Evropska filmska akademija: “Quo Vadis, Aida?” nominovan za najbolji evropski film

Evropska filmska akademija: “Quo Vadis, Aida?” nominovan za najbolji evropski film

Evropska filmska akademija objavila je danas u Sevilli nominacije za najveća ostvarenja evropske kinematografije u 2020. i 2021. godini, javlja AA.

Film “Quo Vadis, Aida?” nominovan je u četiri od pet kategorija.

Kategorije su: najbolji evropski film 2021. godine, rediteljice Jasmile Žbanić i producenta Damira Ibrahimovića, Jasmila Žbanić za najbolju evropsku rediteljicu, Jasna Đuričić za najbolju evropsku glumicu i Jasmila Žbanić za najbolju evropsku scenaristu.

Pored navedenih nominacija, film “Quo Vadis, Aida?” je nominovan za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu, koju dodjeljuju studenti sa evropskih univerziteta.

Sve ovo predstavlja još jedno veliko dostignuće za film koji je već obilježio svjetsku kinematografiju 2020. i 2021. Završna ceremonija će se održati 11. decembra u Mercedes-Benz Areni.

Film “Quo Vadis, Aida?” koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za nagradu “Oscar” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Previous Erdogan jučer s predstavnicima bošnjačkih udruženja, a danas s Dodikom
Next Escobar: Sankcije su na stolu, protiv lidera koji podrivaju Dejton i kompanija koje ih podržavaju

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Velika sniženja i nova izdanja: U Sarajevu otvoren 11. Zimski salon knjige

Ovogodišnji 11. Zimski salon knjige, kojeg organizira Trgovačko-knjižarsko društvo “Šahinpašić”, otvoren je u prostorijama galerije Collegium Artisticum u Sarajevu i, kao i prethodnih godina, nudi pregršt novih izdanja i sniženja

KULTURA I UMJETNOST

Zajednički projekt BHRT-a i AMUS-a: Zemljo moja

Muzička produkcija BHRT u saradnji sa AMUS-om pokreće projekt koji nosi naziv „Zemljo moja“ po originalnoj pjesmi autora Kemala Montena: Ambasadori ‎– Zemljo Moja /Budi s njom. U vremenu kada

KULTURA I UMJETNOST

Digitalni strip “Bissania”: Fantasy svijet inspirisan Bosnom i Hercegovinom i njenom prošlošću

Nermin Fazlagić je 35-godišnjak koji je kao dječak ’90-ih godina prošlog vijeka morao napustiti Sarajevo i tražiti utočište u drugim zemljama. Danas živi u Veroni u Italiji, a večeras će