Na sjeveru Bosne otvoreno preko 10km autoceste, granični prelaz i most na Savi

Na sjeveru Bosne otvoreno preko 10km autoceste, granični prelaz i most na Savi

Dionica Svilaj – Odžak, u dužini od 10,7 kilometara, danas od 16 sati je puštena u promet. Današnjim svečanim otvaranjem mosta na rijeci Savi i graničnog prijelaza Svilaj stekli su se uvjeti za puštanje u promet navedene dionice.

Radovi na izgradnji dionice Svilaj – Odžak završeni su 2017.godine ali zbog nepostojanja mosta koji bi povezao Bosnu i Hercegovinu sa Hrvatskom dionica nije mogla biti puštena u promet.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen, koja je  uz predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Zorana Tegeltiju i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića otvorila most i granični prijelaz Svilaj, u svome govoru je istakla da je i projekt izgradnje mosta Svilaj, u koji je EU investirala oko 25 miliona eura, još jedan pokazatelj da Evropska unija podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu i da će se samo preko ovakvih investicija, kao što je izgradnja mosta Svilaj, privreda uspješno oporaviti od krize u kojoj se našla u ovo pandemijsko vrijeme.

Image
Most je dug 660, a širok 29 metara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija naglasio je da je ovaj značajni projekt realiziran uz pomoć Evropske unije, ali i da je most Svilaj dokaz da zemlje u regiji imaju sposobnost građenja velikih projekata koji će povezivati građane i privredu.

Ukupna vrijednost radova na izgradnja dionice Svilaj – Odžak je bila 69,2 mil eura sa PDV-om, a radovi su finansirani iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicijske banke (EIB) i grant sredstvima koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Izvođači radova na ovoj dionici su bili austrijska kompanija Strabag i bosanske kompanije Euro-asfalt i ŽGP. Na dionici se od značajnih objekata nalaze  četiri natputnjaka, tri potputnjaka, tri prolaza za životinje, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta.

Image
Foto: AA

Most se nalazi na autoputu Koridora 5C Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče.

Previous Nakon godina života u Švedskoj, vratio u svoj kraj koji danas krase njegovi voćnjaci i vinogradi
Next Kurti: Uspostavljen reciprocitet na tablice sa Srbijom

You might also like

NAŠI DANI

Oružane snage Bosne i Hercegovine primaju 500 vojnika

Ministarstvo odbrane BiH će sutra, 25. marta 2022. godine, objaviti oglas za prijem 500 djevojaka i mladića u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, sa rokom prijave 30 dana

NAŠI DANI

Novalić: Uputili smo na usvajanje prijedlog budžeta, najvećeg u historiji

 U Parlament Federacije Bosne i Hercegovine uputili smo na usvajanje Prijedlog budžeta za ovu godinu, najvećeg u historiji, 5.597.618.777 KM, poručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. – Ponosan sam

NAŠI DANI

Inžinjerijska jedinica OS Bosne i Hercegovine ispraćena u Sloveniju

Nakon provedenih zakonskih procedura za angažovanje raspoloživih kapaciteta Oružanih snaga BiH, dana 11. augusta 2023. godine sa lokacije kasarne „Kozara“ Banja Luka, Oružane snage BiH su ispratile Inžinjerijsku jedinice privremenog