Izetbegović se sastao s Erdoganom u Istanbulu

Izetbegović se sastao s Erdoganom u Istanbulu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sastao se danas u Istanbulu sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, javlja AA.

Susret Erdogan – Izetbegović održan je u palati Vahdettin, u distriktu Cengelkoy.

Nakon što je fotoreporterima dozvoljeno da zabilježe početak sastanka, razgovor je nastavljen iza zatvorenih vrata.

Predsjednik Turske nedavno je boravio u Sarajevu. Sastao se tada i s članovima državnog Predsjedništva. Ipak, iako je Milorad Dodik tada prekinuo bojkot dolaska u Predsjedništvo te hvalio Erdogana, nastavio je poslije još jače s huškačkom retorikom i antidržavnim djelovanjem.

U Rimu na marginama Samita G20 razgovarali su ovih dana Biden i Erdogan, predsjednici SAD i Turske. Da li je tom prilikom spominjana naša zemlja nije poznato široj javnosti. Međutim, poznato je da su o Bosni i Hercegovini na istom samitu razgovarali ministri vanjskih poslova Turske i Rusije, Čavušoglu i Lavrov.

– Glavna tema razgovora bila je posvećena koordinaciji napora da se situacija na Balkanu stabilizira. Riječi je bilo o koordiniranju zajedničkih koraka kako bi se riješio problem u Bosni i Hercegovini uz korištenje multilateralnog formata – navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Turski uticaj na Balkanu i šire sigurno postoji, pa i u odnosu na Srbiju čiji je ministar odbrane nedavno boravio u Turskoj.

U našoj javnosti mnogi očekuju jači angažman Turske po pitanju zaštite integriteta i interesa Bosne i Hercegovine.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Schmidtov izvještaj UN-u: Ako ne odgovori međunarodna zajednica to može dovesti do poništavanja Sporazuma
Next Fudbal: Bosna i Sjedinjene Države odmjeriće snage u Los Angelesu

You might also like

NAŠI DANI

Đapo: Imamo novce da nabavimo vakcinu za svakog građanina

Ministrica Edita Đapo, članica novog pregovaračkog tima za nabavku vakcina, za N1 je govorila o novom pokušaju Vlade FBiH da nabavi vakcine protiv COVID-19. Ona je kazala da je tim

NAŠI DANI

Alen Muhić u UN-u: Moj biološki otac je neosuđeni ratni zločinac

Moj biološki otac je čovjek koji nije osuđen za ratni zločin silovanja, rekao je u obraćanju u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku Alen Muhić, dijete silovane majke, rođen ratne

NAŠI DANI

U Bratuncu teško pretučen mladić bošnjačke nacionalnosti

U petak navečer, 23. juna, oko 23:00h u na parkingu u gradu Bratuncu od strane tri lica fizički je napadnut Osman Mehanović iz Bratunca pri čemu je zadobio teške tjelesne