Ustanovljena godišnja književna nagrada ‘Isak Samokovlija’

Ustanovljena godišnja književna nagrada ‘Isak Samokovlija’

Prvi sastanak organizacionog odbora 18. književno-kulturne manifestacije “Dani Isaka Samokovlije -Sunce nad Drinom“ Goražde-Sarajevo-Fojnica, održan je danas u gradu na Drini.

Tradicionalnu manifestaciju koja počinje 14. Januara, uz godišnjicu smrti, u rodnom gradu književnika, Goraždu, obilježit će već ustaljeni sadržaji koji počinju polaganjem cvijeća na bisti u krugu goraždanskog Doma zdravlja koji nosi njegovo ime. Novina je  ustanovljenje godišnje književne nagrade po imenu ovog velikog bosanskohercegovačkog pisca i humaniste.

„ Usaglasili smo sve programske sadržaje koje smo imali i do sada u kontinuitetu, svih prethodnih 17 godina. Predstavnici Društva pisaaca BiH i Jevrejske zajednice BiH takođe su dali svoje prijedloge za obogaćivanje ovogodišnje manifestacije i ustanovljenjem književne nagrade „Isak Samokovlija““ – kazao je zamjenik predsjednika organizacionog odbora Sanid Zirak.

U skladu sa odlukom organizacionog odbora, nagrada će se dodjeljivati na rođendan pisca, 3. septembra.

„ Ono što je najvažnije jeste da Isaka Samokovliju kao velikog i značajnog bh. pisca i na ovaj način još više vratimo zemlji Bosni, pogotovo njegovom rodnom gradu i vjerujemo da će Dani Isaka Samokovlije biti jedna od tih važnijih kulturnih smotri, ne samo u BiH, nego i regiji. Posebno je važno da će biti dodjeljena nagrada za najbolje ostvareno književno djelo iz područja proze i drame, jer to i Goražde i Isak Samokovlija zaslužuju“ – kazao je predsjednik Društva pisaca BiH  Hadžem Hajdarević.

Zadovoljstvo što je konačno ustanovljena književna  nagrada Isak Samokovlija, ne kriju ni u Jevrejskoj zajednici BiH

„ Iako ga smatramo piscem koji je pisao najviše o jevrejskoj sirotinji i to je otkrio čitalačkoj publici, on je prije svega pisao i o ljudima iz BiH, o Drini, splavarima na Drini, o Hanki u Fojnici i tako dalje. Dakle, bio je čovjek iz naroda jer je sa njim i rastao tu u mahali, kupao se u Drini i to je sve nešto fenomenalno. Nažalost, umro je mlad i nije još mnogo toga  dao što je mogao, ali uspostavljanjem ove nagrade je puno srce da smo uspjeli poslije toliko godina“ –  savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber.

Manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“  pored Goražda, tradicionalno će se odvijati i u Sarajevu i Fojnici, gradovima u kojima je pisac radio i stvarao.

Previous Optužnica protiv dvojice državljana Srbije za ubistvo više od stotinu zarobljenih civila iz okoline Prijedora
Next Godišnjica rođenja Hamze Hume

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Razgovor o knjizi R. Mahmutćehajića „Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja“

Knjiga Andrićevstvo je prvo cjelovito kritičko preispitivanje ideologijskih čitanja, tumačenja i korištenja književnog djela Ive Andrića u nacionalističkim, orijentalističkim i kulturno-rasističkim odnosima prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu. To Mahmutćehajićevo djelo

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

SLO: Selma Skenderović dobitnica prestižne književne nagrade

Devetnaesti festival književnosti mladih ‘Urška’ na slovenačku književnu scenu šalje novo mlado književno pero. Selma Skenderović iz Kopra nagradu za 2020. godinu zaslužila je svojim hrabrim rukopisom, u kojem prepliće

KULTURA I UMJETNOST

Izložba posvećena Nasuhu Matrakčiju od 1. do 8. septembra u Japanu

Izložba “Nasuh Matrakči: Genije 16. stoljeća” 1. septembra bit će otvorena u galeriji Owada kulturnog centra Shibuya u Tokiju i trajat će do 8. sepmtebra.  Izložba posvećena pjesniku, historičaru i