U Foči uhapšen osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti (silovanje)

U Foči uhapšen osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti (silovanje)

Osumnjičeni Veljović Radovan (1954) tereti se da je, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti koji se odnosi na silovanje i seksualno zlostavljanje

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, na području Foče locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičenog:

– Veljović Radovana, rođenog 1954. godine u Foči.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je tokom 1992. godine, u svojstvu pripadnika VRS, na području Foče počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Navedeni osumnjičeni se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.  

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni je predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu – navodi se u informaciji Tužilaštva.

Foča – sinonim stradanja žena, djevojaka i djevojčica

U Foči je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, a gotovo svaka treća žrtva su žene. Ovo je grad u kojem je dokazano najveće sistematsko seksualno nasilje i silovanje u kojem je prvi put zabilježeno seksualno ropstvo te prodaja žena. 

19. juni je rezolucijom 69/293 Generalne skupštine UN-a iz 2015. godine ustanovljen kao „Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu“, a na osnovu presude Haškog tribunala iz 2001. godine u predmetu protiv Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Dragomira Kunarca.

Ovom presudom je po prvi put u historiji međunarodnog prava seksulano ropstvo i silovanje u ratu okarakterisano kao zločin protiv čovječnosti.

“Foča je sinonim stradanja naših žena, djevojčica, djevojaka, naših majki. Grad koji je po broju ubijenih, silovanih i nestalih žena nadmašio sve druge sredine u Bosni i Hercegovini. Seksualno nasilje je korištemo kao sredstvo ratovanja i kao oblik etničkg čišćenja. Sama činjenica da je na osnovu presude Haškog tribunala iz 2001. godine, prema kojoj je, po prvi put seksualno ropstvo i silovanje u ratu okarakterisano kao zločin protiv čovječnosti, govori o razmjerama zločina koji se desio u Foči” – istakla je 19. 6. ove godine u Foči potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja.

Previous Deseta godišnjica smrti bh. književnika Nedžada Ibrišimovića
Next Akademik dr. Muhić povodom popisa u S. Makedoniji: Bošnjaci, budimo ono što jesmo; Bošnjaci!

You might also like

NAŠI DANI

Pravni tim Ejupa Ganića podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu KS protiv Kajganića, Tadić i Salihovića

Pravni tim Ejupa Ganića podnio je 20. juna Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv Milanka Kajganića, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordane Tadić, tužiteljice Tužilaštva Bosne i

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica deblokade Mostara i pogibije komandanta Hujdura

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje, brojne delegacije, bivši pripadnici Armije RBiH i patriote iz Mostara, obilježili su 27. godišnjicu deblokade ovog grada. Riječ je o jednoj od najblistavijih

NAŠI DANI

Ekonomski fakultet u Sarajevu se ogradio od “Dinine profesorice”

Ekonomski fakultet u Sarajevu oglasio se nakon što je Sabina Silajdžić, doktorica ekonomskih nauka i vanredna profesorica na tom fakultetu izazvala buru u javnosti svojim stavovima o 1. martu, Danu