srebrenici. Naveo sam da je to kršenje zakona i odredaba zakona koje se odnose na genocid – kazao je Duraković za Faktor.

Istakao je da je prijavu tek napisao a da će je poslati sutra.

– Osumnjičeni je na Twitter profilu svjesno i namjerno napisao objavu u kojoj se navodi “Od danas je i formalno na snazi Zakon o negiranju genocida u Srebrenici. Kazna zatvora do pet godina zatvora. Uz iskreno uvažavanje bošnjačkih stradalnika u Srebrenici, kao potomak žrtava istinskog, jasenovačkog genocida i borac za slobodu izražavanja kažem u Srebrenici nije bilo genocida”.

Svojim postupanjem osumnjičeni je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno porekao genocid u Srebrenici, a koji je utvrđen pravomoćnom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – napisao je u prijavi između ostalog Duraković.

Previous Nedim Selimović, uspješni student i mladi ljekar iz Tuzle: Imam želju da pomažem i liječim naš narod
Next UNESCO proglasio prašumu Јanj kod Šipova prirodnim dobrom od svjetskog značaja

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Četnička zvjerstva nad Bošnjacima Pljevalja, Čajniča i Foče (FOTO)

Danas je u Srbiji po ko zna koji put laž pobijedila istinu, komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu. Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora

NAŠI DANI

Mediji objavili EUROPOL-ovu shemu koja otkriva: Konaković se u martu 2021. godine u Dubaiju susreo sa Edinom Gačaninom Titom!

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u martu 2021. godine sastajao se u Dubaiju sa Edinom Gačaninom Titom, vođom narko kartela Tito i Dino. Ovo je navedeno

NAŠI DANI

Preminuo knjževnik Marko Vešović

Književnik Marko Vešović preminuo je u četvrtak u Sarajevu u 78. godini, javlja Anadolu. Rođen je 14. marta 1945. godine u Bijelom Polju, ali je veliki dio Vešovićevog života bio