Sastanci ministrice vanjskih poslova s kolegama iz UK i Holandije

Sastanci ministrice vanjskih poslova s kolegama iz UK i Holandije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 2. decembra 2021. godine u Štokholmu sa ministricom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Elizabeth Truss.

Tokom vrlo sadržajnog razgovora istaknuti su izuzetno dobri bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva sa jasnom namjerom da se unaprijede, posebno u ekonomskom pogledu.

Također, razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji.

Ministrica Turković je visoku zvaničnicu Ujedinjenog Kraljevstva upoznala sa činjenicama o posljednjim dešavanjima u našoj državi, te istakla predanost stabilizaciji i nastavku reformi. Također, ministrica Truss je upoznala ministricu Turković o odluci Ujedinjenog Kraljevstva da imenuje Sir Stuarta Peacha za novog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Ministrica Bisera Turković se sastala sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković susrela se danas, 02. decembra 2021. godine, u Štokholmu sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Benom Knapenon.

Istaknuto je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Nizozemske dobri, te da imaju poseban značaj za obje države.

Također, ministri su razmotrili pitanje evropskih integracija i situaciju u Bosni i Hercegovini, za šta je ministar Knapen izrazio posebno interesovanje.

Ministar Knapen je najavio i da će se u okviru institucija Evropske unije uskoro ponovo razmatrati pitanje posljednjih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

-Dan ranije, dr Bisera Turković razgovarala je sa državnim sekretarom za Evropsku uniju Kraljevine Španije Juanom González-Barba Perom.

Previous EDEX 2021 – Potpisana dva ugovora vrijedna 15 miliona KM
Next Pećanin: Traži se katastrofalna kapitulacija od Izetbegovića i opozicije iz FBiH

You might also like

NAŠI DANI

“Ako danas na zemlji postoji pakao, ime mu je sjeverna Gaza.”

Glasnogovornik Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Laerke rekao je kako UN ne može dostaviti kamione pomoći na sjever Gaze, poručivši kako je ta regija trenutno pakao,

NAŠI DANI

Navijači kampuju u Zenici kako bi ujutro stigli kupiti ulaznice za utakmicu Bosna – Irska

Skoro stotinu navijača nogometne reprezentacije Bosne i Heregovine kampuje ispred poslovnice Centrotoursa u Zenici kako bi bili sigurni da će ujutro doći do ulaznica za prvu utakmicu baraža između Bosne

NAŠI DANI

U Zenici formirana Međunarodna fondacija Kulin ban

  Jučer su u Banja Luci počeli preliminarni razgovori o kandidaturi materijalne i nematerijalne kulturne baštine Srednjovjekovne Bosne na UNESCO-vu svjetsku listu kulturne baštine. Upravo je ta aktivnost među ostalim