Austrijski šef diplomatije: Za nas je potpuno jasno da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi

Austrijski šef diplomatije: Za nas je potpuno jasno da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi

Ministrica Turković sastala se u Sarajevu sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom, koji je boravio u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Linharta, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva evropskih i međunarodnih poslova Republike Austrije.

Na početku press konferencije koja je uslijedila nakon sastanaka ministrica Turković je poželjela iskrenu dobrodošlicu ministru Linhartu i čestitala mu na novoj poziciji. Naglasila je da je velika čast i snažna poruka da je u prvom tjednu svog mandata stigao u Sarajevo.

„To je potvrda odličnih odnosa dvije države i nastavak pozitivnog odnosa prema Bosni i Hercegovini, posebno kancelara Schallenberga, ali i drugih austrijskih zvaničnika uključujući i one u BiH“, istaknula je ministrica i iskoristila priliku da još jednom čestita Alexanderu Schallenbergu i poželi mu uspjeh u radu. „Republika Austrija ima snažno prisustvo u Bosni i Hercegovini. Smatramo je jednim od naših ključnih saveznika i partnera. Posebno u pogledu napretka ka Evropskoj uniji. Austrija je imala ključnu ulogu u isporuci vakcina za Bosnu i Hercegovinu. Narod i građani BiH to nikada neće zaboraviti“.

Dr Turković je istaknula da je tokom sastanaka razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, situaciji u regiji zapadnog Balkana, te o evropskim integracijama.

„Republika Austrija i ministar Linhart vrlo dobro razumiju trenutne izazove sa kojima se suočavamo. I to ne samo u našoj državi, nego i u cijeloj regiji te podržavaju naš evropski put. Očekujem da će još snažnije podržati reformske procese. Nemamo vremena za gubljenje. Pred nama je mnogo posla i ne vidim da građani, bez obzira gdje živjeli, u Bosni i Hercegovini imaju bilo kakve koristi od blokada. Tim prije, što su one uzrokovane politikom koja traži da se legalizira negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina. To nigdje u civiliziranom svijetu nije moguće, a u EU posebno“, naglasila je ministrica. Informirala je da su razmotrena i bilateralna pitanja, status ugovora, ekonomska saradnja i druge oblasti, istaknuvši da su austrijske investicije značajne i vrijedne.

„Bosna i Hercegovina ima veliki ekonomski potencijal i razgovarali smo o načinima kako da olakšamo dolazak stranih investicija i otvaranja novih radnih mjesta. Ekonomija mora biti u fokusu. Mladim ljudima moramo pružiti šansu da svoju budućnost grade u svojoj zemlji. “Naglašena je dobra suradnja u oblasti odbrane kao i uloga Austrije u misiji Althea.

„Izuzetno je važno da mandat EUFOR-a u BiH bude produžen. To je od vitalnog značaja za sigurnost i stabilnost BiH i cijele regije“, istaknula je ministrica.

Jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine preduslov za stabilnost regiona

“Odlučili smo da moja prva posjeta bude ovoj regiji i Bosni i Hercegovini, jer je Bosna i Hercegovina stvar mog srca. Poslije imenovanja postavilo se pitanje prvog putovanja u inostranstvo i odmah se mislilo na ovu regiju zbog njene važnosti, a u okviru regije je Bosna i Hercegovina zemlja koja mi je na srcu i tako je i pala odluka. Za mene ova posjeta predstavlja i znak našeg uvjerenja da bez članstva Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine Evropska unija, odnosno projekt EU nije završen. Ovo je i znak da su sigurnost i stabilnost u ovoj regiji za nas i cijelu Evropsku uniju veoma važni“, kazao je Linhart.

Ističući kako Austraija i Bosna i Hercegovina imaju jake historijske i druge veze i kako ih vežu mnoge teme, Linhart je kazao da je Austrija najveći investitor u Bosnu i Hercegovinu i da je danas razgovarano da se te investicije dodatno povećaju te je dodao da su dobri odnosi potvrđeni i tokom perioda pandemije COVID-19, jer je Austrija pomogla u nabavci anticovid vakcina u Bosni i Hercegovini.

“Austrija vidi jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine kao neizostavan preduslov za sigurnost i stabilnost cijelog regiona. Za nas je to pitanje van diskusije. Za nas je potpuno jasno da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi i mi kao Evropa moramo da pružimo ruku Bosni i Hercegovini i ovom regionu. Mi kao Austrija treba da budemo partneri onih snaga koje su povezujuće i da podržavamo ono što zemlju vodi naprijed“, rekao je Linhart.

Naglasivši da Austrija bezrezervno podržava integraciju Bosne i Hercegovine, Linhart je izrazio uvjerenje da je zajedništvo u projektu priključivanja Evropskoj uniji povezujući element za Bosnu i Hercegovinu i regiju.

“Imao sam susrete i sa privrednicima i njihova poruka je da je za poslovanje potrebno sigurno i stabilno okruženje, kao i funkcionirajuća država, što i mi podržavamo. Konstruktivna saradnja unutar Bosne i Hercegovine potrebna je za postizanje tog cilja. Austrija, Evropska unija i Bosna i Hercegovina trebaju djelovati zajedno da bi ostvarili ciljeve koje smo postavili. Sreo sam juče i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i on ima punu podršku Austrije. Jutros sam posjetio i kontingent EUFOR-ovih snaga ALTHEA koji obavljaju izuzetno važnu ulogu“, istakao je Linhart.

Previous "Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)"
Next Ćorluka najavio nova ulaganja. U Violeti niko nema plaću ispod 1.000 maraka

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 27. godišnjica početka raspuštanja logora Manjača

Članovi Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, bivši logoraši i članovi njihovih porodica danas su polaganjem cvijeća i pomenom na stradale logoraše, obilježili 27. godišnjicu početka raspuštanja logora Manjača na istoimenoj

NAŠI DANI

Reakcije na “non-paper” – Naši „evropski prijatelji“ su izgleda brzo zaboravili historijska iskustva i Hitlera

Portal iz Slovenije necenzurirano.si objavio je sadržaj spornog dokumenta koji se tiče cjelovitosti države Bosne i Hercegovine. Reagovali su brojni bosanski zvaničnici i drugi… Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Otkrivena masovna grobnica na Korićanskim stijenama

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine vjeruje da grobnica krije posmrtne ostatke stotinu Prijedorčana, ubijenih 1992. Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH otkrili su na širem lokalitetu Korićanskih stijena